🔵🔵🔵 ادیان آب بنیان و فقه آب.. ✒️نوشته یوسف فرهادی بابادی

#تاملات_محیط_زیستی

🔵🔵🔵 ادیان آب بنیان و فقه آب

✒️نوشته یوسف فرهادی بابادی

@sedayepayeab1

✳️ تقریبا تمامی ادیان الهی به نحوی به آب قداست بخشیده اند؛ از غسل تعمید در مسیحیت گرفته تا وضو و غسل های یومیه در اسلام از انواع طهارتهای مختلف در دین یهود، و سایر فرق دینی، تا زرتشت، که علی رغم اینکه عنصر بنیادینش آتش است به آب توجه ویژه ای شده است. در این میان ما سکوت مجامع دینی در قبال بحران آب نکته ای در خور توجه است.

🔴 همین چند وقت پیش بود که #رهبر_مندائیان با توجه به خشک شدن کارون نسبت به در خطر قرار گرفتن امکان رفتار های مذهبی و دینی خود هشدار داده بود و از مسئولین نظام خواست که به این مسئله از بعد فرهنگی نیز توجه خاصی داشته باشند.

📍 پرسش این است که آیا ادیان و فرق مذهبی حتما می بایست موجودیت دینی خود را در خطر ببینند تا نسبت به بحران آب هوشیار شوند؟ آیا بزرگان دینی که در شهر قم موطن دارند هیچ نسبت به چگونگی تامین آب شرب خویش از نقاطی به مراتب دورتر از محل مصرف آن توجه نموده اند؟

@sedayepayeab1

🔴 آب تنها مایه طهارت نیست؛ البته مایه حیات و زندگی است اما این روزها در برابر سکوت های مصلحتی و معرفتی بسیاری از بزرگان و دانشمندان دینی این موضوع مهم و خطیر به فراموشی سپرده شده است.

📍از سوی دیگر بازاندیشان دینی و متفکران صاحب قلمی که در این حوزه پژوهش دارند موقعیت دینی ادیان الهی را بدون وابستگی آنها به مقوله محیط زیست پیگیری کرده اند و از این رو حداقل در کشور ما نه تنها از سوی اندیشمندان سنتی حوزه به تفقه استدلالی در حوزه آب عنایتی نشده است حتی از جانب بازاندیشان دینی نیز ورودی ولو غیر صحیح نداشته ایم.

🔴 عجیب است که بسیاری از اهالی این حوزه از سرزمین های خشک فلات مرکزی هستند و بی توجهی آن ها به این امر مهم چنین سوالی را پیش می کشد که اگر چنین مسئله مهمی تا کنون بی عنایت باقی مانده است چه مسائل دیگری نیز می توان برشمرد که در همین حد از اضطرار قرار دارند اما به آنها وقعی نهاده نمی شود.

🔴 جالب آنجاست که یکی از مهمترین مفاهیم روشی فقه یعنی #استنباط به معنای بیرون کشیدن آب زلال از اعماق زمین معنا پیدا می کند.

📍جالب آنجاست که مفهومی مانند #زمینهای_موات در فقه وجود دارد که برای صاحبانش حق عمران به وجود می آورد.

📍 جالب اینجاست که حضرت علی برای رفع استضعاف خانواده های فقیر برای آنها از طریق حفر چاه سرمایه افزوده ای ایجاد می کرد که هنوز در آن سرزمین بقایای آن وجود دارد، جالب آنجاست که مقدس ترین چیز در مکه مکرمه در کنار خانه خدا چشمه زمزم است.

🔴 اما متاسفانه در غیاب ورود علمی بزرگان دینی، در غیاب پرداخت استدلالی به مقوله #فقه_آب، مافیای آب با سوء استفاده از موفعیت بروکراتیک برخی طلاب و چهره های اداری-مذهبی وابسته به حوزه علمیه به این موارد به شکل سیاسی ورود می کنند و متاسفانه این ورود هیچ دست آوردی که برای مردم ندارد، خود باعث به وجود آمدن معذوریت ها و پیچیده شدن شرایط می شود.

@sedayepayeab1

🔴 یکی از ده ها و بلکه صدها نمونه این مداخلات غیر علمی، غیر مولد و نادرست را همین چند وقت پیش داشتیم که آنچنان مورد سوء استفاده مافیای آب در استان پایین دست حوزه آبی (استان اصفهان) قرار گرفت که گوینده خود نسبت به این موضوع اعتراض داشت.

🔴 متاسفانه رسم نادرستی باب شده است؛ افراد و مراجع عظام دینی در این موارد سکوت می کنند و افرادی که نباید به مسائل خطیر می پردازند؛ نتیجه این می شود که فقه آب درست نشده باید به مرافعات حقوقی بپردازیم.

📍 قابل ذکر است که این دست اظهار نظر ها نیز با اکتفای به مباحثی سطحی و فرمی در فقه ایراد می شود و در پی آن چنان مسائل بی اهمیت «وجبی» و «عددی» و «کیلی» مهم می شود که اصل داستان از قلم می افتد.

@sedayepayeab1



🔴به راستی اگر فقه های تراز اول این مسئله را امر مهمی نمی دانند چه مسئله ای مهم اس