آگاهی زیست محیطی یا جنبش نان؟.. قسمت دوم: بحران‌های زیست محیطی، سرچشمه درگیریهای قومی

آگاهی زیست محیطی یا جنبش نان؟

قسمت دوم: بحران های زیست محیطی، سرچشمه درگیریهای قومی

دکتر امین قانعی راد

@sahatzist
....چند سال پیش تلویزیون تبلیغی را برای محصولات سامسونگ پخش می کرد. در این نمایش تبلیغاتی، خرس های قطبی روی کوه های یخ حرکت می کردند و این یخ ها در حال آب شدن بودند. در این تبلیغ یخچال و تلویزیون سامسونگ، همراه با بازنمایی مسئله گرمایش زمین، تبلیغ می شد.
به نظر می رسد در ایران، این دست نمایش ها روی فروش محصولات سامسونگ تأثیر نگذارد. مردم ایران خیلی به مسائل زیست محیطی درباره آب شدن کوه های یخ در قطب شمال توجه ندارند. ایرانی ها به صورت تاریخی یک احساس ناامنی در وجدانشان وجود دارد؛ بنابراین اگر تبلیغ یک کالایی را ببینند که به طور هم زمان آن حس ناامنی تاریخی ایشان را تحریک کند و فرونشاند، کالای مذکور را بیشتر خریداری می کنند؛ زیرا به نوعی احساس می کنند این کالا به آنها امنیت می دهد. [به این معنی که مخاطرات جهانی که مستقیما بر زندگی ایرانیان تاثیر ندارد، نمی تواند باعث نگرانی آنها شود اما اگر تبلیغی با دست گذاشتن بر روی حس ناامنی تاریخی ایرانیان به صورت مستقیم خطراتی را گوشزد کند که با خرید آن کالا مرتفع خواهند شد، آنگاه آن تبلیغ موفق خواهد بود ]
@sahatzist
بحران آب و تشدید تضادهای قومی
@sahatzist
پیامدهای بحران‌های زیست‌محیطی، ازجمله خشک‌سالی و کمبود آب، زمینه را برای گسترش پیش‌داوری‌ها و تضادهای قومی افزایش می‌دهد. در موارد عادی، وقتی دو همسایه سر یک مرز مشترک با یکدیگر دعوا کنند، نسبت به یکدیگر پیش‌داوری می‌کنند؛ یعنی تفاهم‌نداشتن برای تقسیم منابع کمیاب، بر پیش‌داوری‌های قومی و ملی تأثیرگذار است. نباید به هرکسی که نسبت به طرح‌های انتقال آب انتقادی دارد، برچسب قومیتی زد. مردم یک شهر یا منطقه ممکن است احساس کنند که باید به یک تصمیم‌گیری مرتبط با شرایط زیست‌محیطی –مثل انتقال آب، سدزدن و ...- اعتراض کنند. مردم یزد و کرمان در طول تاریخ با سخت‌کوشی و نجابت و با استفاده از دانش و فناوری‌های بومی، مانند کاریز و قنات، با محدودیت‌های طبیعت خشک کنار آمده‌‌اند؛ ولی شما با طرح‌های انتقال آب در آنها این انتظار را ایجاد می‌کنید که می‌توان از کارون و زاینده‌رود برای آنها آب آورد.
@sahatzist
اگر این انتقال با مخالفت اصفهانی‌ها و خوزستانی‌ها مواجه شود، بین مردم این استان‌های گوناگون دشمنی ایجاد می‌شود. درگیری‌هایی که در یک سطحی درباره تونل‌های انتقال آب در اصفهان و چهارمحال و خوزستان پیش آمد، احتمال دارد در هر جای دیگر تکرار شود. در این شرایط برخی مسئولان یا مردم طرف مقابل، به این واکنش آنان برچسب قومیتی می‌زنند و به‌این‌وسیله، بحران‌های زیست‌محیطی پیش‌داوری‌های قومی را به طور روزافزونی تشدید خواهد کرد. کسانی که در مقیاس ملی فکر می‌کنند، باید نگران این قضیه باشند که در این بحران‌های زیست‌محیطی قومیت‌های ما می‌توانند ذهنیت‌های منفی درباره همدیگر پیدا کنند.
@sahatzist
با گسترش گفت‌وگوهای اجتماعی و حفاظت از آنها برای اینکه مسائل مزبور به سطح حاد سیاسی کشیده نشود، با تقویت زبان غیرقومیتی و غیراحساساتی باید از تبدیل این مباحث به وسیله‌ای برای افزایش فاصله‌های قومی جلوگیری کرد. با گسترش نگاه همه‌جانبه‌تر و مشارکت شهروندان شهرها و مناطق مختلف باید از پیوند تظاهرات و اعتراضات قومی با مشکلات زیست‌محیطی جلوگیری کرد.
ساحت زیست
عکس مربوط به شکستن لوله انقال آب زاینده روز به یزد توسط کشاورزان اصفهانی است.
@sahatzist
http://s1.upzone.ir/42589/0__16625891_303_00.jpg