💡 ایده اصلی در

💡 ایده اصلی در #ملی_کردن_بانکداری

🔹 اساساً متکی بر این اصل بدیهی است که خلق پول نوعی #رانت(امتیاز ویژه) است و از جهت رانت بودن باید به مصارف عمومی و اولویت‌های ملی رسیده و سودجویی شخصی از محل آن صورت نپذیرد. گرچه بدیهی است هر فرد یا نهاد چه بانک و غیربانک محق‌اند که از موجودی پیشینی پول خود در چارچوب قانون در جهت بیشینه سازی سود شخصی خود بهره گیرند، اما اتکا به خلق پول در تعقیب منافع شخصی چیزی جز خصوصی کردن یک حق عمومی و آشکارترین نوع رانت خواری نیست. لذا حق خلق پول زمانی ملی شده است که هر واحد پول جدیدی که به سیستم وارد شده و بر حجم پایه پولی یا نقدینگی اضافه میکند، صرف اهداف و فعالیت‌هایی شود که ذی نفع آن عموم مردم هستند.

🔹 اینکه ساز و کار تحقق این مقصود و حاکم شدن این رویه چگونه باشد، فارغ از نگاه‌های ساده شده به نقش دولت و بخش خصوصی موضوعی مهم و مستلزم طراحی دقیق و عزم ملی برای بازپس‌گیری این حق عمومی است.
به عنوان مثال آیا بانک قدرت #خلق_پول داشته باشد یا تمام خلق پول جدید توسط بانک مرکزی(حاکمیت) صورت پذیرد؛ یا اینکه عاملیت این فرآیند (نحوه عملگری بانک‌ها) از حیث تصدی دولت یا بخش خصوصی و ترکیب دولت-بازار چگونه باشد، پرسش‌های اساسی است که می بایست با پذیرش این حق عمومی به عنوان پیش فرض مورد مداقه قرار گیرد.

📲 با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg