آنچه در ادامه می‌خوانید، هشت گزاره از پست اخیر آقای دکتر طبیبیان است

آنچه در ادامه می‌خوانید، هشت گزاره از پست اخیر آقای دکتر طبیبیان است. کامل آنرا می‌توانید در کانال ایشان مطالعه کنید: https://t.me/MohammadTabibian/485

1️⃣ در سال‌هاى بعد از انقلاب، مقام گران‌قدرى بودند كه ما از سازمان برنامه، و كارشناسان بانك مركزى از بانك مركزى، برايشان گزارش‌هايى مى‌فرستاديم و يكى از موارد مورد بحث اثر مخرب افزايش نقدينگى (كه در چهل سال گذشته رشد نمايى داشته است) بود بر اقتصاد و اجتماع و سياست، و در اين باب تذكر مى‌داديم من باب و ظيفه. روزى آن بزرگوار در جلسه‌اى فرمودند كه "شما اقتصاددانان هوايى فكر مى‌كنيد". زيرا موسسات و شركت ها همه از كمبود نقدينگى شاكى هستند شماها در دستگاه‌هاى مالى و پولى چون دست تنگ هستيد، بحث از زياد بودن نقدينگى مى‌كنيد!!
شنيدم از دوستى، البته ايشان مطمئن نبود، كه آن بزرگوار به ريیس دولت موجود هم پيشنهاد كرده بودند كه به سخن اقتصاددانان توجه نكنيد خصوصا در مورد نقدينگى 😂😂😂

2️⃣ تابستان گذشته كه تصادفاً در جلسه‌اى از مديران جوان شركت‌هاى خصوصى بورسى و مالى بودم، مطلبى را شنيدم كه به نظرم بسيار صحيح آمد و آن اين تحليل بود كه رييس دولت قبلى را موضعگيرى‌ها و اظهارنظرهاى خطرناك بين‌المللى و داخلى و اقدامات نسنجيده و تخريبى در سازمان مديريتى و اقتصادى نبود كه زمين زد. بلكه سه برابر شدن ناگهانى قيمت ارز اين كار را كرد و دودمان آن خط و نحله سياسى را بباد داد. چند هفته بعد موقعى كه صحبت از چيدمان كابينه جديد بود با چند نفر از همكاران و دوستان اهل قلم يكى از مقامات و نزديكان اقتصادى دولت را ديديم و همين ايده را به ايشان منتقل كرديم كه جهش شديد نرخ ارز دودمان انديشه مدارا و اصلاح و ميانه‌روى را بباد خوهد داد (البته براى نحله‌هاى رقيب هم خيرى نخواهد داشت)😰😰😰. بهتر است از طريق اتخاذ سياست‌هاى پولى و مالى و مديريتى مناسب بفكر باشند چون اطلاعات و ارقام، وقوع چنين پديده‌اى را محتمل نشان مى‌دهد. خواهش كرديم مطلب را به رييس دولت منتقل كنند (كه البته بعيد است). ايشان گفتند سياست كلى دولت جديد اين است كه در دولت دوم آرامش حفظ شود، دوستان پاسخ دادند كه شما آرامش مى‌خواهيد به اين معنى نيست كه اقتصاد هم آرامش را حفظ خواهد كرد. آرام نگه داشتن اقتصاد كه گاهى مثل اسب سركش است، سواركار ماهر و خبره لازم دارد. به هرحال اين سخنان به جايى نمى‌رسد. اين زمينه را عرض كردم تا به بيانات رياست محترم جمهور بپردازم.

3️⃣ شباهتى بين بازار ارز و بازار ميوه نيست. اولى بسيار سازمان و پيچيدگى و علم و تخصص و تكنيك لازم دارد كه دومى ندارد. تا آنجا كه اين جانب به عنوان ناظر بيرونى مى‌دانم داد و ستد صرافى‌هاى مجاز هم خارج از نظم نبوده. من باب كنجكاوى حرفه‌اى هم گاهى به خيابان منوچهرى سرى مى‌زنم و با معامله گران ارز صحبت مى‌كنم، هم برخى صرافى‌ها. متوجه شدم كه در صرافى‌ها همه سوابق فروش ارز و نام و مشخصات خريدار ثبت مى‌شود مدير صرافى توضيح داد كه براى حواله هم كپى از پاسپورت خريدار را طلب مى‌كنيم با ساير مدارك و نگهدارى مى‌كنيم. اين اطلاعات در اختيار ادارات مربوط بانك مركزى قرار مى‌گيرد. از جمله دوربين‌هاى ويدئو سقف را نشان داد كه تصاوير همه مراجعين ثبت مى‌شود و معمولا روزانه از بخش‌هاى مربوط بانك‌مركزى اطلاعات آن جمع‌آورى مى‌شود.

4️⃣ اين تصور بى سر و سامانى در اجرا، كمى دور از واقع به نظر مى‌رسد. اما در سازمان معاملات ارزى مسلما مشكل داريم و آن مشكل هم نبود بازار متشكل ارز است ... چون در كشور ما بازار ارز وجود ندارد، امكان رسد و تسويه معاملات ريالى كه در داد و ستد ارز انجام مى‌شود موجود نيست. دليل اين امر؟ منافع خاص كه مى‌خواهند از قيمت‌هاى چندگانه ارز بهرمند شوند و ده‌ها سال است مانع سازمان يافتن بازار ارز در كشور بوده‌اند.

... بخش دوم: https://t.me/Economics_and_Finance/419