◽️ فیلدیزم Fildism. 🖋 شهریار احمدبیگی. دکترای مدیریت آموزشی

◽️ فیلدیزم Fildism
🖋 شهريار احمدبيگی
دكترای مديريت آموزشی

📍 خودبینی، همواره منجر به نوعی کوری می شود. کوری ای خودخواسته وانتخاب شده که بسیاری از سوژه ها را در نقطه ی کور دیدمان قرار می دهد.

گاه، خودبینی دامن اهالی علم و دانش را نیز می گیرد. وچه بسا خودبینی و یا به تعبیری «دیگر نبینی» اهالی علم بسیار مهلك تر و مضرتر از نخوت سایر اقشار جامعه باشد.

بارها دیده ایم که یک دانشجو، یا تحصیلکرده ی یک رشته ی خاص دانشگاهی، بيش از حد بر تئوری ها، اصول ، مفاهیم و یافته های رشته ی تحصیلی خود پا می فشارد و تعصب می ورزد. اين عصبيت حاصلی جز دگم اندیشی و کوری چیزدیگری نخواهد بود. اين آسيب نه تنها دانشجويان بلكه دامن برخي اساتيد دانشگاه را نيز گرفته است. كوري كه كري را هم به همراه دارد.

چنين جهت گيري اي با فلسفه ي علم درتضاد است. در فسلفه ي علم مي خوانيم ويژگي اصلي ذهن علمي همانا جامعيت است (درعين تعمق و انعطاف پذيري) .

مراکز آکادمیک در کشورهای توسعه یافته ، مدت زمان مدیدی است که به سمت پروژه ها و پژوهشهای میان رشته ای (Interdicipline) رفته و ازاین رویکرد و رهگذر ، از مزیت و ظرفیت کارتیمی و نگاه متكثر وجامع در شناسایی و حل مسائل بهره جسته اند.

این موضوع در حوزه ی علوم انسانی از حساسیت بيشتري برخوردار است. چرا که پدیده های اجتماعی در ساحتهای گوناگون جامعه، از ماهیتی چند وجهی (Multi-facet) برخوردارند.

ذکر یک مثل می تواند به روشن شدن این قضیه کمک نماید:

پدیده ی «پیرسالاری» در نظام مدیریتی کشور ما یک معضل است و به این موضوع بایدپرابلماتیک نگریسته شود. آیا يك فرد تحصيلكرده در رشته ی جامعه شناسی می تواند تمام زوایا و ابعاد پدیده ی پیرسالاری را توصیف نموده و روشن سازد و به تعاقب آن برای رفع این معضل راه حل ارائه نماید؟

بدون شک پاسخ منفی است، چرا که پدیده ی پیرسالاری مقوله ای چندوجهی است که باید از دیدگاه علوم مختلف ازجمله حقوق، روانشناسی، مدیریت، تاریخ و... مورد بررسی و پژوهش قرار گیرد.

«فیلدیزم» اشاره ای طنزگونه، درعين حال تلخ آلود به همین موضوع است.

فیلد(field) به معنای رشته ی تحصیلی و ism دلالتی ست بر گرایش وتعصب عمیق نسبت به آن رشته.

یکی از خلاءهای جدی درکشور ما برای فهم و حل بحرانهای فراوان موجود ، نداشتن تئوری اتصال دهنده و شامل شونده ای است که بتواند با نگاهی جامع و چندبعدی، حوزه های مختلف را بهم متصل نموده و ظرفیتهای موجود را برای حل بحرانها و مشکلات فعال نماید.

دراین فقر تئوریکی(درمفهوم بالا) ،فیلدیزم افراطی، موجب ایجاد جزیره هایی دور از هم شده که هیچ حرف و عملی برای حل مشکلات جامعه ندارند.

نگارنده ی این مطلب، یکی از عوامل اصلی فیلدیزم را ، روش زدگی در انجام پایان نامه های دانشگاهی درتمامی سطوح تحصیلی می داند. روش زدگي اي كه محتوا را قرباني خويش نموده است.

دانشگاههای ما بی هیچ نوآوری و انعطافی ، دانشجویان را وادار می سازند تا پایان نامه های تحصیلی خود را با «روش تحقیق ریاضی زده و تک بعدی» بنگارند. حاصل چنین پایان نامه ای چه می شود؟ زاویه ی دید محدود و تکبر شبه دانشی فارغ التحصیلان .

روش تحقیقِ «تک نفره» حاصلی جز ایدئالیسم دست نیافتنی و ایزوله شدن و انزوا و غیر مفید بودن را به بار نخواهد آورد.

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology