✅مدیریت زمان در دفاع شفاهی (۲). کشاورز

✅مدیریت زمان در دفاع شفاهی(2)
@Lawpress

📝بهمن كشاورز

🔹وقتی در دفاع شفاهی در مرحله بدوی یا تجدید نظر، حالت «مجاوبه» پیش می آید -یعنی خوانده پاسخ می دهد و خواهان نیز جوابگویی می کند- از آنجا که معمولاً آخرین کلام را خوانده باید بگوید ، تاکتیک قابل توصیه به وکیل خوانده این است که اگر متوجّه شد همه مطالب را پاسخ داده و خواهان مطلب جدیدی که قابل جواب باشد نگفته است، به سادگی اعلام کند که چون چیز جدیدی گفته نشده، از حقّ پاسخگویی خود صرفنظر می کند.

🔹وقتی دو یا سه وکیل از یک طرف در دعوا حضور دارند باید زمان دفاع شفاهی را تقسیم و هر یک قسمتي از مطالب را بیان کنند . این باعث خواهد شد از یک سو خستگی و فرسودگی به آنها عارض نشود و از سوی دیگر دفاع با درایت و موشکافی بیشتری عرضه شود و این تغییر از خستگی و بی حوصلگی دادگاه نیز جلوگیری کند.

🔹بررسی وجود یا عدم ساعت منصوب در محّل که در مرئی و منظر باشد و برای مدیریّت زمان ، بدون نگاه کردن مکرّر به ساعت مچی ، بتوان از آن استفاده کرد در ابتدای جلسه دادگاه قابل توصیه است .

🔹اتخاذ تصميم در مورد حضور یا عدم حضور موکل در جلسه دفاع شفاهی – البته در حالتی که دادگاه حضور او را لازم ندانسته و اخطاری در این مورد نکرده باشد- موضوعی تاکتیکی است که باید حسب مورد نسبت به آن تصمیم گرفته شود.

🔹اگر موکّل پرحرف و پرمدعاست، بهتر است در جلسه نباشد. همچنین است اگر موکّل از جهت شخصّیتی چنان است که ممکن است، در قبال پرسش دادگاه از وکیلش، به خود اجازة دخالت و پاسخگویی بدهد.

🔹در مواردی که موکّل به لحاظ دستور دادگاه مکلّف به حضور است وکیل باید او را از هر جهت آماده حضور و پاسخگویی به سوالات کند و به ویژه او را از پر گویی و اظهار فضل و سعی در «حقوقی حرف زدن» به شدّت بر حذر دارد.

🔹بهترین توصیه ای که در اینگونه موارد می توان به موکّل کرد پاسخ دادن به پرسشها با «بله» و «نه» است. اگر سوال به گونه ای بود که جواب دادن با بله و نه امکان نداشت، باید پاسخ را با حداقّل کلمات و بدون ورود در حواشی بدهد.

🔹سخن آخر اینکه در دادگاه کیفری استان و دادگاه انقلاب ، وقتی موضوع پرونده اقتضای دفاع تفصیلی و طولانی را دارد، بی تابی دادگاه یا حتّی اشارات و گفته های صریح محکمه در مورد لزوم رعایت اختصار یا تمام کردن سریع تر دفاع، نباید وکیل را از میدان به درکند .

🔹وکیل باید به یاد داشته باشد آنچه مطرح است حقّ دفاع موکّل است نه حق شخصی خود او به سخن گفتن. لذا تا وقتی چیزی برای گفتن باقی است باید به دفاع ادامه دهد.
🔹کتاب دفاع و استدلال شفاهی در دادگاه



✅لینک عضویت در کانال تلگرام🔻
‏https://telegram.me/lawpress


◀️اینستاگرام🔻
‏www.instagram.com/lawpress_page