🔷چند نکته در این تحلیل هست که به نظرم باید به آن‌ها توجه کرد:..۱️⃣ صنعت خودرو صرفا ایران خودرو و سایپا نیست و شامل سایر شرکت‌های ا

🔷چند نکته در این تحلیل هست که به نظرم باید به آن ها توجه کرد:

1️⃣ صنعت خودرو صرفا ایران خودرو و سایپا نیست و شامل سایر شرکت های البته کوچکتر نیز می شود. کل تعداد کارکنان مستقیم صنعت خودرو رقمی در حدود 120 هزار نفر است. (که البته از استانداردهای جهانی بالاتر است)

2️⃣ صنعت خودرو یکی از صنایع پیشران اقتصادی محسوب میشود و میزان اشتغال غیرمستقیم آن نیز رقم قابل توجهی است. آمارها نشان میدهد کل اشتغال صنعت خودرو کشور شامل صنعت قطعه‌سازی، تامین مواد اولیه خودرو، نمایندگی خودروسازان و خدمات پس از فروش چیزی در حدود 900 هزار نفر است.

3️⃣ میزان حق بیمه دریافتی شرکتهای بیمه ای همواره متناسب با میزان میانگین خسارت پرداختی شرکتهای بیمه ای تعیین می شود. یعنی اگر به هر دلیلی میزان خسارت پرداختی شرکتهای بیمه ای کاهش یابد، میزان حق بیمه پرداختی افراد نیز کاهش خواهد یافت. یعنی با قبول فرض کاهش 5 هزار نفری کشته ها، این تصور که همچنان میزان حق بیمه دریافتی شرکتهای بیمه ای همین رقم کنونی خواهد ماند و شرکتهای بیمه ای لزوما سود بیشتری می کنند نادرست است. البته در اینجا جامعه منفعتی به میزان کاهش حق بیمه پرداختی به دست خواهد آورد.

4️⃣ با فرض میزان تعداد خودرو سواری 19 میلیون و مصرف تقریبی 80 میلیون لیتر روزانه یعنی میانگین مصرف حدود 4.2 لیتر، تصور نصف شدن این رقم با ورود خودروهای خارجی به دو دلیل دور از واقعیت است. اول اینکه مصرف 12 میلیون موتورسیکلت پرمصرف نادیده گرفته شده است و دوم اینکه اساسا میزان مصرف اینقدرها هم تفاوت ندارد، برای مثال توجه کنید فارغ از سایر پارامترهای کیفی، میزان مصرف پراید (6.5) به میزان ناچیزی حتی کمتر از برلیانس و رنو ساندرو دستی (6.7) است. ماشین های اتومات مصرف بالاتری هم از نمونه های دستی خودشان دارند.
خودروهای گران قیمت تر بنزینی خارجی نیز کمابیش مصرف سوختی بین 5 تا 7 لیتر دارند که البته اغلب ناشی از حجم موتور بالاتر است اما به هر حال مصرف کمتر نیست. برای مثال مصرف ترکیبی (شهر و جاده) در هر 100 کیلومتر مزدا 3 در حدود 5.7، النترا 7، سراتو 7 و کرولا 6.1 لیتر است. البته سوخت خودروهای سواری دیزلی کمتر و هیبریدی باز هم کمتر از نوع بنزینی است. در خصوص خودروهای برقی هم باید توجه کرد، برای تامین برق این خودروها اغلب از سوخت های فسیلی استفاده می شود و یکی از مزیت های اصلی این خودروها صرفا انتقال آلایندگی از شهرها به نیروگاه ها است نه لزوما مصرف کمتر سوخت.

5️⃣ به طور کلی یارانه دولت به بنزین شامل دو بخش می شود، اولین بخش مربوط به «عدم النفع» حاصل از فروش بنزین تولیدی داخلی به قیمت پایین تر از قیمتهای جهانی است، و دومین بخش مربوط به یارانه واقعی ای است که به واردات بنزین پرداخت میکند. صرفه جویی در هر دو بخش منابع دلاری در اختیار دولت قرار میدهد که تبدیل آن به ریال با توجه به ظرفیت های اقتصادی کشور به همین سادگی نیست. اگرچه این صرفه جویی فی نفسه بسیار ارزشمند است.

⭕️ اما نکته مهمی که در این تحلیل در نظر گرفته نشده نقش 12 میلیون موتور سیکلت پرمصرفتر از حتی برخی خودروها و خودروهای سنگین و اتوبوس ها و ... است. میزان مصرف گازوئیل در کشور روزانه 80 میلیون لیتر (تقریبا معادل بنزین مصرفی کل خودروها و موتورسیکلت ها) است.

✅ راه حل اما تعطیلی صنعت خودرو نیست که نه عملی است و نه معقول، راه حل، اول بهبود کلی فضای کسب و کار کشور و بعد خصوصی سازی واقعی است که هم نمونه های موفق آن در جهان فراوان است و هم بارها از زبان کارشناسان و حتی مدیران دولتی صنعت دولتی خودرو! به آن اشاره شده است.

@KamiEqtesad