بخش اول: ادامه: …۵️⃣ ریاست محترم جمهور از شرایط ارز در گذشته ناراضى بوده‌اند

بخش اول: https://t.me/Economics_and_Finance/418
... ادامه:


5️⃣ رياست محترم جمهور از شرايط ارز در گذشته ناراضى بوده‌اند. آيا شرايط و تمهيدات جديد رضايت ايجاد كرده؟ چنانكه معلوم مى‌شود چنين نيست. هم اكنون هم در منابع اينترنتى مى‌توان يافت كه بر اساس شواهد بيّن قيمت دلار٥٣٠٠ تومان و يا در اين حدود ارزيابى مى‌شود، ارز يك نرخى نشده در حالى كه بلاتكليفى عجيبى هم حادث شده است.

6️⃣ راه حل هم اين است كه قبول بفرماييد اقتصاددانان (نه شبه اقتصاددانان متعدد) هوايى صحبت نمى‌كنند. افزايش نقدينگى هيمه پر قدرتى است در زير آتش تورم، بى‌ثباتى اقتصادى اجتماعى و سياسى و نوسانات نرخ ارز. تمام دولت‌ها از دهه ١٣٥٠ تا كنون از اين بى‌مبالاتى خود ضربه خورده‌اند از جمله دولت موجود. اين شيوه را متوقف كنيد. اين نيز قدرت طراحى با جزييات، كارشناسان خبره و مديران قوى مى‌خواهد.

7️⃣ دليل اين كه تحريم‌هاى آمريكا بر عليه ما موثر واقع شد، و هنوز دولت موجود آمريكا تلاش مى‌كند به بازگرداندن آن، ضعف بخش مالى و بانكى كشور ما و كم عمق بودن بخش مالى و پولى بوده است. اين ضعف بايد باكمك اطباى مربوط به خودش چاره شود. از كارشناسان دولت بخواهيد يك بررسى آمارى دقيق در مورد رشد نقدينگى و پايه پولى وضعيت سرعت گردش پول تهيه و به رييس دولت و ساير مقامات ارائه كنند. نتيجه رشد حيرت‌آور نقدينگى مهمترين عامل همين بى‌ثباتى كنونى بازار ارز و ساير گرفتارى‌هاى اقتصادى است اگر رشد نقدينگى ادامه يابد يا سرعت گردش پول بدون تمهيد لازم افزايش يابد (كه از جمله نگرانى‌هاى داخلى و بين المللى مى تواند در اين مورد موثر باشد) غافلگيرى‌هاى ديگرى هم در راه خواهد بود.

❇️ خلاصه بگويم كه اين بى‌توجهى به آثار افزايش نقدينگى بلاى جان دولت هاى مختلف از قبل از انقلاب، از دهه ١٣٥٠ تا كنون بوده است. تورم، تغييرهاى ناگهانى الگوى مصرف، انباشت دارايى‌هاى غيرمولد در پورتفوى خانوارها (مثل طلا، ارز، و املاك غير قابل استفاد كامل و بهره‌بردارى مثل ويلا و زمين، النگ دولنگ‌هاى گران قيمت كه در قفسه‌ها و طاقچه خانه ما و شما براى سال‌ها بى‌مصرف نشسته است، ... ) و مهمتر از آن آشفتگى در توليد و بازار ارز همه، و تا حد قابل توجهى، نتيجه همين يك متغير است. اما بسيارى اين رابطه را نمى‌بينند.

این خلاصه من از پست اخیر آقای دکتر طبیبیان بود. کامل این پست را در کانال ایشان مطالعه بفرمایید:‌ https://t.me/MohammadTabibian/486