🌐معرفی اجمالی کتاب:

🌐معرفی اجمالی کتاب:

🔺پاتریک برت در کتاب «فلسفۀ علوم اجتماعی: به سوی پراگماتیسم» دو هدف عمده را دنبال می کند. نخست خوانشی موشکافانه از مهم ترین جریان ها و افراد تاثیرگذار در فلسفه ی علوم اجتماعی عرضه می کند. خوانش او از کلیشه های مرسوم فراتر می رود، کلیشه هایی که برای مثال دورکیم را، نیاندیشیده پوزیتیویستی تمام عیار می خوانند.

🔺 سطور این کتاب گفتگویی جذاب و برانگیزاننده است میان این جریان ها؛ از دورکیم، پوپر، رئالیست های انتقادی و پراگماتیست ها تا وبر، نظریه پردازان انتقادی، فوکو و چهره هایی چون گیدنز. برت نسبت این اندیشمندان اجتماعی را با یکدیگر روشن می کند و آن ها را از صافی نقد می گذراند.

🔺از نظر برت فلسفه علوم اجتماعی برای مدت ها متاثر از دوگانه طبیعت گرایی/ ضد طبیعت گرایی بوده است، دوگانه ای که بیش از یک قرن است بر مباحثات روش شناختی/ معرفت شناختیِ علوم اجتماعی سیطره دارد.

🔺 برت خواهان فراروی از این دوگانه¬ است و بسیاری از اصول آن را به چالش می کشد. برای مثال او نشان می دهد که برخلاف باور دیرپا که سال ها در حوزه های روش شناسی و معرفت شناسی ریشه دوانده است، حتی در علوم طبیعی و در میان یک رشته هم وحدت روش ها و رویه ها وجود ندارد، بنابراین تقلیل و تنزیل علوم اجتماعی به خاطر این ویژگی از اساس اشتباه است.

🔺 هدف دوم که در فصول آخر کتاب محقق می شود معرفی رویکردی جدید به فلسفه ی علوم اجتماعی است، رویکردی که متاثر از سنت پراگماتیسم آمریکایی است.

🔺 در این رویکرد جستجو به منظور یافتن بنیان هایی فرازمانی و استعلایی برای علوم اجتماعی نه تنها ناممکن، که نامطلوب شمرده می شود. این رویکرد قائل به تکثر روش شناختی در علم است و از علقه های شناختیِ مختلف در علم دفاع میی کند، علقه هایی که هریک معطوف هستند به هدفی.

🔺 برت معتقد است که فلسفه علوم اجتماعی برای مدت ها خود را منحصر کرده است به تبیین جهان بیرونی، و به این خاطر از شیوه های بدیلِ کسبِ دانش بازمانده است.

🔺این کتاب پیوند موثری بین جامعه شناسی، فلسفه و تاریخ برقرار می کند و نشان می دهد که ایده های مطرح شده در فلسفه ی علوم اجتماعی تا چه حد در سرشت پژوهش اجتماعی و چگونگی انجام آن تاثیر می گذارند.
@SocioMedia

https://t.me/joinchat/AAAAAEJLNLu9Gs-xukoTpA