▫️ کمپین فرزندت کجاست!. 🖋 حمیدرضا انوری.. خارج!

▫️ کمپین فرزندت کجاست!
🖋 حمیدرضا انوری

خارج! خارجکی! فرنگی! کلاس! و... اینها توصیف هایی بوده که طی دهه های گذشته و شاید از حول و حوش انقلاب مشروطه در اذهان ایرانی ها شکل گرفته و ناظر به این است که خارج و خارجکی ها از ما بهتر هستن!
پوشاکمان را عوض کردیم، رفتارهایمان را عوض کردیم و حتی تلاش شد تا ذهنیتمان را هم عوض کنیم! همان چیزی که جلال آل احمد بهش گفت غرب زدگی!

گویی ما ایرانی ها با انقلاب مشروطه از یک دهاتی چشمانمان به یک شهر بسیار خوش رنگ و نور باز شده بود! و به همین خاطر زندگی در خارج یا خارجکی شدن شد شان و کمالات که البته هر کسی را توفیق وصول به آن نبود، هر کسی جعفرخان نمی شد که از فرنگ برگشته باشه! شاید فیلمش را دیده باشید: جعفرخان که از فرنگ آمده بود، شخصیتی تحصیل‌کرده، مبادی آداب معاشرت، آشنا به بهداشت فردی و داناست و در مقابل اعضای خانواده‌اش در ایران افرادی بی‌سواد، خرافاتی، دور از بهداشت و نادان هستند.

اما رسیدن به این وضعیت با از دو راه میسر می شد: 1) فضل پدر یا 2) جان کندن!
که خب فضل پدر راحت تر است و کلاس خاصی هم دارد!

جنبه دیگر این ماجرا، حسرتی است که به خاطر همین مقایسه ها در ذهن تاریخی ما ایرانی ها جا گذاشته، این که من دارم جان می کنم در این جامعه اما چرا نمی توانم مثل عده اندکی از مواهب مادی و رفاهی زندگی بهره مند شوم!
پدرها پس از 30-40 سال زحمت و مرارت جان می دهند و دور را به پسرهایشان می دهند که با خود می گویند، چرا پدر من مثل خیلی ها وضعش خوب نبود که من هم به جایی برسم! نه میراثی! نه ثروتی! و یک دور بسته ....

حالا این کمپین فرزندت کجاست! را باید در واقع نمود و نمادی از این دور بسته و حسرت و حسادتی بدانیم که توده مردم انگشتشان را به سوی کسانی دراز کرده اند که از فضل پدر به جایی رسیده اند!

منظورم از حسادت توهین نیست، منظورم یک رویکرد روانشناسانه است که در طول سده های گذشته در ایران برقرار بوده، در رفت و آمد حکومت ها عده ای بالا رفتند و عده ای پایین، بی ثباتی در زندگی بی ثباتی در ذهن را هم ایجاد کرد، و این یعنی که مردم یا باید بخت یارشان باشد تا یک شبه به جایی برسند که خب مگر این بخت مظلوم به چند نفر می تواند سرویس بدهد، اگر قرار بود به همه مردم سرویس بدهد که دیگر بخت نمی شد!؟ می شد دولت! می شد حکومت!
پس وقتی بخت تنها به عده معدود و محدودی می تواند سرویس دهد، خب مردم انگشت حسرت و حسادتشان در قالب فرزند کجاست؟ به سوی کسانی نشانه می رود که از «فضل پدر» و چه بسا بی هیچ تلاش و ممارستی (به زعم توده زحمتکش مردم)، خارجکی و فرنگی ماب شده اند!

#نویسنده_مهمان

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology