🔴بررسی تکان‌دهنده وضعیت آب در مناطق مختلف ایران از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس/یران تشنه‌تر خواهد شد!

🔴بررسی تکان‌دهنده وضعیت آب در مناطق مختلف ایران از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس/یران تشنه‌تر خواهد شد!
@sahatzist
🔴مرکز پژوهش‌های مجلس در «بررسی بحران آب و پیامدهای آن در كشور» آمار و اطلاعاتی از آخرین وضعیت کشور از منظر مدیریت آب و دلایل بروز پدیده کم آبی و احتمالات تنش‌های اجتماعی و محیط‌زیستی پیرامون آن، ارائه داده است. تثبیت روند تغییر اقلیم، کاهش 11 درصدی متوسط بلند مدت بارندگی، افزایش 6 صدم درجه‌ای دمای هوا، کاهش ذخیره آب پشت سدها تا 50 درصد، پیشی گرفتن تخلیه منابع آب زیرزمینی از تغذیه آنها، کاهش 32 درصدی منابع آب‌های تجدیدپذیر تنها بخشی از این پیش‌بینی‌های اضطراب‌آور است.

🔴طبق این‌گزارش، در حال حاضر حدود ۱۲۰میلیارد مترمکعب کسری مخزن در منابع آب زیرزمینی وجود دارد که این مقدار حدود یک چهارم کل ذخایر استاتیک منابع آب زیرزمینی است. عواقب زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی متعددی از کسری مخزن آبهای زیرزمینی ناشی می‌شود.
@sahatzist
🔴طبق بررسی‌های مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، برخی از چالش‌های مهم بخش آب کشور عبارتند از: تغییر اقلیم و کاهش آب تجدیدپذیر، نابودی و تخریب زیست بوم‌های آبی، بهره‌وری پایین آب در بخش‌های مختلف و منازعات آبی محلی و منطقه‌ای و…

🔴به جز حوضه آبریز دریای خزر، در ۱۰سال آبی اخیر در تمام حوضه‌های آبریز، بارندگی کاهش یافته است. کاهش بارش در حوضه آبریز خلیج فارس نسبت به سایر حوضه‌های آبریز بیشتر بوده و در حدود ۱۸ درصد نسبت به متوسط بلندمدت برآورد شده است، این در حالی است این حوضه آبریز به تنهایی تأمین کننده بیش از نیمی از حجم جریان سطحی در کشور است و بیشترین سد‌سازی در این محدوده رخ داده و عظیم ترین مخازن سدهای کشور را داراست.

🔴در ۱۵سال اخیر هیچ‌گاه مخازن سدها در کشور به طور کامل پر نبوده است. در حوضه آبریز خلیج فارس به طور متوسط در۱۵ سال اخیر،۵۰ درصد حجم مخازن این سدها از آب پر بوده است. این رقم برای کل کشور به طور متوسط ۴۴ درصد است. از آنجایی که مدت ۱۵ سال نسبت به کل عمر مفید یک سد، مدت چشمگیری است، وجود ضعف در مبانی طراحی برای تعیین حجم مخازن سدها قابل توجه ارزیابی شده است. چه بسا مخزن سدهایی که در مدت زیادی از عمر مفید خود، حتی یک بار هم به طور کامل از آب پر نشوند.
@sahatzist
🔴براساس آخرین آمار، در کشور حدود ۷۶۰هزار حلقه چاه وجود دارد که حدود ۴۲۰ هزار حلقه آن مجاز و حدود ۳۴۰ هزار حلقه آن نیز غیرمجاز است. این امر بدان معناست که ۴۵ درصد کل چاه‌های موجود در کشور غیرمجازند.

آنطور که پژوهش مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد، یکی از مهمترین دلایل این موضوع، سیاست‌های ناصحیح بهره‌برداری و حفاظت از منابع آب زیرزمینی در سطوح مختلف است و ادامه روند، منجر به ممنوعه شدن تعداد بیشتری از دشت‌های کشور خواهد شد.

🔴بر اساس بررسی‌های صورت گرفته، طی ۱۵ سال آینده دمای تمام مناطق کشور افزایش خواهد یافت که این افزایش تحت سناریوهای متوسط و بدبینانه به ترتیب برابر۷/۰ و ۱ درجه سانتیگراد خواهد بود. طی ۱۵ سال آینده به ترتیب حوضه‌های آبریز خلیج فارس، سرخس، دریاچه ارومیه، مرکزی، هامون و دریای خزر، از نظر منابع آبی وضعیت بحرانی تری را نسبت به وضعیت کنونی تجربه خواهند کرد. با توجه به آثار تغییر اقلیم، در آینده به طور حتم بخش‌های مختلف کشور شرایط بحرانی‌تری را تجربه خواهند کرد.
@sahatzist
🔴یکی دیگر از چالش‌های مهم مرتبط با بحران آب، منازعات و مناقشات آبی در مقیاس محلی و منطقه‌ای است. جنبه این اتفاق با وقوع خشکسالی‌ها و تغییرات اقلیم در سال‌های پیشرو اهمیت بیشتری خواهد یافت. عدم پراکنش یکنواخت مکانی و زمانی بارندگی در کشور باعث شده است که دست اندرکاران بخش آب کشور در برنامه‌ریزی برای تأمین آب مناطق مختلف دچار مشکل باشند. کمبود آب در شهرهای مهم و پرجمعیت کشور و وجود صنایع مهم در این شهرها، برنامه‌ریزان بخش آب کشور را به فکر تأمین آب این مناطق از مناطق دوردست و سایر حوضه‌های آبریز کشور انداخته است.
@sahatzist
ساحت زیست


برای خواندن گزارش کامل روی INSTANT VIEW بروید.👇

نکته: برای دسترسی به لینک زیر با رایانه از فیلتر شکن استفاده کنید اما در صورتی که از تلفن همراه استفاده می کنید نیازی به فیلترشکن ندارید.
ساحت زیست
@sahatzist

https