✅ جامعه شناسی هربرت ۱۸۲۰-۱۸۹۵

✅ جامعه شناسی هربرت #اسپنسر 1820-1895

بر افکار #هربرت_اسپنسر انگلیسی سه جریان عمومی تاثیر گذاشت:
1-اقتصاد سیاسی قرن نوزدهم انگلستان که از نظر سیاسی معتقد به نظریه سیاسی اقتصاد آزاد و تجارت آزاد و فردیت گرایی بود.
اسپنسر هم اغلب چون آدام اسمیت به وجود یک دست نامرئی نظم در جامعه اعتقاد داشت و بیشتر نظریات اولیه او در مورد ایستایی اجتماعی است.

2- محیط علمی انگلستان در زمان اسپنسر که علم زیست شناسی دستاوردهای جدیدی داشت و او هم معتقد بود که جامعه انسانی به مانند یک موجود زنده است همانطور که در زیست شناسی جانداران هر عضوی دارای کارکرد معینی دارد و هرعضو مناسب توانایی بقاءرا کسب می کند و معتقد بود که در جامعه نیز انسانها و جامعه تابع قانون بقاء و بقای انسب اند.به نظر وی هر نهادی در جامعه کارکردی به مانند یک عضو در بدن است.

3- جامعه شناسی #کنت ،که بر سازمان اجتماعی و تحولات آن اشاره داشت اما اسپنسر تکامل را در جامعه ذهنی نمی داند بلکه نوعی رگه های اصلی زیست شناسی در آن می بیند.او ایدئولوژی محافظه کارانه و مشروعیت بخشیدن به وضع موجود را مانند کنت دنبال کرد.

اسپنسر اعتقاد داشت که رقابت و تنازع بقاء (داروینیسم اجتماعی )ناشی از رشد جمعیت به بقای انسب و درنتیجه به تعالی جامعه و نژادها منجر می شود.او اولین جامعه شناسان بود که اهمیت جنگ و ستیز در الگوی داخلی سازمان اجتماعی یک جامعه را درک نمود.بر اساس نظر او نظام های اجتماعی به دو دسته نظامی و صنعتی تقسیم می شوند.تفاوت بین این نظام ها در عدم تمرکز در فرایند علمی غالب است و نظام های که دارای قدرت بسیار متمرکز (فرایند تنظیمی)در آن مسلط اند.

روش او کارکردی است و سه نوع کارکرد را مشخص می کند:
1-کارکرد تنظیمی،که در آن ساخت با روابط خارجی و داخلی ارتباط پیدا می کند.
2-کارکرد عملی_تقویمی،که ساخت جامعه بیشتر متوجه رفع نیازهای داخلی است.
3-کارکرد توزیعی،که ساخت برای انتقال اطلاعات آماده است.

از نظر اسپنسر چرا یک جامعه صنعتی ، یک جامعه نظامی می شود؟

بنظر او درجه تهدید خارجی از طرف دیگر نظام ها و نیاز به یگانه شدن مردم و فرهنگ های ناهمانند را میتوان نام برد.واژه صنعتی صرفا همان معنی صنعت در اصطلاح کارخانجات و تجارت جدید نیست،در عوض صنعت به درجه ای از خاصیت حیاتی و تنوع در فرایند های عملی مربوط میشود خواه این موارد در جامعه صنعتی باشد خواه در جوامع ابتدایی . بنابر این هم جوامع بسار ساده و هم جوامع بسیار جدید می توانند نظامی یا صنعتی باشند.

#جامعه‌شناسی

🔰 از کانال جامعه شناسی و مسائل روز

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ