ادامه پست قبل «موفقیت‌های کوچک: بسته بندی جدید سانتی‌مانتالیسم محیط‌زیستی یا استراتژی خروج از بن بست؟!»

ادامه پست قبل"موفقیت‌های کوچک: بسته بندی جدید سانتی‌مانتالیسم محیط‌زیستی یا استراتژی خروج از بن بست؟!"

@sahatzist
4️⃣پرده چهارم: "موفقیت‌های کوچک" وارد می‌شود!

🔸جواب این سوال را باید در پی‌گیری پروژه "موفقیت‌های کوچک" ارائه شده توسط دکتر محمد فاضلی جامعه شناس و استاد دانشگاه شهید بهشتی دانست. به صورت خلاصه می توان گفت که دستاوردهای کوچک همانند سنگ‌های کوچک‌اند که برخلاف سنگ‌های بزرگ از قضا نشانه زدنند.یعنی به سرانجام رساندن اهداف خرد با استراتژی‌هایی در سطح خرد و مبتنی بر کنش‌های فردگرایانه. از آنجا که دکتر فاضلی در کانال تلگرام دغدغه ایران به کرات و به صورت بسیار کامل دراین باره توضیح داده‌‌اند از شرح بیشتر خودداری می کنم. اما موفقیت‌های کوچک چه ربطی به چالش بی‌زباله و اولویت دادن ان بر مساله آب دارد؟

🔸آب سنگ بزرگ محیط زیست ایران است. در واقع بزرگترین سنگ است. حل مساله آب نیازمند تغییرات اساسی در همه سازمان‌های تولید، توزیع و مصرف آب، بافتار فرهنگی جامعه وحتی قسمتی از ساختارهای سیاسی نظام است. در بزرگی این سنگ همین بس که ما هنوز نتوانسته ایم به تعریف قابل اجماعی از خود مساله آب برسیم چه برسد به اینکه راه حل قابل اجماعی برای حل آن بیابیم.به جرات می‌توان گفت که تنها اجماعی که درباره آب وجود دارد این نکته کلی است که" مساله آب زمان‌بر، هزینه‌برو دارای قربانیان و منتفعان بسیار است."

🔸حل بحران آب همچون پدیده برجام ممکن است سالها و در دولت‌های مختلف استمرار داشته باشد و حتی بعد از رسیدن به آنچه راه حل خوانده می‌شود نیز همچون برجام چنان مورد تفسیر یا دخل و تصرف قرار بگیرد که دیگر نتوان به راحتی آن را راه حل دانست.

🔸حال سوال اینجاست که در سال های قبل از رسیدن به توافق برجام و در حالی که بسیاری از کارشناسان اقتصادی برداشتن تحریم ها از سر ایران و شکل گیری یک توافق با جامعه غربی را تنها راه حل برون رفت اقتصاد ایران از بن بست می دانستند، تمام فعالیتهای اقتصادی دیگر به بهانه برجام تعطیل شده بود؟پاسخ :مسلما خیر.

🔸 اگر گروهی از اقتصاددانان در دوران پیشابرجام راهکارهایی اقتصادی ارائه می دادند که می توانست قسمتی از مشکلات اقتصادی جامعه را بدون توجه به سیاست خارجی حل کند قطعا فریب اتاق فکری را خورده بودند که وظیفه انحراف افکار عمومی از مساله برجام را داشت؟ پاسخ: ممکن بود عده ای را خوشحال کند اما دلیل خوشحالی عده ای به عنوان منطق ماجرا شبیه منطقی است که خوشحالی مثلا امریکا از اتفاقی خاص در ایران را نشانه بدی آن اتفاق می دانند.
@sahatzist
5️⃣پرده آخر :در خدمت و خیانت موفقیت‌های کوچک!

🔸موفقیت‌های کوچک همچون هر هدف و استراتژی دیگری دارای مزایا و معایبی است که نفی و اثبات مطلق از آن راه به جایی نمی برد. موفقیت های کوچک همچون ورزش های صبحگاهی اگرچه شاید نتواند از اجرا کنندگانش قهرمانان ورزشی بسازد اما باعث تقویت استخوان بندی ضعیف و شکننده مسئولیت شهروندی شده و راه را بر پوکی استخوان فرافکنی مسئولیت های اجتماعی شهروندان و انداختن همه تقصیرها بر ساختارهای کلان می بندد.

🔸مثلا فرض بکنید در 8سال فرضی در کشوری فرضی ریاست قوه مجریه بر عهده کسی باشد که به دروغگویی شهره است و در نتیجه تقلب و دخالت نهادهای غیردموکراتیک به این مقام رسیده و زیردستانش نیز جزو فاسدترین مقامات ممکن اند و انواع و اقسام دزدی‌ها و اختلاس های فرضی در این دوران در جریان است. آیا کسی می تواند ادعا کند چون دزدی و تقلب و اختلاس و رشوه و مفاسد مالی در سطح ساختارهای کلان در جریان است پس در سطوح فردی نیز تقویت فضیلت های اخلاقی همچون راستگویی و پاک دستی راه به جایی نمی برد؟ آیا اختلاس در سطوح چندهزار میلیاردی مجوزی منطقا اخلاقی برای پس ندادن اضافه کرایه تاکسی محسوب می شود؟
ادامه در پست بعدی ...
@sahatzist
ساحت زیست
https://t.me/sahatzist