🔅 آیا آدم‌های مشهور علت خسوف (ماه‌گرفتگی) هستند؟. 🖋 دکتر فردین (جامعه‌شناس)

🔅 آیا آدم‌های مشهور علت خسوف (ماه‌گرفتگی) هستند؟
🖋 دکتر فردین #علیخواه (جامعه‌شناس)

🔹 مقابل کیوسک مطبوعاتی ایستاده‌ام و صورت‌های خندان آدم‌های مشهور( یا همان ِسلِبریتی ها ) و همسرانشان را روی جلد مجله‌ها تماشا می‌کنم. خیلی‌ها دوست دارند بدانند که چه کسی این شانس نصیب اش شده است تا همسر آن‌ها شود. آیا به آن آدم مشهور می‌آید؟ آیا هم‌سن‌وسال اوست؟ آیا او نیز قبل از ازدواج یکی از هنرجویان یا شاگردان آن آدم مشهور بوده است؟

آدم‌های مشهور مدام در کانونِ توجه‌اند. دوربین‌ها لحظه‌ای از آن‌ها غافل نمی‌شوند. دست تکان دادنِ طرفداران؛ درخواست عکس سلفی با آن‌ها و گرفتن امضاء، تنها بخشی از دنیای روزمرۀ آدم‌های مشهور است. آنان مدام در سایتِ گوگل جستجو می‌شوند و در شبکه‌های اجتماعی هم فالوئرهای میلیونی دارند. اما بحث من مسئلۀ دیگری است. برخی از آدم‌های مشهور ( و غالباً مردان مشهور) همسری دارند که از نظر سنی با آن‌ها دو یا سه دهه فاصله دارد؛ به‌طوری‌که اگر بیننده زیرنویسِ عکسِ دونفرۀ آن‌ها را نخواند بی‌شک تصوّر می‌کند که آن‌ها با دخترشان عکس گرفته‌اند. نام نمی‌برم چون هرکدام از شما چند نفر از آن‌ها را می‌شناسید.

ولی آیا همسران مردان مشهور تا پایان زندگی‌شان از انبوهِ نور فلاش دوربین‌ها خوشحال می‌مانند؟ مسئله آن است که این همسران معمولاً ضمیمۀ زندگیِ آنان‌اند. این زنان در هر محفلی شرکت می‌کنند باید از شوهر مشهورشان بگویند. چه او در قید حیات باشد و چه نباشد این زنان روایتگر زندگی شوهر مشهور خود هستند. از بس توضیح می‌دهند که آیا با دشواری‌های کاری شوهرشان کنار آمده‌اند یا نه خسته می‌شوند. زنان برخی از آدم‌های مشهور در اوایل با دریافت چک‌های متعدد از دست شوهر و نیز با نگاه به شهرت و منزلتی که او در جامعه دارد و پز دادن در بین اقوام شرایط را برای خودشان توجیه می‌کنند. معمولاً در خصوص برخی از آدم‌های مشهور گفته می‌شود که او به طرفدارانش امضای یادگاری می‌دهد و به همسرش امضای چک! ولی زنان برخی از آدم‌های مشهور بالاخره از این "نقش الصاقی" در زندگی خسته می‌شوند. اعتراض می‌کنند. این اعتراض‌ها باعث می‌شود تا به ِسمَتِ مدیر برنامۀ شوهر مشهورشان ارتقاء یابند. ولی باز همه‌چیز به شوهر متّصل است. این زنان احساس می‌کنند نظاره‌گر بالا رفتن شوهر مشهورشان از نردبان‌اند. او بالا می‌رود و اینان تماشایش می‌کنند! آنان رشد می‌کنند و این زنان به آرزوهایشان پشت می‌کنند! لحظاتی را به یاد می‌آورند که از چشم بعضی عکاسان خوانده‌اند که ای‌کاش آن‌ها کمی آن‌طرف تر از شوهر مشهورشان بایستند تا بشود از شوهرشان یک عکس تنهایی بگیرند! ولی شناخته شدن با نام و نشان شوهر؛ زنان قوی و خودساخته را راضی نمی‌کند. آنان می‌خواهند در زندگی امضا و ردّ پای خودشان را داشته باشند. لذا تلاش برای کسب هویتی مستقل؛ یا جدا شدن؛ ازجمله انتخاب‌های این زنان است.

با همسرم در این خصوص حرف می‌زدیم. پرسیدم که تفاوت ازدواج این دختران جوان با موارد مشابه آن در جوامع سنّتی و قدیم چیست؟ همسرم گفت که در اینجا دختران انتخاب می‌کنند که همسر یک آدم مشهورِ پیر شوند ولی در جامعه سنتی اجبار والدین در میان است. البته همسرم نکته قابل‌تأمل دیگری هم گفت: وقتی مسیرهای مشهور شدن برای زنان؛ ُپر از موانع متعدد باشد ازدواج با آدم‌های مشهور یکی از مسیرهای بی‌دردسر برای کسب شهرت می‌شود.

جامعه شناسان معمولاً توصیه می‌کنند که بهتر است آدم‌های پا به سن گذاشته با دختران جوان ازدواج نکنند. ولی گویی آدم‌های مشهور خود را از این قاعده مستثنا می‌کنند. ازدواج آنان با دختران دوشیزۀ کم سن و سال معمولاً در پشت شهرت و نور فلاش دوربین‌ها پنهان می‌ماند. گویی این کار فقط برای ریش‌سفیدان قبایل کشور افغانستان ناپسند و مذموم است و برای آنان اشکالی ندارد! تجربه بشری نشان داده است که هر چه سنّ کسانی که باهم ازدواج می‌کنند به یکدیگر نزدیک‌تر باشد درک مشترک آسان‌تر به دست می‌آید. یک دلیل ساده آن است که زمانی که این دختران می‌خواهند در زندگی بدوند مردان مشهور می‌خواهند بیارامند.

مجلات زیادی را ورق زدم. برخلاف مردان مشهور، کمتر عکسی از زنان مشهور دیدم که در کنار آن‌ها همسری با دو یا سه دهه فاصله سنی ایستاده باشد. گویی این هم امتیازی باقی‌مانده از جامعۀ مردسالار است که مردان مشهور به‌خوبی از آن بهره‌برداری می‌کنند؛ البته با ژست‌ها و توجیهات مدرن!

#جامعه

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ