✅ کارایی و عدالت در نظام سلامت.. ✍🏻فاطمه کاشی

✅ کارایی و عدالت در نظام سلامت

✍🏻فاطمه کاشی

🔹بهبود کارایی و ارتقا عدالت جزو اهداف تمام نظام‌های سلامت است. آنها تلاش می‌کنند بتوانند با صرف کمترین هزینه و زمان بهترین خدمات را به صورت منصفانه ارایه دهند. اما معمولا این دو هدف با یکدیگر همخوانی ندارند. دسترسی مصفانه و برابر به خدمات سلامت با افزایش هزینه‌های سلامت همراه است.فرض بر این است که خدمات دولتی سلامت بیشتر به دنبال تحقق هدف عدالت در سلامت هستند در حالی که بخش خصوصی سلامت کارایی بیشتری دارد.

🔹خدمات دولتی سلامت به طور برابر در دسترس همگانی قرار دارند. کسانی که به دلیل نداشتن منابع مالی نمی‌توانند از خدمات سلامت برخوردار شوند در صورت وجود خدمات دولتی می‌توانند از آن استفاده کنند. از آنجا که این خدمات رایگان و یا با قیمت ارزان ارایه می‌شوند افراد بیشتر از خدمات پیشگیرانه و به موقع استفاده می‌کنند که در نهایت بار بیماری و هزینه‌های سلامت را کاهش می‌دهد.

🔹طرفداران بخش خصوصی معتقدند قیمت ارزان خدمات دولتی سلامت موجب می‌شود افراد بیش از حد از این خدمات استفاده کنند و هزینه‌های کلی سلامت را افزایش بدهند در حالی که وقتی فرد خودش برای سلامت هزینه کند بیشتر صرفه‌جویی خواهد کرد. همچنین بخش خصوصی به دلیل افزایش دسترسی و کاهش زمان انتظار کیفیت بیشتری دارد. در نظام‌هایی که بخش خصوصی حضور قدرتمندی دارد مالیاتی که شهروندان باید برای تامین خدمات دولتی بدهند کاهش می‌یابد.

🔹با این وجود نمی‌توان نظام‌های سلامت را از نوبنا کرد. در بیشتر کشورها از جمله ایران بخش خصوصی و دولتی در کنار هم کار می‌کنند و نمی‌توان هیچ کدام را از عرصه سلامت حذف کرد. سیاست‌گذاری سلامت باید هر دو بخش را طوری تنظیم کند که در نهایت نظام سلامت بتواند نیازهای گروه‌های مختلف جامعه را برطرف کند.
🌐شبکه جامعه شناسی علامه
@Atu_sociology