💢جامعه شناسی بدن:. ⚽️فرآیند تمدن آموزی فوتبال از طریق والایش پا.. نگارش: رضا صادق پور

💢جامعه شناسی بدن:
⚽️فرآیند تمدن آموزی فوتبال از طریق والایش پا

نگارش: رضا صادق پور
ویرایش: بی تا مدنی

🔰از آنجا که فوتبال جایگزین رفتارها و حرکات خشونت آمیز شده می توان آن را فرآیندی از تمدن آموزی دانست. قوانین و مقررات محدود کننده در فوتبال نظیر اهمیتی که به کنترل بدن در یک بازی تیمی داده می شود و یا منع استفاده از دست، منع خروج از محوطه هجده قدم توسط دروازه بان یا منع لمس توپ با دست که حاکم و مورد پذیرش بازیکنان و دست اندرکاران برگزاری رقابتهای فوتبال است و جزئیات این فرایند را تشکیل می دهد.

🔰بری ریچاردز در نظریه خود به مفهوم "تابو" به شیوه ای نو می پردازد. ما در فوتبال نه دست، بلکه پا را ابزار اصلی کنشهایی می دانیم که باید در روند ایفای نقش اهمیت دارند. پس در فوتبال کارکرد و نقش پا عوض می شود. پا دیگر ابزار خشونت و لگد کوب کردن، یا پایمال کردن دیگران نیست. فوتبالیستها باید هنرمندانه توپ را حمل کنند و هر خشونتی در این مسیر تابو می شود و حتی داور می تواند فرد خشن را از بازی اخراج کند. در این مورد با مفهومی به نام "والایش پا" روبرو هستیم. والایش عنصری مفهومی در میدانهای جنگ است و زمانی کاربرد داشته که فاتحین بر جنازه ی دشمنان خود رژه می رفتند! والایش فرآیند ناخودآگاه تحقق آرزوهای ناکام از طریق فعالیت ها و کنشهایی است که از نظر اجتماعی مقبول و پذیرفته شده اند.

🔰فروید نیز بر این باور است که هنر و موسیقی را نیز می توان برای کانالیزه کردن انرژیهای مختلف و در قالبی از رفتارهای سازنده به کار گرفت. در فوتبال تعریف پیروزی بر حریف تغییر کرده است. پیروزی نه از طریق یک بازی خشن یا کنشی خشونت آمیز و نه با نابود کردن حریف بلکه با تکنیک و تاکتیک و بر اساس بازی جوانمردانه می توان به چنگ آورد. به این ترتیب نقش تمدن آموزانه فوتبال نمایان می شود. والایش پا، در عقب راندن خشونت تلقی و تفسیر می شود. فوتبال در چنین شرایطی به نمایشی هنرمندانه تبدیل می شود. از این منظر می توان‌ فر و شکوه فوتبال را در شکوه شکل گیری تمدن باز یافت.

🔰به دیگر سخن فوتبال مظهر و تجلی پیشرفت تمدن و توسعه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و پس راندن خشونت است. همچنان که نوربرت الیاس از صاحب نظران جامعه شناسی ورزش بر این باور است که فوتبال اجازه می دهد که مردم هیجانی کامل و بی خطر را تجربه کرده به این ترتیب تبدیل به روزنه ای می شود برای احساساتی که نمی توانند از طرق دیگر و در ساحت عادت واره گی زندگی اجتماعی تصفیه و پالایش شوند. فوتبال جایگزین حرکات های خشونت آمیز شده و فرآیندی از تمدن آموزی را تشکیل می دهد.

🔰اینکه امروزه فوتبال به چنین جایگاه ممتازی نائل شده، نشان از این امر دارد که فوتبال در شکل امروزی اش، به نمادی از مدرنیته تبدیل شده است. در مطالعات جام جهانی، محصولات فرهنگی و مسابقات مرتبط با این رویداد ورزشی به ویژه در تحلیل ترانه ها و آوازها حس "یگانگی" متجلی است. ترانه رسمی جام جهانی ۲۰۱۴ : "ما یکی هستیم" در جام جهانی نشانگر آنست که فوتبال در ساختار احساسات یک جامعه تا چه میزان نقش دارد. می توان نتیجه گرفت که فوتبال فرآیند تمدن آموزی گفتمانی با نمادی از مدرنیته و والایشی فرا رشدی است.

@sociology_of_sport