پیشگامان جامعه‌شناسی ورزش [۲]..۳⃣

پیشگامان جامعه‌شناسی ورزش[2]

3⃣ . ۲۰ سال بعد از هویزینگا و تحت تأثیر او، رژه کایووا در اثری تحت عنوان «بازی ها و انسان ها» سعی می کند نشان دهد که «تقدیر فرهنگ ها را بازی ها رقم می زنند» او ۴ سنخ بازی های اساسی تشخیص می دهد که برحسب ترکیب شان ۴ نوع فرهنگ کاملاً متفاوت به وجود می آورند. ۴ سنخ عمده بازی ها عبارتند از؛ بازی های رقابتی، بازی های شانسی، بازی های ساختگی و بازی های سرگیجه ای.
ورزش یک بازی رقابتی قاعده مند و منصفانه است. در هر جامعه ای با سوگیری ترجیحات به هر یک از سنخ های چهارگانه بازی، فرهنگ خاصی پدیدار می شود. سوگیری ترجیحات به بازی های رقابتی و شانسی به تکوین جامعه های «اهل حساب و کتاب» می انجامد، در حالی که سوگیری به بازی های ساختگی و سرگیجه ای به تکوین جامعه های «هرج و مرج گرا» می انجامد. در جامعه های اهل حساب و کتاب، ورزش در ایجاد جامعه ای با سازمان عقلانی فعالانه مشارکت می کند.

ورزش بافت اجتماعی را که در آن به وجود آمده است منعکس می کند. هر جامعه ای بازی ها و صورت های حرکت نمایشی خاص خود را دارد. ورزش که می توان آن را به عنوان صورت ممتاز حرکات نمایشی عصر ما ملاحظه کرد، آزمایشگاهی است که در آن رفتارها، نگرش ها، ارزش ها و باز نمایی های معنادار فرهنگ قرن بیست ویکم در آن شکل می گیرد و تجربه می شود.

4⃣ . ۱۰ سال بعد، در سال های دهه ،۶۰ نوربرت الیاس با اعلام این که «شناخت ورزش کلید شناخت جامعه است» شگفتی محافل آکادمیک را برانگیخت.
الیاس معتقد است بازی ها و ورزش ها وسیله ممتازی برای تنظیم خشونت شده اند زیرا تمرین هم ستیزی بدنی را روی صحنه آورده و آن را قانونمند و مشروع می کند. قشرهای اجتماعی مرفه با تکیه بر رفتارهای بازی ـ ورزشی سعی می کنند شیوه های کنش و کنش متقابلی را باب کنند که الیاس آن را با وام گرفتن اصطلاحی از مارسل موس «عادت واره اجتماعی» می نامد. این عادت واره های بدنی بر جست وجوی تشخص و تفرد مبتنی است و درصدد است از گذر تأکید بر تمایز اعضای نخبه امتیازات اجتماعی و سلطه شان را تثبیت کند.
به نظر الیاس موضوع جامعه شناسی بررسی «شبکه های روابط متقابل، وابستگی های متقابل، پیکربندی ها و فرآیندهایی است که انسان ها را در وابستگی متقابل قرار می دهند.» وضع اجتماعی ای که به بهترین وجه این نظام های وابستگی متقابل، زنجیره کنش های متقابلشان، فرآیندهای پرجنب و جوش همکاری و تعارض شان را نشان می دهد، بازی است.
به نظر الیاس بازی ورزشی مدلی را عرضه می کند که جامعه شناس به کمک آن می تواند به ساختار اجتماعی فکر کند.