🔴دریاچه ارومیه بر اثر معجزه خشک نشده. ما دریاچه را خشکانده‌ایم!

🔴دریاچه ارومیه بر اثر معجزه خشك نشده.ما درياچه را خشكانده‌ايم!
@sahatzist
مطلب زیر تلخیصی است از مصاحبه روزنامه اعتماد با ریاست سازمان حفاظت از محیط زیست. برای خواندن متن کامل می توانید از دکمه INSTANT VIEW در انتهای مطلب استفاده کنید.

🔸نام «عيسي كلانتري» براي پدران ما مترادف با وزير كشاورزي دولت مرحوم هاشمي‌رفسنجاني است. مردي كشاورزان او را به واسطه در پيش گرفتن سياست توسعه كشاورزي تحسين مي‌كنند و حرفه‌اي‌ترها درباره فعاليت‌هاي او در خانه كشاورز اما و اگرهايي دارند.

🔸نام «عيسي كلانتري» در سال‌هاي اخير براي حاميان و فعالان محيط زيست با نام «درياچه اروميه» پيوند خورده است. زماني كه مسووليت ستاد احياي درياچه اروميه را بر عهده گرفت اميدها براي احياي درياچه قوت گرفت يكي دو سال اول هم بارش خوب بود و هم اقداماتي صورت گرفت كه سطح درياچه بالا آمد اما اين طرح به دليل آنچه كلانتري پيش از اين تامين نشدن منابع مالي عنوان كرده، فعلا به اهداف طراحي شده‌اش دست نيافته است.
@sahatzist
🔸وقتي حسن روحاني، رييس‌جمهوري براي «عيسي كلانتري» در مقام رييس سازمان حفاظت محيط‌زيست حكم صادر كرد منتقدان تند و تيز او زبان به شكوه گشودند كه «اگر كلانتري سياست‌هايش درست بود در احياي درياچه اروميه بايد موفق مي‌شد» و منتقدان قديمي‌تر گفتند كه «او خودش به دليل سياست خودكفايي گندم جزو متهمان وضع كنوني محيط‌زيست است».

🔸اظهارنظرهاي كلانتري در اين مدت- فارغ از درستي يا نادرستي استدلال‌هايش- بر ابهام‌ها و سوءتفاهم‌ها افزوده است. در اين فرصتي كه در اختيار روزنامه «اعتماد» قرار گرفت كوشش كرديم مشخصا درباره سياست‌هاي رييس سازمان حفاظت محيط زيست درباره نسبت توسعه پايدار و محيط زيست در كشور با تمركز بر مساله آب گفت‌وگو كنيم تا شايد قدري از ابهام‌ها برطرف شود.

گزیده سخنان عیسی کلانتری
@sahatzist
🔻متاسفانه امسال با كمترين ميزان بارش در 50 سال اخير مواجه‌ايم. 21 استان بدترين وضعيت را دارند. طبيعت با ما قهر كرده است. معضل آب يك معضل اساسي بود و الان بدتر شده است. اصفهان آب خوردن ندارد. زاينده‌رود مشكلات پيچيده‌اي دارد. تامين آب شرب بسيار سخت شده چه برسد به اينكه بخواهيم به گاوخوني آب ببريم. در حوضه درياچه اروميه، هامون، جازموريان و جاهاي ديگر به‌شدت با تنش آبي روبه‌رو هستيم. دنبال اين هستيم كه بخش عمده‌اي از كشت‌هاي بهاره را منع كنيم.
@sahatzist
🔻در رجوع به مديريت سازه‌اي و سدسازي و انتقال‌هاي حوضه به حوضه افراط كرده ايم اما الان تمام دعواهاي انتقال آب بين حوضه‌اي بر سر كمتر از يك درصد آب كشور است. به هر صورت به غلط يا درست شهري ساخته شده به نام اصفهان با 2 ميليون نفر جمعيت و ده‌ها ميليارد دلار سرمايه‌گذاري حالا در اين شرايط شما خودتان را موظف مي‌دانيد مشكل آنجا را حل كنيد يا نه؟ يا هر اتفاقي افتاد اجازه دهيم بيفتد. 40-30 هزار خانوار در شرق اصفهان از زمان صفويه تا حالا كشاورزي كرده‌اند اينها بايد چه كنند وقتي آب هم نيست؟ اينها هم آدم‌هاي همين سرزمينند. همه آدم‌ها كه فقط در انتهاي حوضه آبريز نيستند. كاري نداريم كه چرا دو ميليون نفر شده‌اند. به نظر من اصفهان نبايد بيشتر از 500 هزار نفر جمعيت مي‌داشت.

🔻 الان نه مي‌توان جمعيت را جابه‌جا كرد و نه مي‌شود صنايع را جابه‌جا كرد. يا بايد به جمعيت بگوييم از تشنگي بميريد يا سرمايه‌گذاري‌هايي كه با پول اين سرزمين انجام شده- و به اشتباه هم انجام شده- منهدم كنيم. مثلا در مشهد جمعيت به بالاي دو ميليون نفر رسيده و بارندگي هم كاهش يافته است. از طرفي به اشتباه آمده‌ايم آب خوردن اين شهر را هم به آب بيگانه (سد دوستي) وصل كرده‌ايم. سد دوستي هم آب ندارد چه بايد بكنيم؟ بله سدهاي غلطي را در حوضه «كر» احداث كرده‌ايم. يا مثلا بختگان قرباني 20 تا 30 هزار هكتار كشاورزي اضافي بين «درود‌زن» و «ملاصدرا» و زير «درود‌زن» شده است. آمده‌ايم سد «جيرفت» را زده‌ايم بدون اينكه حقابه زيست‌محيطي جازموريان را در نظر بگيريم. سازه به خودي خود بد نيست سياست‌هايي كه پشت اين سازه‌هاست غلط است. ما چون عقل‌مان كم بوده به سازه گير مي‌دهيم به انسان‌ها بايد گير بدهيم.
انسان‌هايي كه تصميم گرفته‌اند اين سازه‌ها را غلط و ناقص بسازند. بياييم به سازمان محيط‌زيست كه 50 سال از عمرش مي‌گذرد گير بدهيم كه چرا متقاضي حقابه‌هايش نبوده است. ما در حوضه درياچه اروميه همه رودخانه‌ها را پشت سدها خشك كرده‌ايم. درياچه بر اثر معجز