‍ ⭕️آزار «مَکل مَکل مَکینِگی» («دیوچه» چاهی)!

‍ ⭕️آزار "مَکل مَکل مَکینِگی"("دیوچه" چاهی)!
@sahatzist
🔸دکتر مرتضی فرهادی را کمتر محقق محیط زیست، مردم شناسی و جامعه شناسی است که نشناسد. مرتضی فرهادی کمره‌ای، استاد تمام حوزه مردم شناسی و جامعه‌شناسی دانشگاه علامه طباطبایی است که وی را به سبب پژوهش‌های متعدد در حوزه مردم شناسی، فرهنگ و علوم انسانی به ویژه در حوزه روستایی ایران و همچنین در حوزه مردم شناسی آینده می‌شناسند.
@sahatzist
🔸فرهادی تنها محقق ایرانی است که صاحب نظریه در زمینه توسعه بومی است.[استاد فرهادی به تنهایی نقض این تصور فراگیر است که "بحران آب به تازگی دغدغه محققان علوم اجتماعی شده است". مرتضی فرهادی از پیش از انقلاب نه تنها نسبت به عواقب اکولوژیک حرکت از قنات به چاه عمیق برای زیست بوم ایران هشدار داده بود، بلکه نابودی فرهنگ قنات محور و کاریز محور را دارای عواقب اجتماعی و فرهنگی وخیمی برای ایران دانسته بود.
مقاله آزار "مَکل مَکل مَکینِگی"("دیوچه" چاهی) از جدیدترین آثار استاد و شاید تلخیص نظریات ایشان درباره آب است که به تازگی در فصلنامه علوم اجتماعی نشر یافته است. با توجه به طولانی بودن این مقاله اصل آن را در لینک انتهای مطلب قرارداده ام.
@sahatzist
🔸نیمروز به چشمه ای رسیدم ، فقیر، فقیر
آن قدر که : با مشتی آب که بزی از آن نوشید
حلزون ها به وحشت که :خشکسالی خواهد شد
و ماهیان ریز تکیده به استغاثه
و مرغ سقای، به دلسوزی، آب انباشته اش را خالی کرد...مرتضی فرهادی مرداد1349

_@sahatzist
🔸آزار مکل مکینگی، زیرگونه بسیار خطرناک و موذی و مزمنی از اقتصاد باد آورده است که از چپاول سالیانه غیر قابل جایگزینی ذخایر آب های چند میلیون ساله و زندگی بخش طبیعت و سرزمین ما در دراز مدت فراتر از میزان بارندگی سالیانه در هر منطقه به وجود می آید.

🔸 این چپاول در آمد های کوتاه مدتی را تولید می کند که همچون هرگونه درآمد غیر عادی فراتر از تولید و نه استخراج همانند آزار هلندی( نفتی) سبب تضعیف و نابودی صنایع و روستاها و کشاورزی ملی و تضعیف و تحلیل فرهنگ تولیدی و فرهنگ کار در دراز مدت و نابودی طبیعت سرزمین شده و تداوم آن از بحران آب و اقتصاد شروع و به بحران های اجتماعی و اقتصادی و سیاسی و فرهنگی و جنگ و ستیز و مهاجرت و نابسامانی های گوناگون ختم می گردد.
@sahatzist
🔸نباید فراموش کرد که "کاریز" و ذات تمدن کاریزی با صلح و انسان دوستی و همکاری رفاقت عجین است و چاه عمیق و نیمه عمیق با فردگرایی و رقابت خشونت.

🔸این آزار به معنای استفاده بی رویه از ذخایری به مراتب حياتی تر از نفت و به درستی "بن مایه آفرینش" است. پیامدهای این بیماری به گونه ای است که نه تنها در راستای منافع ملی و توسعه پایدار ایران و کشورهای نظير قرار ندارد، بلکه در دراز مدت پیامد های وحشتناک و عذاب آوری برای همه کره خاکی هستی و موجودات این سرزمین و منطقه روابط دوستانه خیرخواهانه و یاریگرانه مردم ما با یکدیگر و با کشورهای همسایه دارد، که در خور بررسی و اعتنای بسیار است...
برای مطالعه مقاله فایل زیر را دانلود کنید👇
@sahatzist
ساحت زیست