‍ (.. 🌱🌱🌱 ۱۳بهمن؛ روز جهانی تالاب‌ها

‍ (https://attach.fahares.com/+20M4YxDjAuH1/Y9tlQVfw==)

🌱🌱🌱 ۱۳بهمن؛ روز جهانی تالاب‌ها

تالاب‌ها مناطقی شامل آب‌های طبیعی و مصنوعی، اعم از دائمی یا موقت هستند که در آن آب‌های شور، لب شور، شیرین یا تلخ، به صورت راکد یا جاری یافت می‌شود. همچنین این مناطق ممکن است شامل مناطق ساحلی یا بخش‌هایی از آب دریا باشند که عمق آنها در پایین‌ترین حد جزر، از شش متر تجاوز نکند۱. آنچه گفته شد تعریف علمی تالاب‌ها بود، با این وجود، سوال اصلی برای بسیاری از ما این است که تالاب‌ها اساسا چه فایده‌ای برای انسان و طبیعت دارند؟ و اگر از آنها محافظت نشود چه اتفاقی خواهد افتاد؟

تالاب ها از جهات مختلف، فواید زیادی را دارا هستند. تالاب‌ها محلی برای تزریق سفره‌های زیرزمینی هستند و در واقع اکوسیستم‌هایی هستند که تضمین کننده کیفیت کاربری‌ها بوده و لطافت هوا را به دنبال دارند. همچنین تالاب‌ها محل زیست پرندگان، آبزیان و گونه‌های گیاهی و جانوری به عنوان ذخایر ژنتیکی‌اند. از طرف دیگر تالاب‌ها محلی برای پذیرش پساب‌های کشاورزی، پساب‌های روان آب‌ها و محلی برای تنظیم تعادل اکولوژیکی سفرهای آب زیرزمینی هستند. همچنین از نظر توسعه گردشگری طبیعی به ویژه سایت‌های پرنده نگری، صید آبزیان و بهره برداری از گونه‌های گیاهی تالاب‌ها اهمیت زیادی دارند.

از جمله سایر فواید تالاب‌ها نیز می‌توان به تنظیم آب‌های زیرزمینی در محیط پیرامون، صید پرندگان آبزی و ماهیان، تأمین منابع تعلیف دام، کنترل سیلاب‌ها و جلوگیری از فرسایش خاک، تامین غذا و ملزومات زندگی مردم، تعدیل آب ‌و هوا، تنظیم‌کننده جریان‌های آب سطحی و زیرزمینی، پذیرش و تسطیح پساب‌های زیرزمینی، ذخیره کننده آب‌های زیرزمینی و محلی برای تفرج و گردش اشاره کرد.

چهل و هفت سال پیش در چنین روزی کنوانسیون جهانی رامسر به عنوان اولین کنوانسیون محیط زیست جهان با سردمداری ایران و در شهر رامسر تشکیل شد و با توجه به اهمیت تالاب‌ها و حفاظت از آنها، این روز به روز جهانی تالاب‌ها معروف شد. با وجود اهمیت فراوان تالاب‌ها و نامگذاری یک روز به نام آنها اما کمتر کسی تصور می‌کرد که سال‌ها بعد، کشوری که خود پیشقراول این کنوانسیون بوده است، تالاب‌هایش با مشکلات زیادی روبه رو باشند. به گفته کارشناسان، مدیریت نادرست منابع آب، توسعه بی‌رویه کشاورزی، احداث سد در بالادست و بهره‌برداری بی‌‌رویه از منابع تالابی از جمله علل مشکلات تالاب‌های ایران به شمار می‌روند.

چند سال پیش، گری لوییس، هماهنگ‌کننده مقیم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران پس از بازدید از دریاچه ارومیه و تالاب‌هامون جملاتی را نوشت که نشان از اهمیت آموزش محیط زیست داشت. او گفت آینده‌ای گرم‌تر و خشک‌تر در انتظار خاورمیانه است و همه ما در به وجود آمدن و جلوگیری از بدتر شدن این وضعیت نقش خواهیم داشت.

#مناسبت