✅ جوانه‌های امید در خرابه‌های مرگ. علی ملک‌پور (جامعه شناس)

✅ جوانه های امید در خرابه های مرگ
علی ملک‌پور (جامعه شناس)

📍 زلزله اخیر در شهرهای استان کرمانشاه با همه مصائبی که ببار اورد، پیامدهای اجتماعی چندی را نیز به دنبال داشت.این خاصیت ِ پدیده ای مثل زلزله است که پردامنه و چند وجهی است.
در پی زلزله اخیر جامعه ایرانی بار دیگر همبستگی خود را نشان داد و موجی از نوعدوستی و همیاری فراگیر شد.
در این همگرایی ملی نقش فضای مجازی و شبکه های اجتماعی بمراتب بیشتر بود.
تحول شگرف در فن اوری های ارتباطی بتدریج آثار و پیامدهای اجتماعی و فرهنگی خود را نمایان می سازد. تا پیش از این اگر گروهی می خواستند یک انجمن یا تشکل صنفی ، سیاسی، علمی ، فرهنگی و قومی تاسیس کنند ، باید ماهها و بلکه سالها در پی اخذ مجوز آن باشند .ولی اکنون بی هیچ تشریفاتی با راه اندازی یک گروه یا تشکل مجازی در تلگرام ، اینستاگرام، فیس بوک و.... هم نظران یا همکاران و یا دوستان و خویشاوندان پرشمار در فضای مجازی بایکدیگر در گفتگو و کنش ارتباطی مشارکت می کنند و بسیاری از اهداف و کارکردهای گروهها و احزاب واقعی را تحقق می بخشند.بی آنکه محدودیت های سیاسی، جنسیتی، سنی و مذهبی رایج در جامعه و بروکراسی واقعی را داشته باشند.

ارزوی دیرینه صاحب نظران و آزادیخواهان برای توزیع قدرت ، گویی در شرف تحقق است‌.اکنون در ایران صدها هزار گروه و تشکل مردم نهاد مجازی-علاوه بر سازمان های مردم نهاد مجوز دار - فعالند و هریک به نوبه خود سهمی و وزنی از ساختار قدرت ، مدیریت و مشارکت را به خود اختصاص داده اند و در هر فرصت مناسبی به منافع و مصالح جمعی حساسیت نشان می دهند. نقش گروههای مردمی و جامعه مدنی ایرانی و حتی افراد صاحب نام و با نفوذ در امداد رسانی به زلزله زدگان کرمانشاهی نسبت به وقایع مشابه قبلی به لحاظ کمّی و کیفی گسترش یافته و می رود تا در برابر نهادهای رسمی و دولتی وزن و اعتبار مضاعف یابد.
این پدیده نوظهور شهروندان ایرانی را به مرزهای جامعه مدنی کارآمد، منسجم و موثر نزدیک می کند و تمرین مفیدی بود تا تشکل های مردمی با آمادگی بیشتری در آینده به همیاری و نقش آفرینی بپردازند.
در جامعه مدنی رو به توسعه و پر انرژی ایران ، وقایع و عملکردهای اخیر نوید روشنی بود برای تقویت وجدان جمعی، پیوندهای فراگیر و تقویت شالوده های نظری و عملی دموکراسی در جامعه و فرهنگ ایرانی.
روش درست زندگی در دنیای مدرن همین است که نقش و مشارکت مردم و وزن ِ حضور آنها در وقایع تلخ و شیرین همگانی افزایش یابد.چنین مردمانی استعداد رهبری و مدیریت جمعی خود را به نمایش می گذارند و در آینده استحقاق برخورداری از مواهب دموکراسی را خواهند داشت.
اگر گزارشی کارشناسی در ارزیابی عملکرد نهادهای حکومتی و نهادهای مدنی در زلزله اخیر تهیه و ارایه شود، واقعیت امر به نحو روشن تری عیان می شود.
صلاحیت ، صداقت، پاکدستی و اعتماد آفرینی نهادهای مدنی ، همیشه و همه جا از نهادهای رسمی بیشتر است. وظیفه دولت آسان سازی روند مشارکت مردم در همه اموری است که "مردم می خواهند و می توانند " در آنها نقش و مشارکت داشته باشند. این حضور و مشارکت می تواند طیف وسیعی از قلمروها را در برگیرد ؛ از سیاست گرفته تا برنامه های توسعه ملی و منطقه ای ، از مدیریت شهری تا امور مدنی ، از فرهنگ تا رسانه ها و بالاخره از همیاری های عمومی تا کاهش آثار بلایای طبیعی.

مردم ایران در وقایع اخیر نشان دادند که عزمی راسخ در پیشبرد امور عمومی دارند و منتظر طرح و برنامه نهادهای رسمی نمی مانند.این صرفا یک دلسوزی و بروز عواطف جمعی نیست ، این نشانه روشنی از رشد جامعه مدنی و ظهور "جوانه های امید" در "خرابه های مرگ "بود.
مردم و جامعه مدنی ما بیش از پیش امید و اعتماد و کارآمدی خواهند آفرید "...که این از نتایج سَحَر است ، باش تا صبح دولتت بدمد".

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology