✍🏻 مقاله تام او کونور در نشریه نیوزویک:. چگونه جنگ در را به و باخت؟ _ بخش چهارم

✍🏻 مقاله تام او کونور در نشریه نیوزویک #آمریکا:
چگونه #آمریکا جنگ در #سوریه را به #روسیه و #ایران باخت؟_ بخش چهارم

🔹 مبارزه برای نفت

#سوریه به همراه متحدان روسی و ایرانی خود دارد به تدریج اما بطور پیگیر #دیرالزور را آزاد می کند اما آمریکایی ها و کردها از تلاش برای قرار دادن مرکز این منطقه تحت کنترل خود به وضوح منصرف شده اند. در واقع پیشروی آنها در جنوب غربی استان دیاالزور حاکی از آن است که آنها هدف کاملا متفاوت تصرف مهمترین معادن نفت سوریه را دنبال می کنند که در مناطق روستایی استان دیرالزور قرار دارند.
وائل الحسینی، تحلیل گر نظامی سوری می گوید #آمریکا و #سوریه بر سر کنترل این معادن غنی نفت و گاز مبارزه میکنند. وی معتقد است کردها با حمایت آمریکا خواهند توانست تعداد زیادی از چنین مواضع استراتژیک را به تصرف خود در آورند اما در نهایت در چارچوب توافقات پس از جنگ که شاید واگذاری خودمختاری بیشتر به کردها در شمال یکی از شرایط آن باشد، آنها را به اسد باز خواهند گرداند.

به گفته الحسینی با توجه به اینکه همه پرسی استقلال کردستان عراق با نکوهش تقریبا همه کشور های منطقه روبرو شد و حتی آمریکایی ها از آن خمایت نکردند، کردهای سوریه بر داشتن دولتمداری کامل پافشاری نخواهند کرد. ولید معلم، وزیر خارجه سوریه ماه گذشته اعلام کرد دمشق پس از تارو مار شدن داعش می تواند به مذاکره درباره واگذاری نوعی خودگردانی به کردها تن دردهد. به این دلیل بعید نیست کردها معادن نفت دیرالزور را برگ برنده ای در مذاکرات آتی بدانند.
وائل الحسینی به نیوزویک گفت:" اگر آب نداشته باشی و همسایه ات بتواند مرزها و حریم هوایی تورا ببندد، نخواهی توانست دولت مستقل داشته باشی. به این دلیل در نهایت کردها مجبور خواهند شد با دولت سوریه مذاکره کنند".

🔹 برتری عظیم

مصالحه بین دولت سوریه و کردها می تواند امکان تدوین استراتژی مدلل برون رفت از این درگیری را برای دولت ترامپ به وجود آورد اما چنین مصالحه ای درها را برای ادامه گسترش نفوذ ایران نیز خواهد گشود. فقط در صورت استفاده از حرارت انقلابی و تعصب مذهبی کنفدراسیون سنی های دیرالزور می توان جلوی ایران را گرفت. این حداقل تا زمان ظاهر شدن رهبری مستقل طرفدار آمریکا در این شهر ضرورت خواهد داشت. اما اگر تضادها تحریک شوند، خونریزی از سرگرفته شده و سالهای طولانی ادامه خواهد یافت.

حتی اگر آمریکا تلاش ورزد از تضادهای محلی برای استخدام شبه نظامیان ادر بین قبایل بهره برداری کند، بسیاری از نکات حاکی از آن است که اسد و متخدانش این طرح های واشنگتن را بر هم خواهند زد. نیل هاور(Neil Hauer) ، تحلیلگر ارشد شرکت SecDev Group می گوید #ایران و رژیم سوریه در مسئله همکاری با قبایل از برتری عظیمی در مقابل آمریکا برخوردار هستند. وی خاطرنشان می سازد دولت سوریه و ایران که مدتهاست پیشروی به سوی دیرالزور را برنامه ریزی کرده اند، ساختارهای طرفدار دمشق را در آنجا تشکیل داده اند.
آقای هاور به نیوزویک گفت:" مقامات سوریه و ایران تقریبا یک سال است که برای برقراری روابط با قبایل دیرالزور تلاش های شدیدی را انجام داده و بخوبی درک می کنند که پس از مدتی به این منطقه خواهند آمد چون عملیات جنگی علیه شورشیان اساسا متوقف شده و حالا همه طرفها توجه خود را معطوف اراضی تحت تصرف داعش کرده اند. مساعی آمریکا و نیروهای دموکراتیک سوریه در مقایسه با این اقدامات ناچیز بوده مخصوص که هرچه بیشتر به آنها به عنوان طرح ملی کردها می نگرند".
بازی قدرت های بزرگ
اکنون که آمریکا در ماهیت امر تکیه گاه خود را در شرق سوریه از دست داده، ایران در هرحال با موانع جدی در راه اجرای طرح های درازمدت خود در منطقه روبرو شده است. آرام نرگوزیان، کارمند علمی ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی(Center for Strategic and International Studies) می گوید اکنون کارزار مبارزه آمریکا با داعش رو به پایان است و اسد کنترل خود بر سوریه را احیا می کند و به این دلیل ناظران بیشتر به فکر آن هستند که روابط استراتژیک ایران و روسیه در آینده چگونه خواهد بود.
این دو کشور در چارچوب درگیری روسیه ائتلاف مصلحتی را تشکیل داده بودند اما با توجه به اینکه روسیه با رضایت به همکاری با اسرائیل و عربستان سعودی، دو دشمن بسیار بزرگ ایران رو می آورد، ممکن است سازگاری در روابط مسکو و تهران تضعیف شود. چین نیز در رابطه با ابتکار خود موسوم به "یک کمربند، یک راه" به این منطقه علاقمند است. به این دلیل سوریه در دوره پس از جنگ، صحنه مهمی برای تعداد زیادی از قدرت های بزرگ خارجی باقی خواهد ماند.
نرگوزیان می پرسد توافقات و عدم توافقات قدرت های بزرگ درباره حوزه های نفوذ آنها چگونه خواهد بود؟ این کمافی السابق تاحد زیادی بازی قدرت های بزرگ خواهد بود.

🔗 http://www.newsweek.com/us-lost-war-syria-iran-russia-winning-final-battle-674833