☝️ادامه از پست قبل👇

☝️ادامه از پست قبل👇

🔹وی در ادامه بیان کرد: مفهوم ماده ۲۸۶ بسیار وسیع است و موارد بسیاری را شامل می شود. در حقیقت همان گونه که گفته شد ماده ۲۸۶ جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی، جرایم علیه اموال و نیز جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی را دربرمی گیرد؛ به این معنا که هر سه مورد از این جرایم را می توان تحت عنوان افساد فی الارض مطرح کرد. در واقع به نظر می رسد که راه تفسیر در ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی، بسیار گسترده است و به همین دلیل است که بعضا می توان از این ماده، تفاسیر ناروایی داشت.
🔹این حقوقدان افزود: به عنوان مثال، در این ماده از تعابیر و عباراتی از قبیل «به طور گسترده ، «خسارات عمده ، «فساد و فحشا در حد وسیع و «نشر اکاذیب که موجب اخلال شدید در نظم عمومی می شود استفاده شده است. این موضوع در حالی است که بسیاری از این معانی و عبارات، مبهم بوده و معلوم نیست که مثلا کدام اخلال، شدید، کدام متوسط و کدام یک ضعیف است. وی با بیان اینکه این ابهام، در مواردی قضات را با مشکلاتی مواجه می کند، عنوان کرد: به همین دلیل گاهی قضات به استفاده از نظریات مشورتی و استفتائات، ناگزیر می شوند. چرا که بسیاری از موارد مبهم و نامعلوم است و بررسی حقوقی موضوع را دشوار می کند.

🔹تفاوت در توبه محارب و مفسد فی الارض
حبیب زاده با اشاره به ماده ۲۸۲ گفت: حد محاربه یكی از چهار مجازات اعدام؛ صلب؛ قطع دست راست و پای چپ و نفی بلد است.
وی با بیان اینکه ماده ۲۸۶، اعدام را به عنوان مجازات افساد فی الارض تعیین کرده است، ادامه داد: این در حالی است که می دانیم حد محاربه در بندهای دوم، سوم و چهارم ماده ۲۸۲، (صلب؛ قطع دست راست و پای چپ و نفی بلد) ممکن است منجر به مرگ فرد مرتکب جرم نشود.
این حقوقدان تاکید کرد: بر اساس ماده ۱۱۴ قانون مجازات اسلامی، در جرایم موجب حد به استثنای قذف و محاربه هرگاه متهم قبل از اثبات جرم، توبه كند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود، حد از او ساقط می شود همچنین اگر جرایم فوق غیر از قذف با اقرار ثابت شده باشد، در صورت توبه مرتكب حتی پس از اثبات جرم، دادگاه می تواند عفو مجرم را توسط رییس قوه قضاییه از مقام رهبری درخواست کند. در تبصره ۱ این ماده نیز آمده است که توبه محارب قبل از دستگیری یا تسلط بر او موجب سقوط حد است.
وی ادامه داد: بر اساس این ماده، اگر مرتکب محاربه، قبل از اثبات جرم توبه کند، حد از او ساقط نخواهد شد اما در مورد مفسد فی الارض، توبه قبل از اثبات و در حین رسدگی جرم، باعث ساقط شدن مجازات خواهد شد.
🔹حبیب زاده خاطرنشان کرد: تا زمانی که حکومت یا دستگاه قضایی کشور، به فرد دسترسی پیدا نکرده اند، اگر فرد محارب قبل از دستگیری توبه کند، امکان اسقاط مجازات در مورد او وجود خواهد داشت. اما پس از دستگیری و در حین رسیدگی، در صورت توبه، حد از او ساقط نخواهد شد.


✅لینک عضویت در کانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
www.instagram.com/lawpress_page