💢💯💢سه گانه سیاستهای جنسیتی:

💢💯💢سه گانه سیاستهای جنسیتی:

(منظور از سیاستهای جنسیتی قوانین عرفی نانوشته‌ای است که به بازتولید فضاهای جنسیتی و تقسیم ناعادلانه‌ی فضای شهری میان زنان و مردان می‌انجامد.)

2️⃣کنترل بدن‌های اغواگر(1)

♦️سیاست کنترل بدنهای اغواگر، تحمیل مجموعه تمهیدات و شرایطی است که زنان صرفا به واسطه‌ی جنسیت خود، مجبور به پذیرش و رعایت آنها می­باشند. این سیاست‌های فضایی دسترسی زنان را منوط به پذیرش قوانین از پیش تعیین شده­ای می­نماید که تنها در مورد یک جنس (زنان) برقرار گردیده ­است. دانشگاه، ادارات، نهادها و مرکز دولتی و حتی خیابانها در معنای کلی جزو این دسته قرار می­گیرند زیرا زنان جهت ورورد به آنها ملزم به رعایت قوانین جنسیتی هستند که مردان از آنها مبرا می­باشند. قوانین و تنظیمات مشخص در چگونگی حضور زنان در اماکن عمومی؛ از اینکه پوشیدن چه چیزی در این فضاهای عمومی مجاز و چه چیز غیر مجاز است، اینکه زنان چگونه در خیابان بدنهای خود را مدیریت کنند و یا صورت خود را بیارایند تنظیماتی هستند که حضور زنان را در فضاهای عمومی سامان می­بخشند. بدیهی است که رعایت نکردن قوانین پوششی منجر به جلوگیری از ورود زنان به بعضی از اماکن می­شود؛ اماکنی مانند دانشگاهها، ادارات دولتی، ندامتگاه ها و بعضی از بیمارستانها که پوشش چادر را الزامی تلقی کرده و بعضی دیگر داشتن مقنعه و عدم آراستگی (حجاب کامل اسلامی) را ضروری می­دانند که عدم هماهنگی با این شرایط دسترسی زنان به آن فضاها را محدود می­کند. گذشته از این در تمامی اماکن عمومی در شهر، حضور پررنگ جمله ناهی "از پذیرش بانوان بدحجاب معذوریم"و یا جمله امری " لطفا حجاب خود را رعایت فرمایید" به جنسیتی شدن بیشتر فضا می­انجامد که اگرچه در بسیاری از فضاها نادیده گرفته می­شود اما بستر لازم جهت هرگونه برخورد و ممانعت در مواقع مورد نیاز را فراهم می­نماید.

♦️چنین تدابیری در راستای چگونگی حضور، نمایش و تحرک زنان در فضای عمومی با ایده­ی بی حرمت شدن فضا ارتباط نزدیکی دارد زیرا کنترل بدنهای زنانه و نظارت بر نحوه پوشش آنها و نیز برچسبهایی که در مورد حجاب زنان در جامعه وجود دارد ریشه در این نکته دارد که گسترش حضور زنان به مثابه صاحبان بدنهای فریبنده و اغواکننده برابر با پتانسیل گسترش فساد و فحشا در جامعه اسلامی تلقی می­شود که تقدس فضا و نیز مصونیت زنان و مردان را تهدید می­کند.

🖌 شیوا علی نقیان،پرسمان مسئله‌ی جنسیت در ایران، سایت انسان شناسی و فرهنگ، مرداد 95

💠با ما جامعه شناسی را به روز بخوانید🔻

@sociologychannel