رابطه عدالت و ولایت (۴).. در عالم انسانی و در علوم اجتماعی، عدالت به معنای استیفای حقوق می‌باشد

رابطه عدالت و ولایت(4)

✅ اما آن نوع از عدالتی که در این نوشتار مد نظر است، عدالتی رفتاری ازسوی حاکم اسلامی در جامعه انسانی است. در عالم انسانی و در علوم اجتماعی،عدالت به معنای استیفای حقوق می‌باشد.عدالتی که از حاکم اسلامی انتظار می‌رود بر قراری نظام عادلانه انسانی است که انسان‌های درون آن به حقوق و شایستگی هایشان، برسند.
اما در خصوص عدالت گفته شده که، عدالت صفتی در عرض دیگرصفات اخلاقی نیست بلکه هنگامی که انسانی توانست هر فضیلت اخلاقی را در جا و زمان مناسب خودش بکار ببرد، عادل می‌شود به عبارتی عدالت، عین مجموع صفات وفضائل اخلاقی به اضافه آگاهی است.
یکی از روسای جمهوری اسلامی با نگاهی اجتماعی به عدالت نگریسته و عدالت را مبنای آزادی، امنیت و اعتماد بین امت و حکومت دانسته‌اند. ایشان می‌فرمایند: "اگر در جامعه عدالت نباشد، آزادی هم پایدار نمیشود. اگر عدالت باشد امنیت هم خواهد آمد. عدالت بین مردم و حکومت اعتماد ایجاد می‌کند. و این اعتماد متقابل دولت و مردم است که اصل و رکن امنیت است. اگر این اعتماد نباشد بهترین سخت افزارها و سامانه هاو سازمان‌ها را هم داشته باشید همیشه در معرض خطر هستید و ممکن است یک حادثه‌ای پیش بیاید در نتیجه همه چیز به هم بریزد".
مرحوم ملا احمد نراقی راجع به عدالت می‌فرمایند: "بدانکه عدالت افضل فضائل و اشرف کمالات است زیرا که دانستی که مستلزم جمیع صفات کمالیه است بلکه عین آنهاست هم چنانکه جور که ضد آن است مستلزم جمیع رذایل بلکه خود آنهاست و چگونه چنین نباشد و حال آنکه شناختی که عدالت ملکه ایست حاصل در نفس انسان که به سبب آن قادر میشود بر تعدیل جمیع صفات و افعال و نگهداشتن در وسط و رفع مخالفت و نزاع فیمابین قوای مخالفه انسانیه بنحوی که اتحاد و مناسبت و یگانگی والفت میان همه حاصل شود پس جمیع اخلاق فاضله و صفات کامله مترتب بر عدالت می‌شود. "ایشان در صفحه 51 و درفصل چهارم/ در بیان حقیقت عدالت اضافه می‌کنند که: "دانستی که حقیقت عدالت یا لازم آن این است که عقل که خلیفه خداست غالب شود بر جمیع قوا تا هر یکی را به کاری که باید و شاید بدارد و نظام مملکت انسانی فاسد نشود..."(4)
ادامه دارد...

به آنتی اولیگارشی بپیوندید👇