الکترونیکی شدن اسناد: تناقض دولت الکترونیک و افزایش مصرف کاغذ!.. ✍، جامعه شناس حوزه محیط زیست

الکترونیکی شدن اسناد : تناقض دولت الکترونیک و افزایش مصرف کاغذ !

✍#لقمان_امامقلی، جامعه شناس حوزه محیط زیست
@sahatzist
در میان تمام نوآوری ها و اکتشافات صنعتی بشر، کاغذ را می توان مهمترین یافته بشر به حساب آورد. چرا که تحول شگرف و عظیمی در زندگی انسانها به وجود آورد. کاغذ تحت عناوین و اشکال مختلف تولید و بر روی آن قوانین، یافته های علمی، رسوم، آئین ها، فرهنگ ، ادبیات ملل و ... ثبت شده است. کاغذ نقش ماندگار و به سزائی در پیشرفت بشر به جا گذاشته است. در حالی که اثرات مصرف آن (نظیر نابودی جنگل ها و ایجاد آلودگی های متعدد آب، هوا و فرسایش خاک و تغییرات اقلیمی و کاهش میزان درصد عنصر حیاتی اکسیژن و افزایش دی اکسید کربن) کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
@sahatzist
تغییر سیستم ثبت اسناد و الکترونیکی شدن آن باعث امیدواری برای حامیان محیط زیست مبنی بر کاهش مصرف کاغذ در دفاتر اسناد رسمی شد. اما طولی نکشید که این امیدواری تبدیل به یاس و نامیدی از وضعیت موجود گردید. وضعیت حاضر به گونه ای است که فرآیند ثبت سند در دفاتر اسناد رسمی علاوه بر افزایش مصرف انرژی و استفاده از وسایل الکترونیکی، منجر به افزایش مصرف کاغذ نیز گردیده است. همچنین، پیش بینی می¬شود در آینده نیز تولید زباله های الکترونیکی را به همراه داشته باشد. چه آنکه برای مثال در تنظیم یک سند تعهد نیازمند به استفاده از کاغذ در اخذ کپی شناسنامه و کارت ملی، و گرفتن پیش نویس اولیه سند، نسخه پشتیبان، دو نسخه چاپ نهایی و یک عدد پوشه برای بایگانی، همچنین یک نسخه نهایی برای متعهد هستیم که این وضعیت حالت حداقلی مصرف کاغذ است، چون گاها پیش می آید برگه سند به خوبی چاپ می نمی گردد یا نیازمند اصلاحات است ویا سند بی اثر می شود و... در این حالت ناگذیر است دوباره تنظیم شده و دوباره چاپ شود، یا برخی از اسناد به کپی یا نسخ بیشتری نیاز دارند که مصرف و استفاده از کاغذ در قیاس با وضعیت قبل از الکترونیکی شدن اسناد تاسف بار است. متاسفانه مراجع ذیربط (سازمان ثبت و کانون سردفتران و دفتریاران) در الکترونیکی شدن ثبت اسناد هیچگونه ملاحظات محیط زیستی را در نظر نگرفته اند.
@sahatzist
در ایران 7520 دفتر اسناد رسمی وجود دارد که اگر فرض کنیم هر دفترخانه در روز فقط یک سند تعهد تنظیم نماید روزانه 52640 برگ کاغذ و 7520 عدد پوشه به مصرف می رسد. یعنی اگر در ماه 25 روز کاری داشته باشیم ماهانه 1316000 برگ کاغذ مصرف خواهد شد. این در حالتی است که ماهانه هر دفترخانه فقط 25 سند تعهد داشته باشد. مرکز Conservatree برای آگاهی ازحان عمومی در مورد محیط زیست و آسیب‌های ناشی از قطع درختان برای تولید کاغذ مطالعات جدیدی را انجام داد؛ از آنجایی که بدنه همه درختان قطر مشابه ندارد، لذا این مرکز گروه هزارتایی از درختان را انتخاب کرده و با انجام بررسی روی آنها، میانگین اندازه تنه یک درخت را به دست آورده است که در این بررسی مشخص شد ارتفاع دوازده متر و بیست سانتی متر و قطر بین صد و هشتاد سانتی متر تا دویست و چهل سانتی متر اندازه استاندارد برای درختان محسوب می‌شود. از مجموع چوب‌های سخت و نرم از 24 درخت با این ابعاد می‌توان یک تن کاغذ مخصوص نوشتن را تولید نمود. پس به طور میانگین هر درخت می‌تواند شانزده و شصت و هفت بند کاغذ با اندازه A4 تولید کند که هر بند نیز 500 برگه کاغذ را شامل می‌شود.
@sahatzist
در نتیجه می‌توان گفت از یک درخت شانزده و شصت و هفت بندی می توان 8335 برگه را تولید می‌کند که اگر قرار باشد یک ماه 1316000 برگه مصرف شود برای هر ماه نزدیک 157 درخت را قطع خواهد شد. ملاحظه می گردد که چه آسیب جدی و جبران ناپذیری به اکوسیتم زده می شود. بنابراین بازبینی در دستورالعمل ها و مقررات بایگانی کردن مدارک و تعداد نسخ چاپی با توجه به الکترونیک شدن اسناد و مدیریت مصرف ضرورتی انکار ناپذیر است. با چنین وضعیتی انتظار براین است که تئوریسین ها و برنامه نویسان و متصدیان امر در نحوه و چگونگی بایگانی کردن مدارک و اسناد بازنگری جدی کرده تا ضرورتهای محیط زیستی را در روند الکترونیکی کردن اسناد لحاظ کرده باشند.
#دولت_الکترونیک
@sahatzist

http://s4.img7.ir/J4IN1.jpg