◀️موفقیت‌های کوچک: بسته بندی جدید سانتی‌مانتالیسم محیط‌زیستی یا استراتژی خروج از بن بست؟!.. 🖊

◀️موفقیت‌های کوچک: بسته بندی جدید سانتی‌مانتالیسم محیط‌زیستی یا استراتژی خروج از بن بست؟!

🖊#ایمان_معمار
@sahatzist
1️⃣پرده اول: سازمان محیط زیست از چه سخن می گوید.

🔸کاوه مدنی، معاون آموزش و پژوهش سازمان محیط زیست، چالشی را با عنوان «بی‌زباله» و با شعار «از خودمان شروع کنیم» آغاز کرده و چهره های سرشناسی را به این چالش دعوت کرده است در این چالش افراد دعوت شده می‌گویند که برای کاهش زباله چه کرده‌اند و دیگران را نیز به این چالش دعوت می‌کنند. در میان شرکت کنندگان این چالش نام‌هایی همچون مینو خالقی محمد‌جواد ظریف، میترا حجار، شهیندخت مولاوردی، اسماعیل کهرم، رضا یزدانی و سفیر اکوادور در ایران به چشم می خورند.
@sahatzist
2️⃣پرده دوم : سازمان محیط زیست در حال انحراف افکار عمومی است!

🔸 دکتر ناصر کرمی اقلیم‌شناس، فعال و روزنامه نگار محیط زیست و مدرس دانشگاه برگن نروژ در توییتر خود سلسله توییتی درباره چالش بی زباله نوشته است به این مضمون که؛ نظر من در باره کمپین بی زباله:

آیا کار خوبی است؟
-بله، چرا نباشد؟
آیا ضرری دارد؟
-نه، چه ضرری دارد؟
پس چرا در باره آن نمی نویسی؟
-چونکه زباله حتی مسئله دهم محیط زیست ایران نیست.
یعنی اصلا مسئله مهمی نیست؟
-مهم هست. اما خیلی مسائل مهمتر از آن مثل خشکیدگی و تصرف و تخریب و بیابانزایی و فرسایش خاک و ... وجود دارد.
یعنی اگر مسئله ای اولویت اول نیست دیگر نباید به آن پرداخت؟
-حتما در حد اولویت خودش باید به آن پرداخت.
پس تو هم دست کم در حد اولویت خودش در باره آن بنویس.
-به هزار دلیل دولت ترجیح میدهد ما کنشگران محیط زیست به جای تمرکز بر مسائل اصلی عملا بازی بازی کنیم. اجازه بدهید لااقل یک نفر فقط بر مسئله اصلی متمرکز بماند.
من قانع نشدم. زباله بد است و چالش بی زباله حتما کار مفیدی است.
-بله، حتما کار مفیدی است. اما اولویت محیط زیست ایران نیست و هر کار خوبی اگر در اولویت نامناسبی مطرح شود ممکن است اگر نه یک کار بد اما دست کم اینکه یک کار گمراه کننده باشد و باعث اتلاف تمرکز و انرژی مردم.
چرا تصور می کنی بی‌زباله اولویت مهمی نیست؟
- به دو دلیل: اولا مشکل اصلی محیط زیست ایران خشکیدگی و تصرف و تخریب است. یعنی آنچه که کلا چشم انداز را نابود می کند. در حالی که غالب آلودگیها، بخصوص آلودگیهای ناشی از پسماند جامد کاملا قابل جبرانند مضاف بر آن من اتفاقا تصور می کنم نسل نو در زمینه مدیریت پسماند رفتار خوبی دارد. حتی جلوتر از کل پارادایم محیطزیستگرایی جامعه. نسل نو به ندرت ممکن است زباله از ماشین بیرون پرت کنند یا زباله توی طبیعت رها کنند... در کشورهای غربی که مشکل خشکیدگی یا بحران آب و یا تخریب و تصرف غیر قانونی عرصه های طبیعی را ندارند غالبا زباله مسئله اصلی محیط زیست است. ما نمی توانیم مدل کنشگری محیط زیستی را از آنها بگیریم. ما مشکلات بزرگتر و اضطراری تری داریم. خیلی اضطراری تر
@sahatzist
3️⃣پرده سوم: اتاق فکر فریب یا تئوری توطئه؟

🔸به نظر می ‌رسد هم سازمان محیط زیست و هم قریبا به اتفاق فعالین زیست محیطی که در کمپین چالش بی زباله مشارکت کرده‌اند می دانند بحران اصلی محیط زیست ایران نه زباله بلکه خشکسالی است. اما دلیل اصرار آن‌ها بر پیگری این چالش چیست؟ آیا واقعا همان‌طور که دکتر کرمی مدعی شده است "‌ دولت ترجیح میدهد ما کنشگران محیط زیست به جای تمرکز بر مسائل اصلی عملا بازی بازی کنیم" و عده ‌ای از کنشگران محیط زیست هم فریب این بازی را خورده اند؟ آیا واقعا در دولت یا سازمان محیط زیست اتاق فکری برای فریب فعالان محیط‌زیستی وجود دارد؟ آیا کسانی همچون کاوه مدنی که با توجه به دانش تخصصی شان اساسا بیشتر فعال آب محسوب می‌شوند تا محیط زیست نیز عضوی از این اتاق فکرند یا اینکه آنها نیز فریب خورده اند؟

🔸اگرچه شاید بشود حدس زد بسیاری از وابستگان و مواجب بگیران مستقیم و غیرمستقیم مافیای آب و یا مدیران ناکارآمد حکمرانی آب از اینکه حتی برای مدت کوتاهی از شر مطالبه افکار عمومی خلاص می‌شوند شادند و نوروز شیرینی را سپری می کنند اما قطعا تئوری های توطئه ای از آن دست که دکتر کرمی ادعا کرده‌اند نمی‌تواند محلی از اعراب داشته‌باشد. پس به این سوال که "چرا برخی از شناخته شده‌ترین فعالین محیط زیست علی‌رغم اذعان به فوری نبودن مساله زباله در برابر آب، چنین چالشی را پیش می