🔅پرونده بازیکنان بی کیفیت در فوتبال ایران.. 🖊مجید / جامعه شناس و کارشناس فوتبال

🔅پرونده بازیکنان بی کیفیت در فوتبال ایران

🖊مجید #خاتونی / جامعه شناس و کارشناس فوتبال

✅ چند سالی است که فوتبال ایران برچسب و تابلوی حرفه ای را بر چهره دارد. لیگی که علی رغم پیشرفت های محسوس کاستی های فراوانی دارد و چالش های بسیاری در طول این سالها همراه خود داشته است.
یکی از این چالش ها کمیت و کیفیت بازیکنان خارجی شاغل در فوتبال ماست.
جذب بازیکنان خارجی یک رفتار روتین ورزشی است که می تواند موجب توسعه کیفی یک لیگ می گردد.
فوتبال ایران هم از این قاعده مستثنی نبوده و با کاربست بازیکنان خارجی از کشورهای مختلف از این مقوله جهانشمول تبعیت می کند.
اما این الگوبرداری با ضعف و نقصان بسیاری روبرو بوده و شکافی میان خواسته ها و آورده ها را ایجاد نموده است.
در پی آن غالب گفتمان اهالی فنی فوتبال تاکید بر کیفیت نازل تعداد زیادی از بازیکنان خارجی دارد.

حال چرا بر تعداد کثیری از این لژیونرها برچسب بی کیفیت زده می شود محور اصلی این نگارش کوتاه است.
✅ در پیدایش این وضعیت نابهنجار ورزشی عوامل مختلفی دخیل هستند که ۴ مورد مهم آن عبارتند از:
۱-ساختار معیوب باشگاه های فوتبال:
بر کسی پوشیده نیست که باشگاه های فوتبال در ایران با استانداردهای روز دنیا فاصله بسیاری دارند و تعداد قابل توجهی از آنها بیشتر به تیم فوتبال شبیه هستند تا یک باشگاه ساختارمند.
باشگاه های حرفه ای در بطن خود دپارتمان های مختلف تخصصی با حضور کارشناسان خبره را دارند که یکی از آنها دپارتمان فنی ورزشی و یکی از بخش های آن گروه دیده بانی و استعدادیابی است. وظیفه این گروه رصد کردن بازیکنان با کیفیت و همگن با باشگاه است. این گروه با ارزیابی و بررسی ابعاد فنی ،اخلاقی و اقتصادی و دیگر شاخص های مرتبط با فرهنگ باشگاه اقدام به معرفی بازیکنان به باشگاه و در نهایت عامل اصلی جذب آنان می شوند.
حال خلاء این مهم در اکثر باشگاه های کشورمان موجب ورود بدون فیلتر بسیاری از بازیکنان نامناسب با لیگ برتر فوتبالمان می شود.

۲- فقر دانش شغلی در بدنه باشگاه های فوتبال:
بدون شک فوتبال با پیشرفت چشمگیر خود به یک مقوله کاملا تخصصی بدل شده است که بخش های مهمی چون مدیریت، اقتصاد، فنی ورزشی ،مارکتینگ و اجتماعی از اهم آن است.
عدم تخصص گرایی و فقر دانش در ارکان اصلی یک باشگاه فوتبال در ایران به جذب بازیکنان خارجی بی کیفیت و نیز افت سطح کیفی آنان تاثیر زیادی دارد.
امروزه موفقیت در بازار نقل و انتقالات و خرید بازیکنان موثر در تیم از شاخص های مهم مدیران محسوب می شود و قوت و ضعف عملکردی در این زمینه موجب تقویت و تزلزل جایگاه مدیران می شود.
خرید ارزان ، استفاده مطلوب همراه با ارزش افزوده و در نهایت فروش مناسب موجب انتفاع مالی باشگاه ها می گردد که عیار یک مدیر حرفه ای را نشان می دهد که این امر نزدیک به صفر در فوتبال ایران است.

۳- فساد مالی:
یکی از مواردی که موجب گردیده بازیکنانی با مبالغ بالا اما با کیفیت پایین در لیگ فوتبال ایران ظاهر شوند سو استفاده های مالی و سیستم دلالیسم سیاه است.در این میان گاها پول دریافتی واسطه ها بسیار بیشتر از مبلغ دریافتی بازیکن مورد نظر بوده که به نوعی به ساختار پر عیب و ایراد باشگاه ها بر می گردد.

۴- تفاوت های فرهنگی و اجتماعی:
مهاجرت ورزشی با انتقال فرهنگی همراه است. در صورت عدم توجه به تفاوت های فرهنگی و جامعوی مبدا و مقصد ورزشی، می تواند زمینه ساز بروز مشکلات و معضلاتی برای باشگاه و شخص ورزشکار شود.
کشور ایران با تنوع فرهنگی و تکثر قومی شرایط منحصر بفردی در دنیا دارد. محدودیت ها و ممنوعیت های رایج در جامعه ایرانی بر نوع سبک و شیوه زندگی افراد تاثیرگذار است. حال اگر ورزشکاری با فرهنگی متفاوت و غیرهمگن قدم به آن نهد در صورت عدم راهنمایی و آگاهی لازم زندگی فردی و ورزشی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
این نکته باید در قالب مشاوره پیش از ورود و نیز هنگام حضور به باطلاع و آگاهی بازیکنان خارجی برسد که به دلیل عدم وجود افراد متخصص با قطع ارتباط فرهنگی موجب کاهش و افت عملکرد ورزشکاران در رونمایی عمومی فوتبال ایران با لقب بی کیفیت می شود.

✅ حال برای گذر از این بدهنجار ورزشی می بایست با اهتمام و اعتنا به آن موجب غفلت زدایی شویم تا با حضور ورزشکاران خارجی توانمند زمینه رشد فوتبال باشگاهی فراهم شود نه آنکه با حضور بازیکنان بی کیفیت فضا و فرصت حضور جوانان مستعدمان اخذ و محدود شود.


🔰روزنامه فرهیختگان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology