✅حکمرانی شهری خوب؛ نیاز امروز توسعه پایدار شهرها.. ✍🏻 مهدی مقدری- پژوهشگر

✅حکمرانی شهری خوب؛ نیاز امروز توسعه پایدار شهرها

✍🏻 مهدی مقدری- پژوهشگر

🔶 بر اساس مطالعات و ادبیات تحقیقی اخیر درباره مدیریت شهری، مفهوم حکمرانی شهری خوب به همراه دیگر موضوعات کلیدی مانند عدم‌تمرکز و استقلال محلی،رشد و گسترش قابل توجهی یافته است.
سازمان‌ها و نهادهای علمی، آموزشی و یاری‌رسان توسعه محلی، ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی، تلاش‌های قابل توجهی را به منظور ترکیب شاخص‌ها و اصول حکمرانی شهری خوب در راستای تحقق پایداری در شهرها و پاسخگویی فوری به چالش‌های شهرنشینی و جلوگیری از تخریب محیط زیست محلی، انجام داده‌اند[۱].

❇️تعریف حکمرانی شهری خوب

🔶به عبارت ساده، حکمرانی علم تصمیم‌گیری است. مفهوم حکمرانی به مجموعه پیچیده‌ای از ارزش‌ها، هنجارها، فرآیندها و نهادهایی که به واسطه آن جامعه را در مسیر توسعه، حل چالش‌ها و تعارض‌ها به شکل رسمی و غیررسمی اشاره دارد.
این تعریف دربرگیرنده نقش دولت و همچنین جامعه مدنی در سطوح محلی، ملی، منطقه‌ای و جهانی است.

🔶برای شناخت بهتر “حکمرانی شهری خوب” بهترست تعریف دقیقی از واژه حکمرانی داشته باشیم. بر اساس تعریفی که برنامه توسعه سازمان ملل ارائه کرده است، حکمرانی عبارتست از: به کارگیری قدرت سیاسی، اقتصادی و اجرایی برای مدیریت سطوح مختلف امور کشور. این موضوع شامل سازوکار‌ها، فرآیندها و نهادهایی می‌شود که به منافع شهروندان و گروه‌های مختلف جامعه پیوند خورده است.[۲]

🔶حکمرانی شهری خوب به عنوان یک فرآیند جامع در دستیابی به کیفیت مطلوب زندگی برای ساکنان شهرها، به ویژه شهروندان محروم، به حاشیه‌ رانده شده‌ها و فقیر اطلاق می‌شود.
پیاده‌سازی این مفهوم مستلزم ایجاد و توسعه یک چارچوبی است که در آن شهرها و ذی‌نفعان شهری بتوانند به واسطه شاخص‌های تعریف شده در ساختار حکمرانی مورد ارزیابی و اولویت‌بندی قرار گیرند و عملکرد حکمرانی شهری به طور مستمر سنجش شود.

❇️برخی ویژگی‌های حکمرانی شهری خوب[۳]

🔷مسوولیت‌پذیری:

منظور از مسوولیت‌پذیری وجود سازوکارهای نظارتی به منظور رضایت شهروندان و حکومت‌شوندگان.
همچنین، به وجود مجموعه ثابت از شاخصهای قابل اندازه‌گیریِ عملکرد مقامات شهری برای تخمین عملکرد اقتصادی و مالی آنها اشاره دارد.

🔹شاخص‌هایی چون قاعده‌مندی در معاملات مالی و انطباق با مقررات موجود، پایبندی به الزامات قانونی و سیاست‌های اداری، استفاده بهینه و مقرون به صرفه از منابع مالی، اموال، نیروی انسانی و سایر منابع، درنظر گرفتن فعالیت‌های مشارکتی و غیرمتمرکز در برنامه‌ریزی‌های شهری و اجرای برنامه‌ها و پروژه‌های شهر، وجود سیستم‌های کنترل و نظارت از این‌که اطمینان حاصل شود اهداف برنامه‌های شهری به اجزاء ابلاغ شده و سازوکارهای ارزیابی عملکرد اقتصادی مقامات شهری.

🔷پاسخگویی:

پاسخگویی رهبران و مسوولان شهری برای رسیدگی و برطرف کردن نیازهای مردم ضروری است. این موضوع نشانگر وجود سیاست شهروندمداری مستمری است که توسط مقامات شهری حمایت می‌شود.
همچنین، وجود سازوکارها و روش‌هایی برای پیدا کردن راه‌حل‌های فوری در برابر شیوه‌های ناعادلانه‌ای که در جامعه بروز پیدا کرده و برای بیان روشن آنها نیاز به یاری مدیران شهری است.

🔹شاخص‌هایی که می‌توان برای این موضوع در نظر داشت عبارتنداز: وجود سازوکارهایی که نیازهای مردم را رصد کند؛ به عنوان مثال: نظرسنجی‌ها، انجمن‌های عمومی، وجود سازوکارهای که به شهروندان اجازه مشارکت در برنامه‌ریزی‌ها و اجرای طرح‌ها، برنامه‌ها و پروژه‌ها را می‌دهد؛ به عنوان نمونه: جلسات شورای مشورتی و جلسات عمومی، وجود سیستم نظارتی برای تعیین اهداف و به پایان رساندن مطلوب برنامه‌ها و پروژه‎های اجتماعی، وجود روش‌های ساده برای اطمینان از اقدام عادلانه و فوری در دریافت پیشنهادات و شکایات و در دسترس بودن اطلاعات برای عموم مردم به منظور بررسی بازخوردهای لازم و میزان پاسخگویی مسوولان شهری به خواسته‌های بیان شده شهروندان.

🔷نوآوری و اصلاحات:

این موضوع اشاره دارد به اصلاحات موفقیت‌آمیزی که از سوی مسوولان شهری در زمینه‌های مختلف ساختار اداری شهری اجرا شده است.
به عنوان مثال: اصلاحات اداری، بسیج منابع، اصلاحات سیاسی، پایداری اقتصادی، حفاظت از محیط زیست و مشارکت جامعه.

🔹شاخص‌هایی که برای این موضوع در نظر گرفته می‌شود مانند:
ساختارها و رویه‌های بوروکراتیک بهبودیافته مطابق با استانداردهای خدماتی نظیر بهره‌وری، اثربخشی، به روز بودن و ارزش اقتصادی، معرفی نوآوری‌ها در اقدامات تولیدی و کسب‌وکارهای نوین، پذیرش مفاهیم نوآورانه و شیوه‌هایی که برای کاهش مشکلات و چالش‌های شهری از جمله تخریب محیط‌زیست، تصرف زمین ...

متن کامل در👇🏼
goo.gl/9fGfRL

#شورای_شهر

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw