عایدی ما از قتل جورج فلوید چیست؟.. محمد فاضلی – عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی

عایدی ما از قتل جورج فلوید چیست؟.. محمد فاضلی – عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی

عايدي ما از قتل جورج فلوید چیست؟

محمد فاضلي – عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي

✅ بحران ناشي از قتل جورج فلويد بالاخره پايان مي‌پذيرد. جامعه آمريکا پيش‌تر هم شاهد اين گونه اعتراضات بوده است و در قالب ترکيبي از اصلاحات قانوني و حقوق مدني برآمده از جنبش حقوق مدني در دهه‌هاي 1950 و 1960، مجموعه‌اي از پژوهش‌هاي جديد درباره روابط نژادي و نابرابري در آمريکا و اصلاحاتي در قوانين پليس و ... به آن واکنش نشان مي‌دهد. تأثير بر سرنوشت رياست جمهوري دونالد ترامپ هم مي‌تواند اثر ديگري براي جامعه آمريکايي باشد.

✅ سؤال اما اين است که «عایدی ما از قتل جورج فلويد چيست؟» اين‌که بحران حاضر آمريکا به شکست ترامپ منجر شود و دولت بعدي آمريکا موضع عقلاني‌تري در قبال ايران و پرونده هسته‌اي يا برجام در پيش بگيرد، يکي از عايدي‌هاي ماست اما عايدي ما از بحران جورج فلويد مي‌تواند چيزهاي مهم‌تري باشد که البته همه آن‌ها محتمل‌ هستند و بهتر است آن‌ها را در قالب سؤال طرح کنم.

🔹يک. آيا بحران آمريکا اين باور را در حکومت و نخبگان قطعي خواهد کرد که افزايش نابرابري (اقتصادي، سياسي، اجتماعي و فرهنگي) در جامعه ايران، کشور را به سمت تبديل شدن به بشکه باروتي آماده جرقه خوردن بدل مي‌کند؟ آيا کاهش نابرابري به صورت واقعي و نه شعاري در دستورکار حکومت قرار مي‌گيرد؟

🔹دو. آيا به راهکارهايي براي به رسميت شناختن شيوه‌هاي اعتراض مسالمت‌آميز انديشيده و آن‌ها را محقق مي‌کنيم تا قدرت و حاکمان خودشان اطمينان پيدا کنند که صداي نارضايتي جامعه را هر از چندي مي‌شنوند و در بي‌خبري فرو نمي‌روند و مشاوران و معاونان بادمجان دور قاب‌چين آن‌ها را با صداي «کورش آسوده بخواب که ما بيداريم» نمي‌فريبند؟

🔹سه. آيا پروتکل‌ها و آموزش‌هاي پليس به گونه‌اي تغيير مي‌کند که پليس ظرفيت مواجهه با معترضان را بالا ببرد و به گونه‌اي نباشد که در اولين ساعات و روز هر اعتراضي، ده‌ها کشته روي دست پليس و نظام سياسي باقي بماند؟

🔹چهار. آيا معترضان خواهند توانست به مانند بخشي از معترضان آمريکايي، ميان اعتراض و رفتار مخرب و خشونت‌بار عليه اموال عمومي و خصوصي، تمايز قائل شده و رفتار خود را فقط به بيان مسالمت‌آميز اعتراض معطوف کنند؟

🔹پنج. آيا حکومت و پليس به راهکارهاي تعامل با مردم براي رسيدن به وضعيتي که اعتراض و تظاهرات محقق شود اما اموالي تخريب نشود و خشونت بروز نکند، خواهند انديشيد و اصلاحات قانوني براي محقق ساختن چنين مطلوبي در دستور کار قرار مي‌گيرند؟

🔹شش. آيا اهميت رسانه آزاد و نقش آن در رساندن صداي اعتراض مردم به حاکمان و اصلاحات منتج از آن، و ممانعت از منتقل شدن فضاي خبري و رسانه‌اي به خارج از مرزهاي ملي، روشن شده است؟ آيا دستورالعمل‌هاي صدا و سيما براي پوشش خبري اعتراضات و حفظ مرجعيت رسانه‌اي در داخل – و منتقل نشدن آن به رسانه‌هاي بيرون از مرزهاي ايران – بازنگري مي‌شود؟

🔹هفت. آيا نخبگان و فعالان اجتماعي و سياسي به ارائه تصوير واقعي‌تري (نه سياه سياه و نه سفيد سفيد) از سياست و حکومت در آمريکا تمايل پيدا مي‌کنند؟

🔹هشت. آيا بازخواني ماجراي جورج فلويد و عواقب آن در آمريکا، به بهانه‌اي براي گفت‌وگو، درس‌آموزي، تحليل مقايسه‌اي، شناخت واقعي‌تر و فراتر رفتن از کليشه‌ها درباره قدرت و سياست در ايران و جهان بدل خواهد شد؟ آيا همه طرف‌هاي مؤثر بر گفتمان سياسي در ايران امروز، قادرند به بازخواني واقع‌نگرانه‌تري از سياست و قدرت در آمريکا تن دهند؟

✅ تصور مي‌کنم عايدي درازمدت ما از داستان و بحران قتل جورج فلويد در پاسخ به اين سؤالات و پرسش‌هايي از اين جنس حاصل مي‌شود. مهم اين است که ما از اين داستان براي سامان دادن به سياست داخلي خود چه استفاده‌اي مي‌کنيم و چگونه بر خرد سياسي حکمراني مي‌افزاييم.

(اگر مي‌پسنديد به اشتراک بگذاريد.)

@fazeli_mohammad

لينک اینستاگرام:
https://www.instagram.com/p/CBGF50SJjXr/?igshid=8iamqqjsydbn