▫️ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی نتیجه نا آگاهی مردم یا آگاهی سیاستگذاران جمعیتی!!؟. 🖋 سعید عباسی

▫️ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی نتیجه نا آگاهی مردم یا آگاهی سیاستگذاران جمعیتی!!؟
🖋 سعید عباسی
کارشناسی‌ارشد جمعیت‌شناسی

📍 نزدیک به یک دهه است که بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی به سوژه اصلی خبری و تحلیلی تبدیل شده است که مطا بق با شاخص مرکز آمار در حال حاضر میزان بیکاری 11.4 درصد می باشد اما به نظر می رسد این رقم مطابق با بیکاری واقعی جامعه نباشد و چیزی فراتر از این رقم باشد به این دلیل که معیار سنجش مرکزآمار، سرشماری نفوس و مسکن می باشد.
سنجه مورد بررسی آیا فرد در 7 روز گذشته بدون مزد در کسب کار اعضای خانواده فعالیتی داشته است؟ و بنابراین یک فرد به به همین منوال به عنوان نیروی کار اقتصادی فعال تلقی می شود و از جوینده کار یک نفر کسر خواهد شد. اگر این روند بلاتکلیفی ادامه داشته باشد باید شاهد در حصار بودن و منزوی شدن درصد زیادی از سرمایه نیروی انسانی به خصوص دهه شصتی باشیم که خود این معضل بدون شک تبعات و آسیبهای اجتماعی فراوانی را به دنبال دارد و خواهد داشت.
حال سوال مسئله این گونه است که بیکاری حال حاضر این قشر تحصیل کرده به چه زمان و به چه کسانی بر می گردد؟ اگر با دیدی تحلیلی به این سوال بنگریم مطمئناً بعد زمانی بیکاری با روندی طولی به بیش از دو دهه گذشته بر می گردد و باروری بالای خانواده ها عامل دیگر می باشد که در دوره چهل ساله 1335 تا 1375 رشد جمعیت به بیش از سه برابر بوده است و بالاترین رشد جمعیت ایران در دهه 65- 1355 ( حدود 3.9 ) درصد بوده است که در این دهه الگوی باروری به حالت طبیعی ( غیر مالتوسی ) نزدیک شده است اگر تبیین وارتر به مسئله نگاه کنیم همین باروری بالای خانواده ها به نا آگاهی جهت یافته افراد جامعه در سه چهار دهه گذشته بر می گردد . مطابق با شاخص های حال حاضر مر کز آمار نرخ رشد جمعیت ( 1.24) نرخ باسوادی 6 ساله و بیشتر ( 87.6) امید به زندگی در بدو تولد مردان و زنان ( 72.1و 74.6) ضریب نفوذ اینترنت 6 ساله و بیشتر ( 45.3) است گر با همین شاخص ها آگاهی نسبی افراد جامعه را بسنجیم یقیناً در مقایسه با نسل چهار دهه گذشته نسل حاضر از آگاهی نسبی بیشتری برخوردارند . بنابراین الگوی باروری بالای چند دهه گذشته بدون توجه به برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی آینده نگر با توجه به منابع و سرمایه های موجود، نتیجه سیاستگذاری های جمعیتی آگاهانه خواسته یا ناخواسته مسئولین وقت بوده که سوق دهنده به سوی ناآگاهی افراد جامعه بوده است که نتیجه حاضر معضلی بزرگ به نام بیکاری را رقم زده است.

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology