🔅میرزا حسن و اولین مدارس دخترانه در ایران.. 🖊عزت الله

🔅میرزا حسن #رشدیه و اولین مدارس دخترانه در ایران

🖊عزت الله #مهدوی

🔹 با اعلام مشروطیت (1906 میلادی) و توشیح قانون‌اساسی توسط مظفرالدین شاه قاجار، نخستین واکنش‌ها از طرف جامعه‌ی زنان نسبت به حقوق اجتماعی خود ازجمله تعلیم و تربیت نوین، خود را نشان داد.
🔸در همان زمان «مجلس» نامه‌ی یکی از زنان را منتشر کرد که درخواست «حمایت از آموزش زنان و مشارکت اجتماعی آنها» را از نمایندگان مجلس داشت. نویسنده‌ی نامه به صراحت، حمایت دولت را از مدارس دخترانه خواستار بود.
🔹در 20 ژانویه 1907 [29دی 1285 شمسی]، اجتماعی از زنان در طهران تشکیل شد و در آن 10 قطعنامه به تصویب رسید که یکی از آنها تقاضای تأسیس مدارس دخترانه و دیگری «الغای جهیزیه‌های سنگین» بود، زیرا عده زیادی معتقد بودندکه پولی که برای جهیزیه دختران پس‌انداز می‌شود باید صرف تعلیم و تربیت آنها شود.
🔸 سه سال بعد، یعنی در آوریل 1910 [فروردین1289]، 50 مدرسه دخترانه در طهران دایر و یک کنگره زنان که به موضوع آموزش اختصاص داشت نیز در پایتخت برگزار شده بود.»
🔹 از «مدرسه دوشیزگان» و «مدرسه ناموس»، «ترقی بنات»، «تربیت نسوان» و«دُره‌المعالی» تا سایر مدارس که در شهرهای دیگر ازجمله رشت، مشهد و... دایر شد، اطلاعاتی در منابع مربوط، ضبط است.
🔹 لازم به یادآوری است که مساعدت رشدیه به «مدرسه‌ی ناموس» باعث گردید تا به پاس خدمات وی «در نظامنامه مدرسه مقرر شده بود تا همیشه یکی از دختران خاندان او در آنجا مشغول تدریس باشند.»

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology