📚 معرفی کتاب:.. 🔸عنوان: نظریه‌های جامعه شناسی. 🔸نویسنده: تقی آزاد ارمکی

📚 معرفی کتاب:

🔸عنوان : نظریه های جامعه شناسی
🔸نویسنده : تقی آزاد ارمکی

🔺این کتاب بیست و یک فصل دارد. که در ادامه به بخش هایی از فصول مختلف این کتاب پرداخته خواهد شد.

🔺در فصل اول با عنوان جامعه شناسی جامعه شناسی نظری، در مورد تکنیک های نظریه و نظریه سازی و طبقه بندی کتب نظریه های جامعه شناسی در ایران صحبت شده است و برخی کتاب های نظریه جامعه شناسی برای مطالعه بیشتر به دانشجویان توصیه شده است. مولف هدف خود را از نگارش این کتاب، بیان ساده نظریات جامعه شناسی برای دانشجویان مقطع کارشناسی عنوان کرده است.

🔺در این بخش مولف ضمن اشاره به دو شیوه متفاوت مطالعه نظریات جامعه شناسی یعنی مطالعه آرای جامعه شناسان و مطالعه مکاتب نظری در جامعه شناسی، شیوه ترکیبی مطالعه نظریات جامعه شناسی با توجه به هردو جنبه ذکرشده را ارجح تر میداند.

🔺ارمکی در این کتاب به طبقه بندی منابع و کتب مربوط به نظریات جامعه شناسی در پنج گروه می پردازد. دسته اول کتبی هستند که متشکل از مجموعه آرای جامعه شناسان است تا نظریه های جامعه شناسی. کتاب زندگی و اندیشه بزرگان جامعه شناسی اثر لوئس کوزر، کتاب پیدایش نظریه های جامعه شناسی اثر جاناتان ترنر و کتاب مراحل اساسی اندیشه در جامعه شناسی اثر ریمون آرون، از جمله کتاب های معرفی شده در دسته اول طبقه بندی ارمکی هستند.

🔺گروه دوم از نظریات جامعه شناسی بیشتر با جهت گیری در طرح نظریه ها است. کتاب نظریه های جامعه شناسی اثر جرج ریتزر و کتاب ساخت نظریه های جامعه شناختی اثر جاناتان ترنر در این گروه معرفی شده است.

🔺گروه سوم آثاری است که با پیش فرض نظری شروع می شود و ضمن نقد و بررسی نظریه های مطرح شده ، در پایان به طراحی نظریه مورد نظر می انجامد. کتاب سه سنت جامعه شناختی اثر کالینز، کتاب بنیادهای نظریه اجتماعی اثر کلمن جزو این دسته از کتاب ها معرفی شده است.

🔺گروه چهارم از کتاب ها در نظریه های جامعه شناختی به ارزیابی نظریه ها می پردازند. کتاب نظریه جامعه شناختی اثر والتر ال والاس در این دسته معرفی شده است که جامعه شناسی را براساس پنج معیار مشاهدات، تعمیم های تجربی، نظریه ها و فرضیات و روش ها ارزیابی کرده است.

🔺گروه پنجم آثاری است که به بیان یک نظریه واحد پرداخته است. کتاب سیستم اجتماعی اثر پارسنز و کتاب نظریه ساخت یابی اثر گیدنز از جمله کتاب هایی هستند که در این دسته قرار دارند.

🔸فصل دوم: مبادی نظریه های عمده جامعه شناسی

🔺برای مطالعه هر پدیده اجتماعی، محقق جامعه شناسی معمولا آگاهانه یا ناآگاهانه پیش فرضی درباره ماهیت آنچه می خواهد مورد مطالعه قرار بدهد در ذهن دارد.

🔺 بطور مثال پیش فرض متفکران در عصر یونان باستان اداره جهان طبق خواست و ارده خداوند بود.آنها باورداشتند که جهان دارای نظم است.

🔺نیوتن با کشف قانون جاذبه پیش فرض های جدیدی را مطرح کرد. بنابراین با تغییر در پیش فرض های مربوط به جهان، نوع نگرش و دیدگاه در تفسیر و بررسی و نحوه کارکرد حیات اجتماعی تغییر می کند.

🔺ارمکی در این فصل نظریه تکاملی، نظریه کنش متقابل نمادین، نظریه کارکردی و نظریه تضاد را بعنوان نظریات اصلی جامعه شناسی معرفی کرده است و به بیان پیش فرض های اصلی آنها پرداخته است.

🔺 پیش فرض نظریه تکاملی که نخستین چارچوب نظری در جامعه شناسی است، پیشرفت و ترقی است. نظریه تکاملی توسعه یافت و پس از آن به نظریه داروینیسم اجتماعی تبدیل شد.

🔺ارمکی در ادامه این فصل به شرح مختصر هریک از این چهار نظریه که بعنوان نظریات اصلی در جامعه شناسی معرفی کرده است می پردازند.

https://t.me/joinchat/AAAAAEJLNLu9Gs-xukoTpA