🔴 خون به پا خواهد شد …. ✔️ مسعود زمانی مقدم.. ایران در وضعیت وخیمی به سر می‌برد

🔴 خون به پا خواهد شد...
✔️ مسعود زمانی مقدم

ایران در وضعیتِ وخیمی به سر می برد. فضا آشفته است و ملتهب. قشرهای مختلفی از مردم ناراضی و معترض اند. حق هم دارند چون نظام اقتصادی بسیاری از مردم را در تنگنا قرار داده است. دولت روحانی نیز که کاملاَ دچار درماندگی سیاسی و اقتصادی شده و کم آورده است. دولت روحانی در برآوردن انتظارات مردم ناکام مانده است. با این حال، باید منصف بود. وضعیت بین المللی نیز مناسب نیست و نظام سیاسی-اقتصادی ایران از سوی نظام جهانی سرمایه داری نیز تحت فشار است. به قدرت رسیدن ترامپ بسیاری از برنامه های مثبت روحانی را بی اثر کرده است. از سوی دیگر، نظام سیاسی ایران در مدیریتِ جامعه دچار کاستی های بنیادین است و متاسفانه با نبض جامعه هماهنگ نبوده و با آن پیش نرفته است. همچنین در بین سطوح بالای قدرت در ایران شکاف و تضاد بیشتر از گذشته شده که نتیجه آن کارشکنی متقابل و ناهمدلی و ناهماهنگی سیاسی در بین اصحاب قدرت است.

با تمام این تفاسیر، نمی توان برای بهبود وضعیت به شورش ها و آشوبها اتکا کرد. البته این اعتراض ها می توانند تلنگری به صاحبان قدرت بزنند تا قدری بیشتر به مسائل جامعه توجه کنند. با این حال، تداوم و گسترش آشوب ها و اعتراضات می تواند به فروپاشی نظام بیانجامد. به ویژه در وضعیتی که بی ثباتی در آن پدیدار گشته است.

باری، باید از فروپاشی نظام ترسید، چرا که موجب هرج و مرجی شدید و وحشتناک خواهد شد. زیرا نه معترضین همگن هستند و نه صاحبان قدرت. و این موضوع موجب هرج و مرج و آشفتگی بیشتری می شود. از سوی دیگر، ایران در منطقه ای ناامن و ملتهب قرار دارد و این مسئله را پیچیده تر می کند. درواقع، اگر نظم موجود از بین برود، امکان و فرصت برای استراتژی های مخربی مثل کودتا، جنگ خارجی، جنگ داخلی، حملات تروریستی، برآمدن شکافهای قومی و مذهبی فراهم می شود که نتیجه آن ناامنی، ویرانی، کشت و کشتار، بی خانمانی است. در یک کلام،«خون به پا خواهد شد». چنانچه در همین روزگار در سوریه و عراق شاهدش بودیم و هستیم.

پس در انقلاب و تغییر بنیادین سیاسی-اجتماعی عقلانیت بسیار کم است و از همین موضوع باید هراسید. با کنش جمعی احساسی نمی توان به دموکراسی و آزادی و سعادت جمعی دست یافت. آنهم در جامعه ای که قانون گریزی در آن امری عادی است، چه در بین قدرتمندان و چه در بین عموم مردم.

در چنین وضعیتی، بیش از هر چیز «امنیت» و «ثبات» ضرورت دارد. چرا که اگر امنیت و ثبات نباشد، جامعه فرو می پاشد و وقتی جامعه انسجام خود را از دست بدهد دیگر نه آزادی مهم است و نه بهبود اقتصادی. در نتیجه دولت و مردم لازم است با عقلانیت بیشتری رفتار کنند تا جامعه دچار مصائب و مشکلات بیشتری نشود. البته مطمئناً وظیفه دولت سنگین تر است. وقت آن رسیده است که نظام سیاسی حاکم، جامعه و تغییرات و نیازهای کنونی آن را ببیند و به آن احترام بگذارد.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology