✍🏻 بازی خوردن در (۲).. قاسم مدیرکل پیشین آسیای غربی وزارت خارجه

✍🏻 بازی خوردن #تركيه در #عفرين (2)

قاسم #محبعلی_ مديركل پيشين آسياي غربي وزارت خارجه

طي روزهاي گذشته خبرهايي منتشر شده است كه #تركيه تعداد زيادي از افرادي را كه از انجام عمليات «شاخه زيتون» انتقاد كردند، دستگير كرده است. نهايتا پيروزي تركيه در اين مسيري كه انتخاب كرده است، بسيار غير محتمل است چرا كه تركيه در منطقه گرفتار يك جنگ فرسايشي خواهد شد. به همين دليل هم تركيه بعد از مشاهده وضعيت سخت ميدان نبرد در عفرين و احتمال طولاني شدن عمليات، دست كم تاكنون تصميم گرفته است كه از گسترش عمليات به سمت شرق و شهر منبج صرف‌نظر كند. به نظر مي‌رسد كه اشتباه محاسباتي تركيه باعث شده است كه گرفتاري بزرگي براي خود درست كند. بدون توجه به نتيجه نظامي اين عمليات، بدون ترديد بازنده سياسي عمليات #عفرين، #آنكارا خواهد بود و مجبور مي‌شود كه هزينه‌هاي اين اشتباه را در ميان مدت و بلندمدت، پرداخت كند. در عين حال اين عمليات تغيير در جايگاه تركيه به عنوان يك متحد دو جانبه ايجاد نخواهد كرد. همان‌گونه كه تركيه از ابتداي درگيري‌هاي سوريه تلاش كرده است با نوعي بندبازي و شعبده، خود را به عنوان متحد هر دو اردوگاه درگيري در خاك #سوريه حفظ كند، در ادامه نيز به همين مسير ادامه خواهد داد.

تركيه ناگزير به همكاري با #واشنگتن از يك سو و ادامه همراهي با #ايران و #روسيه از سوي ديگر خواهد بود. اگر تغييري در اين استراتژي بندبازي تركيه در سوريه ايجاد شود، يك اشتباه راهبردي ديگر خواهد بود، كه باز هم به هزينه‌هاي آنكارا در سوريه مي‌افزايد. در عين حال يكي از عواملي كه تصميم‌گيري در تركيه براي اجراي اين عمليات را تسريع كرد، اعلام امريكا براي تشكيل يك نيروي شبه‌نظامي ٣٠ هزار نفره از نيروهاي عمدتا كرد در شرق سوريه بود. اگر تركيه در رسيدن فوري به اهداف خود در سوريه موفق مي‌شد، شايد مي‌توانست اندكي تصميم #آمريكا را براي استفاده از نيروهاي كرد تغيير دهد. اما واقعيت اين است كه هدف اصلي امريكا از تشكيل چنين نيرويي، نه ضربه زدن به آنكارا، بلكه مهار ايران و روسيه در خاك سوريه است.

تصميم امريكا براي تشكيل يك نيروي جديد به اين دليل اتخاذ شده است كه در مذاكرات آينده سوريه، يك مهره قابل اتكا و كارت بازي در اختيار داشته‌باشد و در عين حال از افتادن دمشق در درجه اول به آغوش مسكو و در درجه بعد تهران، جلوگيري كند. برنامه ايجاد نيروي دفاع مرزي، آنچنان ارتباطي با تركيه نداشت، اما در برابر تركيه بيشترين احساس خطر را از اين برنامه داشت؛ مشكل اصلي تركيه در سوريه بيش از آنكه دولت بشار اسد باشد، قدرت گرفتن كردهاي شمال سوريه است. امريكا از ابتدا قصدي براي تحريك تركيه نداشت، اما تركيه بعد از احساس خطر راسا وارد بازي مستقيم در خاك سوريه شد كه هزينه بسياري براي آنكارا به جا خواهد گذاشت. بر خلاف آنكارا كه محاسبه دقيقي از عملكرد خود نداشت، واشنگتن دست كم بر اساس تجربه دستور تشكيل نيروي جديد در خاك سوريه را داده است. تصميم امريكا اين است كه همان‌گونه كه در افغانستان با تسليح و سازماندهي نيروهاي شبه‌نظامي افغان، قبائل و عرب‌افغان‌ها شوروي سابق را در خاك #افغانستان زمينگير و نهايتا مجبور به خروج كردند، در سوريه نيز همين برنامه را پياده كنند. باراك اوباما، رييس‌جمهور پيشين امريكا سال ٢٠١٥ بعد از ورود روسيه به خاك سوريه تاكيد كرد كه «روسيه به باتلاق وارد شده است. » تلاش امريكا از آن زمان تبديل كردن زمين سوخته سوريه به باتلاقي عميق براي روسيه است. البته نمي‌توان پيش‌بيني كرد كه امريكا توانايي رسيدن به اين هدف را دارد يا نه، اما ماهيت سياست امريكايي‌ها در سوريه بسيار بلندمدت‌تر و دورانديشانه‌تر از تركيه است.


#تحلیل #مقاله

http://www.iranreview.org/file/cms/files/140619-seibert-turkey-iraq-tease_wat2sq.jpg