❇️نکات مغفول پیرامون رشد اقتصادی ۹۵.. ❇️نگاهی علمی و بی طرفانه به رشد اقتصادی

❇️نکات مغفول پیرامون رشد اقتصادی ۹۵

❇️نگاهی علمی و بی طرفانه به رشد اقتصادی

❇️سعید مسگری/پژوهشگر اقتصادی

⬅️در روزهای اخیر به دنبال انتشار آمار رشد اقتصادی نه ماهه اول سال 1395 توسط بانک مرکزی بحث های مختلفی در رسانه ها مطرح شده است. با نگاهی به این مباحث و نقدهای مطرح شده مشاهده می شود که در اکثر آنها به نکات مهمی توجه نشده است.
1⃣همان طور که از مقایسه آمار رشد اقتصادی با نفت و رشد اقتصادی بدون احتساب نفت مشاهده می شود عامل اصلی رشدبالای اقتصادی در سال ۹۵، افزایش تولید نفت بوده است. نکته ای که مسئولان اقتصادی کشور نیز به آن اذعان دارند.
2⃣در شرایطی که در افزایش صادرات و درنتیجه درآمدهای نفتی شک و شبهه ای وجود ندارد و همگان به آن متعرف هستند چگونه می توان رشد اقتصادی بالا را زیر سوال برد؟ وقتی درآمدهای نفتی افزایش چشمگیری را تجربه کرده است طبیعی است که رشد اقتصادی نیز بالا باشد.
3⃣از ماه ها قبل، رشد اقتصادی بالای سال ۹۵ توسط نهادهای غیر دولتی همچون مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز پیش بینی شده بود.
4⃣تفاوت در نرخ رشد اقتصادی اعلامی توسط بانک مرکزی و مرکز آمار ایران، پدیده جدیدی نیست و سالهاست که در اقتصاد ایران وجود دارد. دلیل اصلی آن هم تفاوت در سال پایه و روش های محاسبه است.
5⃣انتشار دو آمار متفاوت از رشد اقتصادی فی النفسه مذموم نیست. اگر مرجع اصلی آمار های اقتصادی و نهادی که مسئولان و دولت مردان باید به آمارهای آن استناد کنند مشخص باشد انتشار دو آمار میتواند مفید نیز باشد.
6⃣آنچه که در عملکرد دولت در برخورد با آمارهای اقتصادی مورد نقد است برخورد ناصحیح و مصلحت اندیشانه با آمارها است. آمار رشد اقتصادی سال ۹۴ برای مدتها اعلام نمی شد و در روزهای پایانی سال ۹۵ پس از ماه ها تاخیر از رشد اقتصادی منفی سال ۹۴ رونمایی شد. این در حالی است که آمار فصلی، شش ماهه و نه ماهه سال ۹۵ به طور منظم و به موقع منتشر شده است. این شیوه اعلام آمارهای رسمی روش نادرستی است که میتواند موجب گسترش بی اعتمادی به آمارهای اقتصادی و کاهش کارایی آنها شود.
7⃣در رشد اقتصادی تنها میزان عددی آن دارای اهمیت نیست. بلکه باید به اجزای تولید ناخالص داخلی کشور نیز توجه شود. توجه صرف به عدد رشد کل اقتصاد میتواند گمراه کننده باشد و وضعیت اقتصاد را به خوبی نشان ندهد. لذا باید به اجزاء رشد و کیفت آن و نیز محرک های رشد اقتصادی نیز توجه کرد.
8⃣یکی از مشکلات اقتصاد ایران، رشد بدون اشتغال یا رشد بی کیفیت است. بدان معنا که متناسب با رشد اقتصادی، اشتغال در اقتصاد ایجاد نمی شود. لذا دولت باید در کنار رشد اقتصادی به اشتغال زایی نیز توجه کند و رشد اقتصادی را با محرک هایی ایچاد کند که قدرت اشتغال زایی نیز داشته باشند.
🔳هفت نکته دیگر پیرامون رشد اقتصادی امسال از جمله احتمال ناپایداری آن، بررسی رشد بخش های مختلف اقتصاد همچون صنعت و مسکن، شیوه صحیح نقد رشد اقتصادی، مفهوم رشد مثبت امسال و ... را می توانید در لینک زیر مطالعه فرمایید↙️
https://goo.gl/WpeQZL

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari