«راه‌حل‌های رابین‌هودی». (🖋 سعید کشاورزی).. ✅ فکر می‌کنم همگی رابین‌هود را به یاد داریم

«راه‌حل‌های رابین‌هودی»
(🖋 سعید کشاورزی)

✅ فکر می‌کنم همگی رابین‌هود را به یاد داریم. کسی که در بن‌بستِ راه‌های معمول٬ به اقدامات نامعمولی دست می‌زد. او تلاش می‌کرد تا به شکل نامتعارفی پول را از ثروتمندان گرفته و در میان نیازمندان توزیع کند.

✅ این قصه در کودکی برایمان بسیار جذاب بود؛ منجی‌ای که تلاش می‌کرد شخصا عدالت را به اجرا گذارد. اما شیرینی این قصه نباید ما را فریب دهد که راه‌حل‌های رابین‌هودی می‌توانند گره‌گشای مسائلِ پیچیده‌ی امروز باشند. علی‌الخصوص «تسرّی راه‌حل‌های رابین‌هودی» به سطحِ نهادی بسیار خطرناک است. اجراکردن عدالت به این شکل٬ می‌تواند به فاجعه‌ای منجر شود که قربانیانِ اصلی آن همان تهیدستان خواهند بود.

✅ برقراری عدالت نیازمند تعبیه سازوکارهایی است که مانع از انباشت سرمایه به شکل تبهکارانه می‌شود. تاکید اصلی باید بر اصلاح سازوکارها باشد و نه طراحی برنامه‌های آسانی که سریعا ثروت را جابجا کند. این راه‌حل‌ها به دلایل بسیاری نه‌تنها مفید نبوده٬ بلکه به نابرابریِ موجود دامن می‌زنند:

✅ اولا افرادی که دارای منابع ثروت باشند٬ خیلی زود راه‌های فرار از آن برنامه‌ها را می‌یابند و یا حتی خودِ آن برنامه را به منبع کسبِ سود تبدیل می‌کنند.

✅ دوما٬ در صورتی که همه چیز درست پیش رود٬ انگیزه‌های فعالیت اقتصادی از بین می‌رود. در دنیایی که شبانه‌روز در گوش خلق از محاسنِ کسب سود گفته می‌شود٬ چگونه می‌توان رابین‌هودی افراد را از مشوق‌هایشان محروم ساخت؟ حتی آن‌هایی که از اصلاحات بنیادین اقتصادی سخن می‌گویند٬ هرگز به دنبالِ راه‌حل‌های رابین‌هودی نیستند بلکه درپیِ اصلاح بسته‌ی کلی اجتماعی-اقتصادی می‌باشند.

✅ سوما٬ وقتی به این راه‌حل‌ها فکر می‌کنیم باید به این سوال نیز پاسخ دهیم: در زمانی‌که سازوکارهای نهادیِ فعلی٬ نتوانسته‌اند هنوز همان بودجه فعلی را به درستی بکار گیرند آیا تزریق سرمایه‌ی اضافی به یک سازوکارِ معیوب می‌تواند سودمند باشد؟

(این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید).
@PoliticalSocio