رابطه عدالت و ولایت (۶).. اعتبار ولایت در کلام علی (ع)

رابطه عدالت و ولایت(6)

✅ آیت‌الله جوادی آملی در کتاب ولایت فقیه، ولایت فقاهت و عدالت در صفحه 232 می‌فرمایند: "‌شخص فقیه، باید حدوثا و بقاء واجد همه اوصاف یاد شده باشد و همواره در معرض سنجش قرار گیرد و هر گاه از حدود مقرر، تعدی و تجاوز کند ویا اینک توان انجام وظایف خود را از دست دهد، بدون آنکه نیازی به عزل داشته باشد، از مقام خود منعزل می‌گردد".
اعتبار ولایت در کلام علی(ع)
ابن عباس در دوران خلافت علی(ع) بر آن حضرت وارد شد، درحالی که با دست خودش کفش کهنه خویش را پینه می‌زد. از ابن عباس پرسید: قیمت این کفش چقدر است؟ ابن عباس گفت: هیچ. امام فرمود: ارزش همین کفش کهنه در نظر من از حکومت و امارت بر شما بیشتر است، مگر آن که به وسیله آن عدالتی را اجرا کنم، حقی را به ذی حقی برسانم، یا باطلی را از میان بر دارم. بر مبنای کلام امیر المومنین(ع) اعتبار و ارزش ولایت به عدالت ورزی آن است به‌گونه‌ای که اگرحاکم عدالتی را اجراء نکرد حکومت آن به اندازه کفش کهنه‌ای ارزش ندارد. و اساسا ارزش ولایت (حکومت) به عدالت ورزی آن است.
حکومت، وسیله و عدالت هدف است.مطلوبیت حکومت، لغیره ومطلوبیت عدالت، لذاته می‌باشد. احکام اجتماعی دین اسباب عدالت ورزی حاکم اسلامی است. بنابراین آنها هم هدف اصلی نیستند. براساس آیه " لقدارسلنا رسلنا بالبینات و انزلنا معهم الکتاب والمیزان لیقوم الناس بالقسط" خداوند عدالت اجتماعی را هدف غائی ارسال رسولان الهی در اجتماع، دانسته‌ لذا ارسال رسل،تشکیل حکومت الهی و اجرای احکام،همگی از مقدمات بر قراری عدالت می‌باشند و همگی به اعتبار عدالت، معتبر می‌شوند. بنابراین آنچه به حاکم اسلامی اعتبار بخشی می‌کند و وجود آن را توجیه می‌کند،عدالت است.
ادامه دارد...

به آنتی اولیگارشی بپیوندید👇