🔴: به جای اینکه توی سر وزارت خارجه بزنند فکری برای مدیریت آب‌های داخلی بکنند! (بخش ۱)

🔴 #عراقچی: به جای اینکه توی سر وزارت خارجه بزنند فکری برای مدیریت آب‌های داخلی بکنند! (بخش 1 )

خطر تنش آبی در منطقه جدی است

#مصاحبه با روزنامه همشهری
شنبه 19 اسفند 96

سیدعباس عراقچی را مردم ایران بیشتر با توافق هسته‌ای می‌‌شناسند، با این حال او در حوزه دیگری هم تخصص دارد که کمتر به آن شهره شده است. عراقچی معاون سیاسی فعلی وزیر خارجه است و قبل از تغییر ساختار وزارت خارجه معاون حقوقی و بین‌الملل بوده و قبل‌‌تر از آن هم در دوره‌ای کوتاه، سخنگوی وزارت خارجه بود. از این گذشته او رئیس کمیته آب در وزارت خارجه است و بنا بر اهمیت بحران آب به سراغ او رفتیم. عراقچی که سابقه تصدی سفارت ایران در توکیو را داشته در این مصاحبه به بیان خاطره‌ای از ملاقاتش با شهردار این شهر درباره آب پرداخته است.

شما کتابی نوشته‌اید درباره مدیریت آب‌‌های برون‌مرزی، این پیشنهادهای شما و بررسی‌هایتان چقدر در حوزه اجرا توانسته زمینه عملیاتی پیدا کند؟

کتابی که من نوشته‌ام در زمینه مقوله جدیدی است که ما در وزارت خارجه مدتی است تحت عنوان دیپلماسی آب شروع کرده‌ایم که مقوله تازه‌ای هم در دیپلماسی بین‌‌المللی است.مهم‌‌ترین بخش این موضوع مدیریت آب‌‌های فرامرزی است. ما برای اکثر حوضه‌‌های آبی یعنی رودخانه‌ها و بستر‌های آبی که در دنیا وجود دارد بین کشورهای مختلف مشترک هستیم؛ چون آب مرز نمی‌‌شناسد. از قدیم آب موضوع مورد اختلاف و مناقشه بین کشورهای مختلف بوده اما تاریخ به ما می‌گوید آب بیشتر از آنکه باعث منازعه و مناقشه شده باشد ، باعث همکاری شده است؛ یعنی کشورها، قومیت‌ها و ملت‌ها حتی اهالی یک روستا اگر هم بر سر آب کشمکش داشته‌اند نهایتا به یک چارچوبی برای همکاری رسیده‌اند تا همه استفاده عادلانه و منصفانه‌ای از آب داشته باشند. مواردی از جنگ داشته‌ایم اما بیشتر از آن، مواردی بوده که به توافق انجامیده است. #ایران هم با معضل آب مواجه است.

ما هم آب‌های فرامرزی در اطراف کشور داریم، حوضه‌‌های مشترک آب زیاد داریم و توپوگرافی کشور مان به شکلی است که در شرق پایین‌دستیم اما در غرب بالا‌دست هستیم. یعنی در شرق از همسایگان آب به سمت ایران سرازیر می‌شود در غرب از ایران به سمت همسایگان می‌رود. درنظر داشته باشید که اینها 2مقوله جداگانه هستند و هرکدام مسائل خاص خود را دارد بنابراین باید بگویم ما از قدیم درگیر این موضوع بوده‌ایم. درخصوص #اروندرود ما یک توافقنامه با #عراق داریم، در مورد #هیرمند با افغانستان یک معاهده داریم اما درباره #هریرود هیچ توافق و موافقتنامه‌ای وجود ندارد.

حوزه دیپلماسی آب در وزارت خارجه مبنای ساختاری و اداری دارد یا اینکه براساس رویکرد شخصی شما در وزارت خارجه دنبال می‌شود؟
موضوع علایق بنده به کنار اما وقتی معاون بین‌الملل بودم یک دستیار ویژه در دیپلماسی آب برای خودم تعیین کردم تا این مباحث را دنبال کند. در ساختار جدید وزارت خارجه هم یک اداره تحت عنوان دیپلماسی آب در معاونت بین‌الملل ایجاد شده همزمان که کارش جا بیفتد ظرفیت تبدیل به یک اداره کل را هم دارد.

اشاره کردید آب خیلی مواقع منشأ توافق و همکاری بوده اما برخی هم بر این باورند که ممکن است به‌خصوص در منطقه ما منشأ درگیری شود. شما چقدر به این مسئله اعتقاد دارید؟

یک خطر کاملا جدی است، منطقه به سمت خشکسالی پیش می‌رود و در این شرایط همه تلاش می‌کنند حتی یک قطره آب از کشورشان خارج نشود بر همین اساس زمینه برای درگیری و تنش بین کشورها و ملت‌ها بیشتر از قبل شده است. این مسئله آنقدر جدی است که برخی شروع بحران #سوریه را از کم‌آبی می‌دانند. #عراق، #مصر و دیگر کشورها هم با مشکل کم آبی مواجهند بنابراین زمینه تنش در آینده بیشتر خواهد شد، مگر اینکه زودتر شروع کنیم و آب را به جای موضوعی برای تنش به موضوعی برای همکاری تبدیل کنیم. باید این درک متقابل ایجاد شود که مشکل آب مشکل دسته‌جمعی است و تبعات آب فقط به یک کشور محدود نخواهد شد. اگر تالاب‌ها خشک شوند مشکل بعدی ریزگرد‌ها خواهند بود. همانطور که آب مرز نمی‌شناسد ریزگرد هم مرز نمی‌شناسد. کم‌آبی ممکن است به پدیده مهاجرت منجر شود و همسایگان را متاثر کند. ما در دوره جدید در عرصه بین‌المللی با تهدیداتی مواجهیم که مرز نمی‌شناسند؛ مثل بیماری‌ها، بحران‌های زیست‌محیطی، فقر و... که اگر شروع شوند منطقه پیرامونی را متاثر می‌کنند.

#نشریات
http://newspaper.hamshahri.org//img/newspaper_pages/1396/12/19/COVER/12.jpg