🔴: به جای اینکه توی سر وزارت خارجه بزنند فکری برای مدیریت آب‌های داخلی بکنند! (بخش ۲)

🔴 #عراقچی: به جای اینکه توی سر وزارت خارجه بزنند فکری برای مدیریت آب‌های داخلی بکنند! (بخش 2 )

خطر تنش آبی در منطقه جدی است

#مصاحبه با روزنامه همشهری
شنبه 19 اسفند 96

برخی بر این باورند که همسایگان ما وارد جنگ آب البته به شکل خاموش شده‌‌اند. #ترکیه با سد‌سازی‌، #افغانستان با #هیرمند. به‌نظر می‌رسد #ایران در این موضوع با همسایگان تعارف دارد.

ما در مورد آب ملاحظه‌ای نداریم و حساسیت ما هم کاملا جدی است اما چون منطقه به سمت خشکسالی می‌رود همه کشورها سیاست حفظ آب را دنبال می‌کنند. بعد دیگر این است که در مقابله با خشکسالی، قواعد بین‌الملل باید رعایت شود. در حقوق بین‌الملل و قواعد بین‌الملل اینطور نیست کشوری که در آب در بالادست است اجازه داشته باشد تمام منابع آبی را مسدود کند و مردم پایین‌دست را نادیده بگیرد، باید حتما سهم مردم پایین‌دست را درنظر بگیرد همینطور سهم طبیعت را. اینطور نیست که حق داشته باشیم از منابع آب صد درصد استفاده کنیم بلکه باید سهم تالاب‌ها و منابع زیرزمینی را ادا کنیم. بنابراین کشورها اگر به اصل عدالت و انصاف توجه نکنند باعث بروز تنش و اختلاف می‌شوند. سعی ما این است که در منطقه آب را به سمت موضوعی برای همکاری سوق بدهیم، اینطور نیست که کشورها بتوانند دیگران را از آب محروم کنند اما می‌توان از طریق پروژه‌های مشترک تهدید‌های ناشی از کم آبی را به حداقل برسانیم.

دوباره به ترکیه و افغانستان برمی‌گردم، قبول دارید افغانستان آب را برای پیشبرد اهداف سیاسی گرو گرفته، مثلا نقل قولی از آقای #اشرف_غنی درباره مهاجران افغانی و... .

با موضوع آب باید برخورد منطقی داشته باشیم و گرفتار بحث‌های احساسی نشویم. موضوع آب بین ایران و افغانستان قدیمی است. درخصوص هیرمند، ما معاهده داریم که در دهه 50 و قبل از انقلاب امضا شده و طرفین باید به آن پایبند باشند؛ چون معاهده رسمی است و ما هم انتظارمان در محدوده این معاهده است؛ به علاوه سهم طبیعت. چون معاهده سهم ایران را مشخص کرده اما مسلم است که طبیعت هم سهمی دارد.

اینطور نیست که اگر سهم ایران طبق معاهده، یعنی 820میلیون مترمکعب داده شود بقیه برای افغانستان است و باید جلوی آن را بگیرد، خیر رودخانه باید به مسیر طبیعی خود ادامه بدهد. باید بیاید و در تالاب‌های هامون گردش کند و آن را سیراب کند؛ این سهم طبیعت است. از طرف دیگر افغانستان هم مشکل آب دارد و چون آب موضوع انسانی است نمی‌توان سیرابی یک طرف مرز را به قیمت تشنگی طرف دیگر محقق کرد. ما حتما نباید موضوع آب را با افغانستان که مربوط به جمعیت زیاد بین دو طرف است به موضوعی احساسی و تنش برانگیز تبدیل کنیم درحالی‌که معتقدیم این موضوع را می‌شود به همکاری بین دو کشور تبدیل کرد. این فقط به تقسیم آب برنمی‌گردد به سیاست‌های آبی هم بر می‌گردد، به اصلاح الگوی کشت، اصلاح الگوی مصرف و بحث‌های آمایش سرزمینی در دو طرف مرز برمی‌گردد ؛به اینکه ما از آب موجود به‌صورت بهینه استفاده کنیم. موضوع افغانستان بسیار مهم است. باید از سیاست‌های احساسی جلوگیری کنیم و با نگاه واقع بینانه الگوهایی را پیدا کنیم تا در دوطرف مرز انسان‌ها برخوردار از آب باشند.

در حوزه هیرمند شنیدیم آقای #ظریف کل موضوعات #افغانستان و سفر هیأت‌ها به این کشور را به‌دلیل اقدام منفی افغانستان در حقابه ایران متوقف کرده بودند تا اینکه شما سفری به #کابل داشتید و موضوع در مقطعی برطرف شد.

موضوعی که گفتید به این شکل دقیق نیست، اولا باید بگویم میزان آبی که ما از افغانستان دریافت می‌کنیم طبق معاهده است و چه‌بسا در مواقع جاری شدن سیلاب حتی بیشتر از موافقتنامه هم می‌شود.

یعنی هیچ دوره‌ای در دادن حقابه ایران توقفی نداشته‌ایم؟

ببینید مواقعی است که آب رودخانه هیرمند کم می‌شود چون این رودخانه فصلی است- در مواقعی سیلاب جاری می‌شود گاهی هم خشک می‌شود- مواقعی که وقت خشکی رودخانه باشد هر دو طرف مرز به این آب احتیاج پیدا می‌کنند و ممکن است اختلافاتی ایجاد شود. ما باید با دولت افغانستان در حوضه هیرمند و هریرود به یک تفاهم مشترک برسیم.
به همین جهت تعدادی کمیته مشترک بین دو کشور تشکیل داده‌ایم که یکی از آنها در حوزه آب است و مدتی است داریم مذاکره می‌کنیم تا ببینیم چگونه می‌شود اختلافات را کاهش داد و آب را به موضوعی برای همکاری تبدیل کرد. قرار ما این است که کمیته‌ها به‌صورت همزمان کار خود را انجام دهند و ما در همه ابعاد روابط ازجمله کنترل مرز، تروریسم، قاچاق، مهاجران، دانشجویی و... با هم جلو برویم. من اتفاقا معتقدم رابطه ما با افغانستان در مسیر خوبی پیش می‌رود و با حسن نیتی که در طرف افغانستانی می‌بینیم فکر می‌کنیم می‌توانیم روابط را دوستانه پیش ببریم.

#نشریات
http://newspaper.hamshahri.org//img/newspaper_pages/1396/12/19/COVER/12.jpg