✅گزارش «فرهیختگان» به بهانه اظهارات وزیر ارشاد درباره قانون ممنوعیت ماهواره.. جرم‌ ۷۰ درصدی

✅گزارش «فرهیختگان» به بهانه اظهارات وزیر ارشاد درباره قانون ممنوعیت ماهواره

جرم‌ 70 درصدی
نویسنده : سعیده علیپور

چالش ممنوعیت پخش تیزر فیلم‌های سینمایی این بار قانون ممنوعیت استفاده از ماهواره را به چالش کشاند. چندی پیش و در پی ممنوعیت اکران یک فیلم در سینماهای کشور، به دلیل تبلیغ در شبکه‌های ماهواره‌ای خارج از کشور، دوباره بحث‌ها درباره ممنوعیت این بشقاب جادویی بر سر زبان‌ها افتاد و انتقادها در مورد ممنوعیت استفاده از ماهواره اوج گرفت. حتی علی جنتی، وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی از استفاده 70 درصدی مردم کشور از ماهواره‌ها خبر داد؛ 70 درصدی که به گفته وزیر با توجه به قانون موجود، خلاف می‌کنند. جنتی با توجه به این موضوع، خواستار اصلاح قانون استفاده از ماهواره شد؛ مساله‌ای که البته پیش از این هم با مخالفت‌هایی روبه‌رو شده بود که نمونه آن مخالفت احمد خاتمی، امام‌جمعه موقت تهران، در سال 90 با اصلاح قانون استفاده از ماهواره بود.
آمار 70 درصدی وزیر ارشاد در استفاده مردم از ماهواره در حالی تامل‌برانگیز می‌شود که براساس قانون مصوب مجلس چهارم در ۲۹ شهریور ۱۳۷۳، استفاده از ماهواره جرم و برای آن جریمه و مجازات زندان تعیین شده است، اما به اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران فرهنگی و حقوقی، تکثر در وقوع این جرم، نشان از اشتباه در جرم‌انگاری این عمل دارد، بنابراین باید درمورد اصلاح قانون کاری کرد.

انتقادها به وزیر
شاید بتوان گفت یکی از چالش‌های جدی علی جنتی در وزارتخانه متبوعش به پخش تیزر فیلم‌های سینمایی در ماهواره برمی‌گردد؛ چالشی که درنهایت به نفع او تمام نشد و با ممنوعیت اکران یکی از همین فیلم‌ها، اصحاب سینما را آزرد.

درخواست وزیر باید پیگیری شود
غلامعلی جعفرزاده‌ایمن‌آبادی، نماینده مجلس با بیان اینکه وزیر ارشاد خواهان اصلاح قانون ماهواره‌هاست و به همین دلیل مجلس نیز باید در این حوزه اقداماتی انجام دهد، به «فرهیختگان» می‌گوید: «تجربه نشان می‌دهد رفتارهای سلبی آن هم در حوزه‌های فرهنگی هیچ وقت نتیجه بخش نبوده است. در این مورد هم شاهد بوده‌ایم با وجود ممنوعیت استفاده از ماهواره، بر سر هر بامی بشقاب‌های ماهواره حضور پر تعدادی دارند. این رفتار مردم را باید نماد قانون‌شکنی دانست که نتیجه آن چیز مطلوبی نخواهد بود.»
این نماینده مجلس با بیان اینکه خوشبختانه در استفاده از پیام‌رسان تلگرام هنوز استفاده از آن جرم تلقی نشده است، ادامه می‌دهد: «در حال حاضر می‌بینیم بعد از یکی دو سال استفاده از فضاهای مجازی، استفاده نادرست از آنها کم شده و دیگر برای اطلاع‌رسانی از آن بهره
گرفته می‌شود.»
او به تجربه ممنوعیت ویدئو در ادوار گذشته نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: «با برخورد‌های پلیسی نمی‌توان به جنگ تکنولوژی رفت. نمی‌توان با فرستادن کماندو به پشت‌بام‌های مردم، با این وسایل ارتباطی روز مبارزه کرد، چراکه این کار نه‌تنها نتیجه مطلوبی ندارد، بلکه حتی مورد تمسخر نیز واقع می‌شود و چهره ناخوشایندی از کشور نشان می‌دهد.» جعفرزاده با بیان اینکه برخی استفاده از ماهواره را تهدید می‌دانند، می‌گوید: «این تهدید را باید به فرصت تبدیل کرد؛ نه اینکه آن را به تهدیدی دیگر بدل کرد. این موضوعی است که وزیر ارشاد نیز در پی آن است. ما نیز باید در مجلس با نظرات کارشناسان ارشاد دستگاه‌های امنیتی و مرکز پژوهش‌های مجلس به اصلاح این قانون بپردازیم.» هنوز معلوم نیست که برای اصلاح قانون ممنوعیت ماهواره قرار است که دولت لایحه‌ای را به مجلس ارسال کند، یا اینکه نمایندگان مجلس در این‌باره طرحی را تهیه خواهند کرد. در این زمینه تنها می‌توان این مساله را با قطعیت بیان کرد که در حال حاضر اکثرتحلیل‌گران اموررسانه ایران بر لزوم اصلاح قانون بهره‌گیری از ابزارهای دریافت ماهواره‌ای متفق‌القول هستند.
@lawpress