☑️✏️کارخانه‌های تولید مدرک (بخش ۶ _پایانی).. [گزیده مقاله میثم هاشم‌خانی

☑️✏️کارخانه‌های تولید مدرک (بخش ۶ _پایانی)

[گزیده مقاله میثم هاشم‌خانی
در هفته‌نامه «تجارت فردا» با موضوع:
چارچوب سیاست‌گذاری برای اصلاح کردن انحراف شدید انگیزه‌های رقابتی در دانشگاه‌های کشور]



در قسمت‌های قبلی این مقاله، ریشه‌های کارایی اندک و ارزش افزوده بسیار نازل نظام دانشگاهی کشور، با رویکرد اقتصادی بررسی شد. توضیح داده شد که نهادهای حاکم بر نظام دانشگاهی کشور، انگیزه‌های رقابتی مدیران دانشگاه‌ها (و در درجه بعد اساتید و دانشجویان) را یه سمت و سویی منحرف کرده‌اند که کارایی نظام دانشگاهی را روز به روز تنزل می‌دهد. اما با جمع‌بندی آنچه گفته شد، به اجمال می‌توان راهکارهای زیر را برای بهبود کارایی و رشد ارزش افزوده در نظام دانشگاهی کشور مطرح کرد:

☑️ چند راه نجات

1) کاهش انحصار دانشگاه آزاد، از طریق آسان‌سازی تاسیس دانشگاه‌های غیردولتی بزرگ و نیز کاهش مجوزهای لازم برای توسعه دانشگاه‌های غیردولتی فعلی

۱) تشکیل هیات امنای قوی و دارای اختیارات مناسب در کلیه دانشگاه‌های دولتی، متشکل از منتخبین دانشجویان، منتخبین فارغ‌التحصیلان و کارآفرینان منتخب، به شکلی که تعیین رییس دانشگاه، سیاست‌گذاری درباره ظرفیت هر رشته و نیز سیاست‌گذاری درباره حذف / اضافه شدن رشته تحصیلی، به‌طور کامل به هیات امنا واگذار شود.

۳) تغییر فرمول بودجه دانشگاه‌های دولتی، به شکلی که سالانه مبلغ X تومان به ازای پذیرش هر دانشجوی بدون شهریه به هر دانشگاه دولتی پرداخت شود، تا به این ترتیب بودجه دانشگاه‌ها به‌طور کامل از لابی‌های سیاسی خارج شود.

۴) تعدیل کلیه آیین‌نامه‌های دولتی که مزیت‌های خاصی را برای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در نظر می‌گیرند (مانند آیین‌نامه‌های مربوط به اولویت در استخدام، اولویت در دریافت وام اشتغال‌زایی و امثالهم)، با هدف کاهش مدرک‌زدگی دانشگاهی. توضیح آنکه مدرک‌زدگی دانشگاهی باعث شده است دانشگاه‌ها بدون نیاز به بهبود کیفیت آموزشی، از پر شدن صندلی‌های خود مطمئن باشند.

☑️ در پایان لازم به ذکر است که این مقاله صرفا به «مرور تیتروار کلیدی‌ترین مشکلات و اصلی‌ترین رویکردهای اصلاحی برای رشد کارایی و ارزش افزوده نظام دانشگاهی کشور» پرداخت و هیچ ادعایی فراتر از این ندارد. قطعا بررسی جامع هر یک از مشکلات و راهکارهایی که به طور تیتروار در این مقاله به آنها اشاره شد، نیازمند پژوهش‌های دقیق و مشروح خواهد بود. اگر این مقاله مختصر توانسته باشد توضیحی درباره کم‌اهمیت بودن پرسش کلیشه‌ای «دانشگاه رایگان بیشتر می‌تواند به پیشرفت کشور کمک کند یا دانشگاه پولی؟» و تبیینی از پرسش‌های مهم‌تر برای بهبود نظام آموزش دانشگاهی کشور ارائه دهد، نگارنده به هدف خود دست یافته است.


✍️ میثم هاشم‌خانی

متن کامل مقاله در هفته‌نامه «تجارت فردا»:
goo.gl/RBbwV2


〰〰〰〰〰〰
کانال «اقتصاد اجتماعی»
@Social_Economics