🔴هشدار رئیس سازمان هواشناسی: در سال پیش رو کشور برای تغییر اقلیم آماده باشد!

🔴هشدار رئیس سازمان هواشناسی: در سال پیش رو کشور برای تغییر اقلیم آماده باشد!
@sahatzist
به گزارش خبرنگار مهر دکتر پرهیزکار رئیس سازمان هواشناسی در نشست خبری پایان سال ۱۳۹۶ این سازمان با اعلام این که امسال خشکسالی شدیدی پیش رو داریم گفت:

🔻در سال زراعی جاری یعنی از مهر ۱۳۹۶ تا پایان شهریور ۱۳۹۷ از ابتدا اطلاعیه و اخطاریه‌های لازم و پیش‌بینی‌های فصلی ارائه شده بود که سال زراعی جاری کم بارش خواهد بود. این کم‌بارشی در اطلاعیه‌های بعدی به خشکسالی بدل شد. متاسفانه پیش‌بینی‌ها به وقوع پیوست و امروز شاهد یک کم‌بارشی ۴۴ درصدی در سطح کشور هستیم و لازم است برای این که بتوانیم تابستان آینده را بدون مشکل سپری کنیم از الان برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دهیم و در مدیریت مصرف آب در سطح کشور همگی به میدان بیاییم.

🔻 طی سی سال گذشته یک سال یعنی سال زراعی ۸۶-۸۷ یک خشکسالی شدید داشتیم با کم‌بارشی حدود ۴۱ درصد و امسال در حال حاضر ۴۴ درصد کم بارشی داریم که با توجه به پیش‌بینی‌ها ممکن است در پایان سال زراعی جاری رکورد سال ۸۶ شکسته شود یعنی یک سال بسیار خشک را پیش رو داریم.در ۱۱ سال گذشته هیچ سال پربارشی در تاریخ هواشناسی کشور نداشتیم یعنی یا بارش ها در حد نرمال بوده و یا زیر نرمال و امسال دومین خشکسالی شدید را پیش رو داریم.
@sahatzist
🔻 باید در بحث توسعه به توان اقلیمی توجه کنیم. تعریفی برای توسعه پایدار هست که اگر در یک جمله بگوییم یعنی هر توسعه اقتصادی و اجتماعی باید در حدی و به گونه‌ای شکل بگیرد که محیط زیست را دچار اختلال نکند و توسعه باعث نابودی محیط زیست و منابع نشود.هنگام توسعه بیش از توان اقلیمی اتفاقاتی رخ می‌دهد که نمونه‌هایش را در کشور می‌توان دید مثل دریاچه ارومیه، زاینده‌رود و دیگر نقاطی که خشک شدند. آب، هوا، خاک و زیست‌بوم چهار مولفه‌ای هستند که محدودیت‌های توان اقلیمی را تعیین می‌کنند.

🔻 یکی از محدودیت‌های تهران منابع آبی بوده است. برای تهران از کرج آب آوردیم، از لتیان آب آوردیم و حالا از طالقان آب می‌آوریم اما مشکل تهران حل نشده و این یعنی توسعه ما ناپایدار است. آن چهار مولفه ما مشکل دارد. الان مشکل آلودگی هوا داریم و تلفات ناشی از آلودگی هوا داریم. در مساله خاک بحث زلزله و گسل‌ها امروز مطرح است و روی گسل‌ها شهرسازی کرده‌ایم. زیست‌بوم را هم به هم زده‌ایم و شاهد این هستیم که شیر ایرانی و ببر مازندرانی از بین رفته و یوز ایرانی هم در معرض خطر جدی است.
@sahatzist

🔻یکی از بحث‌هایی که به آن توجه نمی‌شود انتقال آب بین حوضه‌ای مثلاً از دریای خزر به کویر مرکزی یا دریای عمان به کویر هستیم. اولین پیامدی که این بی‌توجهی دارد آن است که می‌گویند چون در کویر آب نداریم آب دریا را منتقل کنیم. اما شاید یکی از مولفه‌ها را هم این‌طور بتوانیم برطرف کنیم ولی سه مولفه دیگر باقی می‌ماند و مشکلی که الان در تهران داریم طی سال‌های بعد در کویر مرکزی با همان مواجه خواهیم بود. با بردن آب به کویر مردم را به سمت کویر جلب می‌کنیم در حالی که جایی که آب باشد آبادانی صورت می‌گیرد نه اینکه هرجا آب نیست آب ببریم تا آبادانای ایجاد کنیم. قطعاً این پروژه‌ها و این نوع توسعه‌ها مشکل ایجاد خواهند کرد.

🔻سازمان هواشناسی جهانی هر ساله یک شعار را برای روز سوم فروردین مطابق ۲۳ مارچ که روز هواشناسی است اعلام می‌کند و امسال این شعار «آمادگی برای پدیده‌های جوی و هوشیاری در مقابل اقلیم» است. لب کلام این شعار این است که سعی نکنیم با تغییر اقلیم درگیر شویم. انرژی‌های جوی آن‌قدر عظیم است که نمی‌توان با آن در افتاد. به جای درگیر شدن با اقلیم باید سازگاری با آن را در پیش بگیریم و همچنین هوشیاری نسبت به پدیده‌های جوی داشته باشیم.

🔻باید به طرقی آسیب‌پذیری در مقابل تغییر اقلیم را کاهش دهیم. تغییر اقلیم در کشور ما باعث شده بسیاری از روستاهای ما خالی از سکنه شوند. به دنبال آن مهاجرت شکل می‌گیرد و دو مشکل ایجاد می‌شود. یکی اینکه روستا خالی شده و امنیت اجتماعی آنجا کم می‌شود و دوم اینکه حاشیه‌نشینی در شهر ایجاد می‌شود و امنیت اجتماعی شهر هم کاهش می‌یابد. از سوی دیگر شهرها بزرگ می‌شود و جزیره گرمایی در شهر ایجاد می‌شود. توصیه سازمان جهانی هواشناسی این است که باید کاری کنیم این مهاجرت شکل نگیرد، حاشیه‌نشینی رخ ندهد و جزیره گرمایی ایجاد نشود.
@sahatzist
ساحت زیست

http://uuploa