✍🏻 بازی خوردن در (۱).. قاسم مدیرکل پیشین آسیای غربی وزارت خارجه

✍🏻 بازی خوردن #تركيه در #عفرين (1)

قاسم #محبعلی_ مديركل پيشين آسياي غربي وزارت خارجه

با گذشت نزديك به ٢٠ روز از آغاز عمليات نظامي تركيه در عفرين، به نظر مي‌رسد تاكنون تركيه در اجراي اهدافش در اين عمليات ناموفق بوده. طي روزهاي اخير تركيه هم با پيشروي بسيار كندي مواجه شده و هم تلفات زيادي داده است. هدفي كه تركيه داشت اين بود كه در عرض يك يا دو روز با عملياتي برق‌آسا به اهداف خود در عفرين برسد. شواهد موجود نشان مي‌دهد كه بعيد است تركيه طي روزهاي آينده هم بتواند به سرعت به اهداف خود در خاك #سوريه دست پيدا كند. سوريه زمين بازي‌هاي پيچيده قدرت‌هاي بزرگ جهاني و منطقه‌اي است. طرف‌هاي مختلف خارجي كه در سوريه حضور دارند، هر يك ائتلاف‌هاي پيچيده و چندگانه‌اي را در پيش گرفته‌اند. هر يك از اين طرف‌ها سعي مي‌كند در عين همكاري با ديگر طرف‌ها، با آنها رقابت كند. به نوعي مي‌توان گفت كه حتي درون اتحادها و ائتلاف‌هاي حاضر در سوريه نيز نوعي ميل به رويارويي نيابتي در حال افزايش است. يعني اينكه بين دو متحد در سوريه، يكي ممكن است ديگري را ناگزير از رويارويي با يك دشمن بكند تا هزينه‌هاي خودش در سوريه كاهش پيدا كند. مي‌توان گفت كه آنكارا در اجراي عمليات «شاخه زيتون» از دو طرف اصلي بحران سوريه، يعني امريكا و محور ايران و روسيه، بازي خورد.

از يك طرف امريكايي‌ها علاقه‌مند بودند كه تركيه را در مقابل #ايران و #روسيه قرار بدهند و هم ايران و روسيه علاقه‌مند بودند كه در اتحاد تركيه با #آمريكا و #اروپا اختلال ايجاد كنند. به همين دليل هم بود كه نه #مسكو و #تهران و نه #واشنگتن در ابتداي عمليات تركيه، عليه اين كار موضعي نگرفتند و منتظر ماندند تا ابتدا اردوگاه مقابل باشد كه با آنكارا مخالفت مي‌كند. انتظار آنها اين بود كه طرفي كه اول با تركيه مخالفت كند، در مقابل #آنكارا تخريب خواهد شد.

اما حالا با گذشت بيش از دو هفته از عمليات، تركيه به نوعي دچار گرفتاري شده است. در واقع بر خلاف تصور اوليه تركيه، كردها از موقعيت بهتري در اين جنگ برخوردار هستند و طي روزهاي اخير شايد با چشم بستن امريكا از يك طرف و چشم‌پوشي‌هاي احتمالي روسيه و دمشق از سوي ديگر، كردها توانسته‌اند مواضع خود را در عفرين تقويت كنند. در حال حاضر همه طرف‌ها به جز تركيه، در عين ادعاي دوستي و نزديكي با تركيه، روي كردهاي سوريه قمار كرده‌اند و با اين تصور كه كردها نهايتا برنده اين نبرد خواهند بود، تلاش مي‌كنند از اين درگيري بيشترين منفعت را براي خودشان ببرند.

من اطمينان دارم كه بدون توجه به نتيجه نظامي اين عمليات، تركيه به دليل اشتباه محاسباتي و راهبردي، برنده نهايي اين نبرد نخواهد بود. ممكن است كه تركيه از لحاظ نظامي قدرتش بسيار بيشتر از شبه‌نظاميان كرد سوريه باشد، اما از لحاظ نتايج عملي، هزينه اجراي اين عمليات در بلندمدت براي تركيه بسيار گران تمام مي‌شود. درگيري كه تركيه شروع كرده است فقط به مرزهاي سوريه منحصر نخواهد ماند. اگر تركيه حتي تصميم ادعايي خودش را عملي كند و به سمت شهرهاي شرقي‌تر هم برود، امكان زيادي وجود دارد كه استمرار اين درگيري به مرزهاي تركيه سرريز كند. كردهاي سوريه و تركيه بسيار به هم نزديك هستند. كردهاي سوريه و تركيه به لحاظ فرهنگي، سازماني، فكري و مذهبي به هم نزديك هستند. به همين دليل است كه در درون تركيه اجماع در مورد عمليات عفرين وجود ندارد. وقتي در سياست خارجي در درون يك كشور انسجام و اجماع وجود نداشته‌باشد، قطعا در اجراي اهداف با مشكل مواجه مي‌شود.

#تحلیل #مقاله

http://www.iranreview.org/file/cms/files/140619-seibert-turkey-iraq-tease_wat2sq.jpg