▫️ نئولیبرالیسم؛ ریشه فساد اقتصادی ایران. 🖋 مسلم تقوی | روزنامه نگار

▫️ نئولیبرالیسم؛ ریشه فساد اقتصادی ایران
🖋 مسلم تقوی | روزنامه نگار

📍 خبر غیب‌شدن میلیاردها دلار پول و دکل‌های نفتی و ذخیره فرهنگیان، نشان از رخنه فساد در سطوح بالای قدرت دارد. پیش‌تر رقم اختلاس‌ها به چند میلیارد «یورو» می‌رسید و حالا در سال‌های اخیر در اخبار منتشرشده رقم اختلاس‌ها به میلیارد «تومان» کاهش‌ یافته است. ارقامی که با وجود کمتر بودن، از عمق فاجعه نمی‌کاهد. چندی پیش وزیر نفت خبر از یک اختلاس دیگر به مبلغ نزدیک به 100 میلیارد تومان داد که این افشاگری از سوی بسیاری مورد تقدیر قرار گرفت؛ با وجودی که فرد اختلاس‌کننده چند ساعت بعد متواری شد. شفاف‌سازی موردنظر دولت هرچه که باشد بحث فساد سیستماتیک در ایران اهمیت خود را دارد؛ چه این‌که این شفاف‌سازی‌ها توان مبارزه با فساد قطور و ریشه‌های محکم آن را داشته باشند یا خیر. به این بهانه در گفت‌وگویی با ابراهیم رزاقی، اقتصاددان و استاد بازنشسته اقتصاد ایران گفت‌وگویی داشته‌ایم و ریشه‌های شکل‌گیری و سطوح نفوذ فساد در بدنه ‌سازمانی ایران را بررسی کرده‌ایم.

ریشه‌های شکل‌گیری فساد اداری و سازمان‌یافته را در ایران چطور می‌بینید؟
فساد در همه نظام‌ها وجود دارد. هیچ جامعه‌ای بدون فساد وجود ندارد ولی نکته این است که این فسادها پراکنده هستند یا سازمان‌یافته؛ از سوی مقامات بالا حمایت می‌شوند یا با آن‌ها مبارزه می‌شود. آدام اسمیت، از قدیمی‌ترین اقتصاددان‌های لیبرالیسم می‌گوید اگر هر کسی به‌دنبال سود خودش باشد کشور توسعه پیدا می‌کند. این دست نامرئی خودش بقیه کارها را
انجام می‌دهد.
یعنی به نظر شما فساد سازمان‌یافته در ایران با نهادینه شدن عقاید نئولیبرالی در اقتصاد گره‌خورده است؟
دقیقا همین است علاوه بر این‌که با فساد هم مبارزه‌ای نشد. تفکر نئولیبرالی که از 40 سال پیش در غرب رواج یافته است، می‌گوید انسان عاقل کسی است که به‌دنبال منفعت و لذت خود و آزاد از هر محدودیتی به‌جز قانون باشد. از وقتی اندیشه‌ نئولیبرالی در ایران پذیرفته شد اولین مسئله این سیاست‌ها هم همین اندیشه نئولیبرالی است که می‌گوید آزاد از هر محدودیتی به‌جز قانون؛ یعنی کنترل درونی وجود نداشته باشد. حالا می‌خواهد قاضی، نماینده مجلس، وزیر یا رئیس‌جمهوری باشد؛ کنترل درونی وجود ندارد و کنترل بیرونی یعنی قانونی هم قابل دور زدن است. این دور زدن هم با رشوه‌دادن، تهدید کردن و دیگر روش‌های مافیایی امکان‌پذیر می‌شود.

🔸 برای مطالعه ادامه نوشته، Instant View را فشار دهید 🔻
goo.gl/C5xteY

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology