طی تیرماه، سرعت رشد نقدینگی ۱/۲٪ بوده و سرعت رشد پایه پولی ۰/۷٪

طی تیرماه، سرعت رشد نقدینگی ۱/۲٪ بوده و سرعت رشد پایه پولی ۰/۷٪.
👈 در آمار نقدینگی، نشانه‌ای از ونزوئلایی شدن دیده نمی‌شه.

اما در خلال همه ارقامی که امروز منتشر شد، یک رشد نگران کننده دیدم که باید درموردش صحبت کنیم:
❗️ رشد بدهی بانکها به بانک مرکزی: ۵/۳٪
احتمالا عمده این ۵/۳٪ از محل رشد «اضافه برداشت» بانکها بوده.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

چرا برخی بانکهای کشور زیان‌ده شدند؟
بیش از صدسال تجربه بانکداری در دنیا، درسهای زیادی داشته. ما اون درسها رو تو قوانین و ضوابطمون اعمال نکردیم، حاصل شده این بانکداری. همونطور که در امر رانندگی، بدلیل عدم توجه به اصول، آمار مرگ و میرمون بالاست، تو بانکداری هم به دلیل عدم توجه به اصول بانکداری نوین، آمار زیان و تعطیلی نهادهای اعتباری‌مون بالاست. بانکداری ما اینقدر با نُرمهای جهانی فاصله داره، که حتی میشه گفت ما تو کشور بانک به مفهوم امروزی‌ش نداریم، بلکه نهادهای پولی داریم که صرفا سردرشون تابلوی «بانک» زدیم.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

پارسال تکلیف موسسات مالی غیرمجاز روشن شد، الان صحبت از ادغام یکسری موسسات اعتباری مجاز، از جمله قوامین، مهر اقتصاد، انصار، کوثر، و حکمت ایرانیان، در بانک سپه هست. مشکل این پنج موسسه اینه که نسبت بدهی‌شون به دارایی‌شون بیش از حد زیاد شده.
https://t.me/tejaratnews/28514
بدهی این موسسات، سپرده مردمه؛ دارایی‌شون وام و املاک و سایر سرمایه‌گذاری‌هاست.
مشکل این روزهای بانکهای زیان‌ده اینه که این وام و املاک اونقدر درآمد ماهیانه ندارند که هزینه بانک و سود سپرده‌ها رو بده. برخی وامها در نکولند و برخی املاک مستاجر ندارند. سود سپرده‌ها هم زیاده. لذا بانکها از بانک مرکزی قرض می‌گیرند تا سود سپرده‌گذار رو بدهند.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

اما یه مشکل دیگه اینه که گاهی سودی که بانکها بابت تسهیلات میگیرند کمتر از سودیه که رو سپرده می‌دهند. حتما این روزها پیامک تبلیغاتی برخی بانکها رو دیدید که تسهیلات با سودهای پایین، مثلا ۱۵٪، اعطا می‌کنند. این در حالیه که بیش از ۲۰٪ سود سپرده میدهند! این چه جور بیزنسیه؟!

این بانکها دارند خودشون رو too big to fail می‌کنند.
یعنی اینقدر خودشون رو بزرگ می‌کنند، اینقدر سپرده می‌گیرند و سهمشون رو از نقدینگی کل نظام بانکی زیاد می‌کنند، تا حاکمیت مجبور به مدارا با اونها بشه. اگه حاکمیت با یک بانک بزرگ مدارا نکنه، سپرده گذارهاش می‌آیند جلوی بانک مرکزی و شعار مرگ بر فلانی می‌دهند. پس موسسات اعتباری ولو به قیمت زیان کردن، در پی جلب سپرده گذار جدید و بزرگ شدن هستند.

چه جور مدارایی از حاکمیت می‌خواهند؟ انتظار دارند بانک مرکزی زیانشون رو بعهده بگیره، یعنی عملا با چاپ کردن پول جدید، زیانشون رو جبران کنه. اما این منجر به افزایش پایه پولی، و افزایش تورم میشه! یعنی عملا جامعه، و بخصوص قشری که ارز، سکه، و ملک نداره، جبران کننده زیان سپرده‌گذاران این موسسات خواهد شد!

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

افزایش پایه پولی فی نفسه بد نیست، منتها باید به میزان درست و از طریق درست انجام بشه. نوشتن چکی در وجه بانکهای زیان‌ده توسط بانک مرکزی، طریق درست افزایش پایه پولی نیست.


چه جوری وضعیت این بانکها رو مدیریت کنیم تا موجب افزایش شدید نقدینگی نشه؟ این موضوع پست بعدی در همین کاناله:
@Economics_and_Finance