⚡️حکومت فردی مورد پسند نیست. ⚡️علمای نجف به زندگی مسالمت آمیز با مذاهب و اقوام نظر دارند

⚡️حکومت فردی مورد پسند نیست
⚡️علمای نجف به زندگی مسالمت آمیز با مذاهب و اقوام نظر دارند
⚡️حوزه نجف نمی‌تواند مبلغ حوزه { فلسفه}یونان باشد

✔️آیت‌الله سند بحرانی در گفتگو با مباحثات🔻

🔹باید در نظر داشت که در عراق نظر علمای نجف حکمفرما نیست. شیعیان حدود ۶۰ درصد قدرت را دارند؛ اما اهل سنت و اقوام کرد و ترکمن و آشوری هم در پارلمان عضو هستند؛ در نتیجه ما نمی‌توانیم با احکام خود بر آن‌ها فشار وارد کنیم. یک حالت توافقی و همزیستی در جریان است. در مسأله‌ی احکام و فتوا، اجازه‌ بر بی‌بند و باری نمی‌دهند. در فتواها حدودهای تعیین‌شده وجود دارد؛ ولی در دولت پافشاری نمی‌کنند. باید به‌صورت توافقی زندگی کرد. ما نمی‌خواهیم با تنش جامعه اداره شود

🔹مکتب اهل بیت هرگز به زور و تحمیل یک دیدگاه به دیگران نپرداخته است. این نگاه نه مورد اتفاق بلکه ضرورت مذهب شیعه و بسیار مهم است. این مسأله در مکتب اهل‌بیت به صورت ضرورت وجود دارد؛ جنگ در مکتب اهل بیت بر دفاع تأکید می‌کند؛ نه بر توسعه‌ی قدرت و زورآزمایی و دیگران را به زور به راه خود آوردن. جهاد ابتدایی نیز حتی دفاعی پیش‌گیرانه است که امروزه در دنیا مرسوم است. همه این موارد در سامانه دفاع تعریف می‌شود. البته ما ظلم‌پذیر نیستیم و اجازه نمی‌دهیم کسی به ما ظلم کند. روش اهل بیت بر اخلاق استوار است. باید گفت که راه شما خطاست و به چاله‌ها برمی‌خورید. تاریخ تشیع را ببینید؛ شیعیان‌ هرگز خونریزی را شروع نکرده‌اند. تمام جنگ‌های پیامبر و حضرت علی دفاعی بوده‌اند.

🔹حساسیت آقایان با فلسفه از این جهت بوده که نمی‌توانیم به فلسفه با دید وحی بنگریم. فلسفه حرف‌های مقدسی برای فکر ما نیست؛ اما باید به‌عنوان یکی از کالاهای فکری دیده شود و این ایراد ندارد. آن‌جا که فلسفه الگو شود و محوریت پیدا کند محل اشکال آقایان است. فلسفه را دست‌آورد بشر می‌دانند و افق محدودی برای آن می‌بینند؛ وگرنه همین امروز در نجف درس عرفان و فلسفه و کلام وجود دارد. من در این ده ساله هر روز درس کلام برگذار کرده‌ام. همچنین نه سال است درس تفسیر دارم. فقه و اصول و کلام و تفسیر را هر روز تدریس می‌کنم. این‌که نجف با فلسفه سر جنگ دارد، کمی‌ اغراق‌آمیز و ناشی از بی‌توجهی به دیدگاه واقعی نجف است. حوزه نجف نمی‌تواند مبلغ حوزه یونان باشد. ما سینه‌زن مبانی عقلی امام صادق هستیم. قرآن عرفان وحیانی است. تبلیغ حوزه شیعه با عرفان و عقلیات وحی یک چیز است و تبلیغ حوزه شیعه با فراورده‌های عقلی و عرفانی بشر چیز دیگری است.

🔹دیدگاه مرحوم نائینی را در حکومت اسلامی می‌پسندم؛ یعنی حکومت فردی مورد پسند من نیست. اگر در کتاب حکومت اسلامی آقای نائینی دقت شود می‌بینید که گفته شده نمی‌توان فقها را کنار گذاشت؛ چون آن‌ها خبرگان و نخبگان دینی هستند. همچنین نمی‌توان نخبگان و خبرگان سایر علوم را کنار گذاشت. ملت را هم نمی‌توان کنار گذاشت؛ آن‌ها هم خبره هستند. پس برای سامان کشور باید بافتی منظومه‌ای به‌کار گرفته شود و این حلقه‌ها در کنار هم باشند. این سلسله ارتباطی در شکل فدرال یا مشروطه و یا… ابزاری متحرک است؛ اما نیاز آن‌ها به هم ثابت است.

🔹مرحوم نائینی قدرت فردی را قبول ندارد. حتی در مورد فقیه هم ضوابطی را باعث توازن می‌داند. در حکومت غیر از معصوم باید حالتی از توازن برقرار شود. مدل ایشان غیر از بحث شورا است. در شورا هم مسأله اقلیت و اکثریت مطرح می‌شود. دید شیعه درباره شورا به بانک اطلاعات شبیه است و دید طرف دیگر، حاکمیت اکثریت بر اقلیت است. مرحوم نائینی چنین دیدی ارائه نمی‌دهد؛ به ‌نظر او سیستم، جمعیتی و مجموعه‌ای است و شما نمی‌توانید تک‌رو باشید. به تعبیر مرحوم نائینی اگرچه معصوم جایگزین ندارد، ولی اگر جایگزین هم درنظر بگیریم، نباید تک‌رو باشد؛ بلکه به یک شخصیت مجموعه‌ای نیاز است و این با شورا فرق دارد؛ بیش‌تر به بحث فدرال شبیه است.

🔸پی‌نوشت: آیت‌الله سند بخشی از ایام تابستان را در قم سپری می کند و این روزها بعد از نماز مغرب و عشا مباحث اعتقادی-روائی (با محوریت مباحث رجعت و معراج) را تدریس می‌کند.

🔻متن کامل در سایت مباحثات

yon.ir/k7IOt
http://mobahesat.ir/16507
@namehayehawzavi