«در ‌های_اجتماعی ۲».. (🖋 سعید کشاورزی)

« #تبیین_مشارکت در #جنبش‌های_اجتماعی ۲»

(🖋 سعید کشاورزی)

همان‌طور كه گفته شد، به‌مرور سعي خواهم کرد، نتايج تحقيقاتم در زمينه عوامل مؤثر بر ميزان مشاركت در جنبش‌های محيط زيستي مسالمت‌آمیز در ايران را به‌صورت خلاصه در كانال قرار دهم.
✅ پژوهشگران جنبش‌های اجتماعي، همواره با يك سؤال كليدي روبرو هستند: بااینکه نارضايتي همواره در بسياري از جوامع در برهه‌های زماني مختلف وجود داشته و دارد، چرا تنها در برخي اوقات شاهد شکل‌گیری جنبش‌های اجتماعي بوده‌ایم؟ دانشمندان جنبش‌های اجتماعي با پاسخ به اين سؤال، راه و چشم انداز کلی خود را مشخص کرده‌اند. آن‌ها تلاش کرده‌اند تا در سطح خرد و كلان به اين سؤال پاسخ دهند. برخي نيز با ارائه مدل‌های يكپارچه، سعي می‌کنند متغيرهاي سطوح مختلف را در يك مدل تركيبي ارائه كنند. در اين قسمت تأکید بيشتر بر عوامل سطح خرد خواهد بود و به‌مرور به سطوح كلان نيز خواهيم پرداخت.
✅ در قسمت قبل، به لزوم وجود اميد در كنشگران اجتماعي اشاره شد. وجود اميد در جامعه ملزومات عيني و ذهني خاص خود را دارد. به‌عبارت‌دیگر، ازیک‌طرف سپهر سياسي و اجتماعي يك جامعه می‌بایست به معناي واقعي درخورِ مشاركت شهروندي باشد و از طرف ديگر،‌ افراد به لحاظ ذهني قانع شده باشند که مشاركتشان داراي تأثیرات مفيدي است. هر دو اين موارد اگرچه از ملزومات مشاركت شهروندي هستند اما به‌هیچ‌عنوان براي شکل‌گیری يك حركت جمعي كافي نيستند.
✅ تحقيق ما درزمینهٔ جنبش‌های محيط زيستي نشان داد علاوه بر احساس اثربخش بودن،‌ ميزان مشاركت مردم تابعي از هويت افراد است. هويت به زبان ساده، به معناي جايگاه فرد در جامعه است. افراد ممكن است در جامعه هویت‌های مختلفي داشته باشند. به‌عبارت‌ديگر، هويت به معناي حس تعلق و تمايل فرد به يك گروه است. نتایج نشان داد كه هويت محيط زيستي مهم‌ترین عامل افزايش مشاركت مردمي است. هرچقدر افراد تعلق بيشتري به گروه‌های محيط زيستي احساس كنند، بيشتر در کنش‌های جمعي مربوط به آن شركت می‌کنند.
✅ عامل ديگر، دغدغه محيط زيستي است. اين متغير در اكثر تحلیل‌ها پس از هويت، تأثیرگذارترین مشوق بوده است. دغدغه‌ محيط زيستي به معناي درگيري فكري با مسائل و موضوعات محيط زيست است. هر چه افراد بيشتر به مسائل محيط زيستي فكر كنند به‌صورت چشم‌گیری بر مشاركتشان در حرکت‌های جمعي افزوده می‌شود. تقریباً تمامي مواردي كه در اين دو قسمت گفته شد، متغيرهاي سطح خرد بوده‌اند، در قسمت‌های بعد سعي خواهم كرد كه در كنار عوامل سطح خرد به متغيرهاي كلان نيز اشاره کرده و توضيح دهم چگونه می‌توان با تأثیرگذاری بر متغيرهاي سطح خرد،‌ مشاركت شهروندي را افزايش داد.

(این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید).
@PoliticalSocio