◽️ معنای برای دانشجویان چیست؟. لیلا حسین‌زاده **

◽️ معنای #کارورزی برای دانشجویان چیست؟
لیلا حسین‌زاده **

🔻 تاکنون طرح کارورزی از منظرهای مختلف مورد تحلیل و نقد قرار گرفته؛ پیامدهای این طرح در نسبت با تامین اجتماعی، نیروی کار شاغل، سیاست های کلان دولت و عواقب این خروج از قانون حداقلی کار پیش‌تر در رسانه‌های مختلف تشریح شده است. در این متن قصد نگارنده تشریح پیامدهایی است که این طرح برای دانشجو و فارغ‌التحصیل دارد و تلاش شده این طرح در نسبت با نظام آموزش عالی و تحولات آن بررسی شود. در این نوشتار بخشی از سیاست‌های کلانی توضیح داده می‌‌شود که در قبال نظام دانشگاهی پیاده‌سازی شده و نهایتا «طرح کارورزی» را در پایان دوره آموزش عالی و به عنوان تتمه‌ای بر آن جای داده‌اند.

۱. دولت عقب‌نشینی می‌کند

آموزش عالی در ایران، در سال های اخیر، تحولاتی همگام با بسیاری از نظام‌های دانشگاهی در سطح جهان و همسو با سیاست‌های کلان نئولیبرالی داشته است. طبق گفته هاشمی، سرپرست فعلی وزارت علوم، درفاصله سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۳ درحالی که دانشجویان دانشگاه‌های دولتی تقریبا دوبرابرافزایش یافته‌‌اند، تعداد دانشجویان دانشگاه‌های پیام نور ۴ برابر، جامع علمی –کاربردی ۹ برابر و غیرانتفاعی‌ها ۱۵ برابررشدیافته‌است. کاهش سهمیه دانشگاه های دولتی روزانه طی این سال ها به جایی رسیده که امروز فقط ۱۳ درصد (و طبق تخمینی هفت درصد) از کل سهمیه دانشگاهی کشور را تشکیل می‌دهند.؛ در همین دانشگاه‌های به اصطلاح دولتی نیز فرایند واگذاری تامین امکانات رفاهی به بخش خصوصی پی‌گرفته‌شده؛ برای مثال می‌توانیم از خصوصی‌سازی خوابگاه‌ها، ایجاد سلف سرویس‌های خصوصی، واگذاری و اجاره فضاهای دانشگاهی به بیرون از دانشگاه برای تامین منافع تجاری و همچنین واگذاری بخش‌های خدماتی به پیمانکاران اشاره‌ کنیم. به علاوه در بازه سال‌های ۱۳۸۰-۱۳۹۳سهم مدرسان غیرهیات علمی از ۲۲ درصد به ۵۵ درصدافزایش یافته، این بدین مناست که [۱]، دولت حتی از استخدام و پرداخت هزینه برای هیات علمی و کارمندان ابا دارد. این فرایندها پیش از تمام عواقب سیاسی-اجتماعی- اقتصادی برای مردم، نشان‌دهنده یک امر مسلم‌اند: دولت با تمام قوا درحال عقب‌نشینی از مسئولیت‌ها و وظایف خود در زمینه تامین منافع عمومی است؛ این عقب‌نشینی ساحت‌های مختلف از آموزش عمومی و آموزش عالی گرفته تا سلامت و اشتغال را دربرمی‌گیرد. درحوزه آموزش عالی این آمارها به صراحت نشان می‌دهد که چگونه دولت حتی برخلاف نص قانون اساسی از وظیفه خود در تامین نیروی متخصص و گسترش آموزش عالی عقب می‌نشیند و آن را به سازوکارهای خود به‌خودی بازاری واگذار می‌کند. «طرح کارورزی» را باید مشخصا در ادامه همین عقب‌نشینی خوانش کرد که دولت های مختلف به طُرق گوناگون تلاش در اجرای آن داشتند و بالاخره دولت دوازدهم آن را اجرایی ساخت.
🔸برای مطالعه ادامه نوشته، Instant View را فشار دهید 🔻
goo.gl/1s6ddC

**لیلا حسین‌زاده، دانشجوی انسان‌شناسی دانشگاه تهران، فعال دانشجویی به ۶ سال حبس تعزیری (۵ سال به اتهام اجتماع و تبانی و ۱ سال به اتهام تبلیغ علیه نظام) و دو سال ممنوع‌الخروجی از کشور محکوم شد.
حسین‌زاده در جریان اعتراضات دی‌ماه بازداشت شده‌است.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology