🔴در باب ورود زنان به ورزشگاه و نظر آیت‌الله

🔴در باب ورود زنان به ورزشگاه و نظر آیت‌الله

🔹علی‌اشرف فتحی، مدرس حوزه علمیه قم، در گفت‌وگو با روزنامه شرق به بحث آیت‌الله مکارم‌شیرازی درباره ورود زنان پرداخته است؛ خلاصه‌ای از آن در ادامه می‌آید:

🔘 ایشان نظر خود را ارائه کرده‌اند که طبیعتا این نظریه برای مقلدان ایشان الزام‌آور خواهد بود.
🔘 در بحث دیرکرد ربا، مراجع مرتب اصرار و تأکید می‌کنند و مرتب دراین‌باره صحبت می‌کنند؛ ولی هیچ‌وقت متوقف نمی‌شود. بنابراین نمی‌شود گفت چون آيت‌الله مکارم می‌گویند زنان به ورزشگاه نروند، پس جلوی این کار گرفته خواهد شد. طبیعتا اظهارنظر ایشان دراین‌باره مؤثر است؛ منتها از نظر شرعی نظریه ایشان برای مقلدانش الزام‌آور است.
🔘 این را که مسئولان هم بر اساس نظر مراجع پیش می‌روند، پس مراجع مسئول هستند، نمی‌شود پذیرفت. مسئولان بنا بر تشخیص خود عمل می‌کنند و بارها شده که به‌ نظر مراجع پیش نرفته‌اند و البته گاهی هم به‌ نظر مراجع در تصمیم‌گیری‌ها اعتنا شده است.
🔘 اتفاقا یکی از ایراداتی که متأسفانه به مسئولان وارد است، این است که مسئولیت کار خود را نمی‌پذیرند و ماجرا را به مراجع و افراد دیگری پاس می‌دهند که خودشان مسئولیت کار خود را نپذیرند
🔘 واقعیت این است که مسئولان فکر می‌کنند اگر مسائل را بر گردن مراجع بیندازند، خودشان راحت می‌شوند؛ اما عملا این‌طور نیست و آن دغدغه اجتماعی تکرار می‌شود و از بدنه جامعه فشار می‌آید و دوباره راهکارهای کلیشه‌ای تکرار می‌شود. مسائلی از این دست زیاد است. مثلا اجرای موسیقی را برخی مراجع مطلقا حرام می‌دانند؛ اما این‌طور نیست که به‌دلیل این نظر، کلا این نظریه در کشور اجرا می‌شود. مبنای بسیاری از فقها همین است که فقط حکم شرع را مشخص می‌کنند؛ امابه اینکه مصداق این حکم چیست، وارد نمی‌شوند. درباره موسیقی نیز همین است، آنها می‌گویند ما حکم کلی حرام‌بودن را اعلام می‌کنیم؛ اما اینکه مصداق این موسیقی حرام چیست، با خود فرد است. مرجع نمی‌تواند بگوید خواندن فلان خواننده یا نواختن فلان آلت موسیقی حرام است.
🔘 برخی فقها مانند آیت‌الله مکارم مبنای احکامشان مبنای ولایی دارد و برای خود جایگاه ولایی قائل هستند و می‌گویند فقیه باید درباره موضوعات مصداقی هم نظر بدهد. منتها نمی‌توانیم بگوییم طبق مبنای آنها عمل می‌شود.

🔰 از کانال سیاستگذاری اجتماعی

🌐جامعه‌شناسی علامه
@atu_sociology